Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

Ana-Marija

Нов Член
378
0
0
Затоа на запад многу повише се обрнува внимание на практичната настава,и се што се учи е прикажано со примери. Исто така многу голем дел се посветува на мулимедијално учење,со филмови,интернет,игри (во матемаика) и сл.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Точно, а кај нас професорите бегаат од компјутерот, Интернетот и технологијата како да се обидуваат да избегнат паѓање во бездна.

Веќе четврта или петта година по ред, не помнам точно, основните и средните училишта се опремени со 100.000 компјутери кои само дремат, зафаќаат простор без потреба и собираат прашина, само затоа што професорите сеуште не се подготвени за работа со тие компјутери.

А ги фаќа гнев и срам од фактот дека учениците кои тие треба да ги образоваат, повеќе се разбираат од компјутери отколку тие самите, поради што забрануваат компјутерите да бидат користени дури и за време на одмор.

Ова само докажува дека си имаме работа со транзициони професори, кои едноставно не сакаат да се навикнат на промените, на масовниот транспорт на информациите кои денес патуваат побрзо и полесно од кога било благодарејќи на компјутерите и Интернетот, но изгледа мозоците на професорите се Read-only, може само да пренесуваат информации, но не и да примаат информации, па затоа младината ќе си остане заглавена со овие транзициони умови.

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Dexter26 напиша:
Веќе четврта или петта година по ред, не помнам точно, основните и средните училишта се опремени со 100.000 компјутери кои само дремат, зафаќаат простор без потреба и собираат прашина, само затоа што професорите сеуште не се подготвени за работа со тие компјутери.
И што е најпатетично е што 60% од нив имаат недостаток од глувче/тастатура па ние учениците после мора да одговараме со додавање на одредена сума на пари за да се купат нови елементи. И навистина не знам каква намена имат, онака ги користиме само за интернет на одмори, некои игри, и кога имаме некој досаден час. Ужасно е тоа што не можеме да ги искористиме за време на наставата, да се олесни часот, туку само така за ѓабе плаќаме за недостатоци кога повторно ќе има некои хулигани за да ги уништат и украдат за дома. :rolleye:

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Да, заборавив тоа да го додадам.

Сестра ми сега е втора година во Корчагин и таму барале родителите/старателите да потпишат изјави со кои се обврзуваат од свој џеб да надоместат било каква штета врз компјутерите, иако можеби штетата не ја направиле нивните деца/штитеници, туку учениците што следат настава во другата смена, но во истата училница.

А крадењето на компјутерите или на делови од компјутери од училиштата е во целост одговорност на учениците и на нивните родители/старатели, кои ги воспитале така, барем за ова не можеме да им припишеме одговорност на професорите, за ваквиот вандализам и идиотизам главни виновници се учениците и нивните родители/старатели.

Missy

Активен Член
3,198
2
38
За учењето со примери има предност во американските учебници. Конкретно за на факултет по ЕКТС дозволено е максимално 250-300 по предмет да се учат што со учебник во кој 70-80% се примери кои не се потребни за полагање ( мислам да се знаат напамет ) и кои служат само за читање многу се олеснува материјалот. Плус со тие учебници често следува и мутлимедијална содржина. За разлика од нашите учебници кои се само на теорија со по некој пример од СФРЈ многу се отежнува на студентите/учениците. Сега не можам да се пожалам во 30тина предмети на 2-3 имам налетано на такви така да сега за сега е супер

А што се однесува до компјутерите во училиштата убава замисла - реализација катастрофа. Имавме случај пред некоја година кога на еден клас им се здосади да им повторуваат секој ден ова-она е оштетено, нема глувче/тастатура и во договор учениците си зедоа посебни за сите кои си ги користеа на училиште и потоа си ги носеа дома. Значи да немаат никаква врска со училишните, а и да не плаќаат оштета често

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
http://on.net.mk/video/na-trkala/ushte-eden-samo

Уште еден само

Секој од нас мисли дека некогаш во живот се возел со најполниот автобус на свет. Секој од нас има право да греши и секој треба да им се извини на луѓево внатре.
Кој би верувал дека имало и полош јавен автобуски превоз од скопскиот :sto zboris:

Крис

Администратор
4,813
11
38
Сакате да кажете дека ова се случува во Македонија?
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: Како се движи ова чудо бе...

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Не верувам дека е во Македонија, задната регистарска табличка е жолта, а и погоре е поставена, имам видено возила со странски жолти регистарски таблички, но досега не сум видел ниту едно возило со македонски жолти регистарски таблички.

Но сепак, тие кои го произвеле возилото треба да се горди на својот производ, иако од авион се гледа дека автобусот е стар барем 15-20 години, а од друга страна, секоја им чест на тие кои го истрпиле ваквиот идиотизам од превоз.

Missy

Активен Член
3,198
2
38
:haha: :haha: :haha: :haha:
Сериозно ова во Скопје е?
Јас се имам возено во преполнет автобус од Крушево до Прилеп возено ама ништо слично на ова. :)

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Не верувам дека е во Скопје, а не верувам ни дека е во Македонија.

Но лесно ќе ја решиме загатката.

Помни ли некој ваков автобус да сообраќа на линија 69а во Скопје, или било каде во Македонија ?

Јас не помнам, а вие останатите ?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83

Не сум видел во животот поискрени солзи радосници.

Освен ако е глума, бидејќи ако е, дефинитивно заслужува оскар.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,739
6,102
113
Dexter26 напиша:

Не сум видел во животот поискрени солзи радосници.

Освен ако е глума, бидејќи ако е, дефинитивно заслужува оскар.

како се расплака наеднаш кога и го спомнаја Дизниленд патувањето 43634643

Ana-Marija

Нов Член
378
0
0
Леле душааа :) и ја би се расплакала ако ме однесат вака кај што сакам најмногу :D

Крис

Администратор
4,813
11
38
Не знам, децата не плачат кога ќе им кажат нешто убаво туку врескаат, возрасните плачат на убави вести...

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Штотуку започна втората недела од пописот 2011, која треба да е и последна недела од пописот, иако наводно веќе се подготвува продолжување на истиот за уште 2 недели.

После недела дена, веќе е видлив пописниот фалсификат кој се спроведува на дело, 6-мина тетовски попишувачи од ромска националност денес изјавиле дека ќе се откажат од попишувањето бидејќи и после недела дена сеуште не добиле никакви овластувања за да вршат попишување, а вчера, недела, 9 октомври 2011, во Скопје, човек со ментално нарушено здравје нападнал попишувачка, се разбира, вториов случај нема никаква поврзаност со пописниот фалсификат кој се спроведува на дело, но сепак потенцира дека пописот е катастрофално лошо организиран.

А кога сме кај попишувањето, дали некој од вас досега е попишан и доколку бил, дали имало некакви инциденти и/или нерегуларности ?

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Dexter26 напиша:
А кога сме кај попишувањето, дали некој од вас досега е попишан и доколку бил, дали имало некакви инциденти и/или нерегуларности ?
Кај мене дојдоа уште првиот ден, не оваа туку минатата сабота беше. Не ни бев станат кога правеа попис, а и не знам што е толку од важност ова, и што толку се крева фама, не сум во тек? :hehe:

Крис

Администратор
4,813
11
38
И кај мене беа, една проста селанка и албанец, ме прашуваа дебилни прашања и јас секако им се смеев во фаца. Побараа лична карта и тоа е се...

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Bobi напиша:
а и не знам што е толку од важност ова, и што толку се крева фама, не сум во тек? :hehe:
Па, пописот на населението се спроведува еднаш на секои 10 години и има огромна важност за економијата, бидејќи со вкупниот број на жители се пресметува Бруто Домашниот Производ, односно БДП, а според БДП пресметките се прават статистики околу тоа колкави се наталитетот и морталитетот, односно колку се родени, а колку починати во конкретниот регион, се прават статистики околу вработеноста и невработеноста, социјалните и економските стандарди и уште многу други важни фактори.

Попис на населението е исто како водење ред во домот, како што јас напамет знам што каде се наоѓа во мојот дом и во колкави количини, така и сите останати знаат што каде се наоѓа во нивните домови и во колкави количини.

Зошто да се гради водоводна и канализациона мрежа на некоја ненаселена планина или долина?

Но во изминатите 10 години можеби некој ја населил таа планина или долина, а тамошните жители пијат вода од бунари и локални извори, а при олеснување нивните фекални материи одат во септички јами, со пописот ќе се знае дека таму се зголемил наталитетот и дека на тие луѓе им требаат водоводна и канализациона мрежа за да живеат како човечки суштества, а не како животни, како и автопат за да бидат поврзани со светот.

А од политички гледна точка, целта на пописниот фалсификат е да се претстават Македонците како нација која умира, односно, Македонците да ја изгубат својата улога како мнозинство во Македонија, а Албанците, Турците, Србите, Ромите, Власите и останатите етникуми кои живеат во Македонија, да бидат претставени како малцинства кои растат и кои со текот на времето ќе станат мнозинство.

Пописниот фалсификат ќе има поразителни последици кон Македонците и од економски и од политички гледна точка, затоа мораме да го дадеме максимумот од себеси, ако не за да го спречиме, тогаш барем за да го успориме спроведувањето на пописниот фалсификат.