Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,744
6,107
113
Windows 10 е со бесплатна инсталација за одреден рок и за оние со лиценциран Windows 8.1 ? Или воопшто не е излезена целосна верзија на Windows 10 ?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
SomebodyUnique напиша:
Јас две - три недели го имам инсталирано и задоволен сум. Да, побрз е а тоа за приватноста го имало и ќе го има. Демек досега не не шпионираа. Како и да е, јас немам ништо во лаптопот освен некои слики така да што сакат нека прават. Едино се плашам да не ми го откријат лажниот крак. И да го откријат, постојат програмчиња за активација на W10, нели?
Типична реакција на мнозината кои не ги почувствувале на своја кожа последиците од 0 (НУЛА) приватност.

Да, постојат кракови за активација на Windows 10, но доколку оперативниот систем постојано се надградува преку Интернет 24/7, тогаш под знак прашалник е сигурноста на кракот.

Но како и да е, времето ќе си го направи своето, па ќе видиме што вреди повеќе - приватноста или кул софтверот.

Нешто слично Мајкрософт планираа и за Xbox One, но им се случи бумеранг ефект, поради што експресно ги сменија планираните правила и услови за користење на Xbox One.

M@RKO напиша:
Windows 10 е со бесплатна инсталација за одреден рок и за оние со лиценциран Windows 8.1 ? Или воопшто не е излезена целосна верзија на Windows 10 ?
Доколку имаш оригинален Windows 8.1 - да, имаш право на бесплатна надградба од Windows 8.1 кон Windows 10. Можеш да ја направиш надградбата преку Windows Update.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,744
6,107
113
Dexter26 напиша:
Доколку имаш оригинален Windows 8.1 - да, имаш право на бесплатна надградба од Windows 8.1 кон Windows 10. Можеш да ја направиш надградбата преку Windows Update.
Уште нешто да прашам дали тој Windows 10 ќе биде целосна верзија лиценцирана или ќе е на одреден период?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Целосна и доживотна, на Мајкрософт им прпна бидејќи Windows 8 и Windows 8.1 беа чисти неуспеси, поради што дозволуваат бесплатна и трајна надградба од оригинален Windows 8 и од оригинален Windows 8.1 кон Windows 10.

Истата бесплатна и трајна надградба кон Windows 10, Мајкрософт ја дозволуваат и за корисниците на оригинален Windows 7, со надеж дека ќе успеат да му го скратат животниот век на вториот најстабилен и најуспешен Windows оперативен систем после Windows XP.

Но тоа што трае на одреден временски период, е можноста да се изврши ваквата бесплатна надградба, која ќе трае се до јули 2016, што значи дека тие кои нема да ја извршат ваквата надградба најдоцна до јули 2016, ќе мораат да платат за надградба или го купат на ново Windows 10 после јули 2016.

Стефан

Нов Член
1,302
0
0
За приватноста и тие некои слабости на Windows10, мислам дека делумно можат да се спречат.
Еве една статија: http://www.fakulteti.mk/news/15-08-04/o ... ws_10.aspx
Ако не се лажам имаше уште неколку вакви статии, но горе-доле се сите со иста содржина и истите опции.

Јас го имам инсталирано и сум презадоволен, немам замерки, барем засега. Од 7цата преминав директно на 10кава, и не ги гледам многуте разлики, освен некои минимални, но позитивно оценети кај мене.
За приватноста, променив се' овие опции и мислам дека сум горе-доле безбеден. А дека со претходните оперативни системи и програми не можеле или не не' шпиунирале, утре од сабајле. Плус од кај мене што може да пробијат. Јас хакерски напади врз Влада не правам, така што нема од што да се плашам, барем засега. А околу тоа дека треба да се има приватност, се сложувам, како иден политиколог, знам дека приватноста е едно од основните човекови права.

А сега малку оф-топик, да не има некој да ми даде линк за Microsoft Office 2013 или поново да го симнам со се клучевите? Ако знае дали се во ред тие торентитите од Замунда, нека ми каже, ќе ги симнам од таму. Фала однапред.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Не ти требаат сериски броеви или клучеви, доволно ќе ти заврши работа кракот Microsoft Toolkit, кој работи со повеќе 32 битни и 64 битни верзии верзии на Microsoft Office и на Microsoft Windows, вклучувајќи ги и Microsoft Office 2010, Microsoft Office 2013, Windows 7, Windows 8/8.1, а најновата верзија 2.6 - од која веќе е исфрлена бета верзија - ќе работи и со Windows 10.

Единствено ќе мораш да го избришеш кракот откако ќе го извршиш кракувањето бидејќи може да биде откриен од страна на вградениот огнен ѕид - firewall - от на оперативниот систем, а сите Windows оперативни системи од Windows 8/8.1 па наваму, освен со вградениот Windows Firewall, доаѓаат и со вградениот антивирус Windows Defender поради што, доколку антивирусот открие траги од кракот, ќе треба да му дозволиш да ги избрише тие траги, поради што после 6 или 9 месеца можеби ќе мораш повторно да го кракуваш Windows оперативниот систем или Microsoft Office софтверскиот пакет.

Затоа и ќе треба да го копираш кракот на USB меморија и да го чуваш, или уште подобро - да го снимиш на CD.

Можеби ќе ти притреба 2 пати годишно, кракување еднаш на секои 6 месеца не е многу долга и тешка постапка.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
^
Жената е пореметена, во секој случај!! Како не ѝ е грев и жал да крева рака врз бебе?! Психопатка низаедна!

Some Special

Добро-Познат Член
15,184
21,630
113
Оваа очигледно нема срце, туку камен. Не ми се верува во ова што го гледам. Страшно

M@RKO

Добро-Познат Член
18,744
6,107
113
Мора да е нешто болна оваа, не можам да поверувам дека има луѓе кој би малтретирале бебе.

Bibliophile

Член
459
1
18
Со мое дете некоја вака да се однесува, а сум ѝ го доверила да ми го чува + ѝ плаќам за таа услуга, леб јаде од мене... нема така лесно да си помине дотичната госпоѓа. Се потресов со видеово, душичка мила. :((

TVman

Добро-Познат Член
16,699
13,080
113
Страшно!Одма реакција од страна на властите!Како може жена да малтретира бебе.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Секој коментар е сувишен! За овој монструм само старото време и начинот на кој што биле казнувани тогаш. Леле, како сум исфрустриран и тоа што не се работи за мое дете. Не знам што би направил доколку се работеше.

alek

Активен Член
785
249
43
ахаха Боки е цар, патем стварно ова или пак е неко измишљотина на новинарите ?