Мобилни оператори

• Автор на оваа тема Burrows
  • Датум кога е започната темата

Burrows

Добро-Познат Член
4,814
41
48
  • Автор на оваа тема
Барем тие проблеми да им беа СТВАРНО само два саати... Ужас им е мрежата, не знам што уште чекаат за да ја средат после цели 7 години во Македонија.

Beauty

Администратор
49,862
61,852
113
Мрежата е ужас, не дај боже да се качиш на планина или да отидеш во некое село, нема шанси да фатиш мрежа. И интернетот се губи понекогаш.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

А кога ќе помислам дека на мене речиси сите кои ги познавам, вклучувајќи ги и моите најблиски, ме советуваат да се префрлам на Вип. :haha:

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Јас ВИП го користам од почетокот ко се појави и сум презадоволен. Не знам од каде тоа дека нема мрежа во село или на планина. Баш напротив, немаше од Т-Мобиле и ОНЕ кај другарите а кај мене имаше мрежа. :neznam: Плус, најевтини се, тоа е факт. Имаат голем број промоции што кај Т-Мобиле можиш само да ги сонуваш.

Отсекогаш сум се чудел како тоа Т-Мобиле да има најмногу корисници. :neznam: Изгор се!

Beauty

Администратор
49,862
61,852
113
Епа од искуство кажувам за мене, дека кога бев во село и на планина ми снема мрежа.
За Ти мобајл не знам што е работата, веројатно го користат фирми.
За Уан имаат исто добри понуди како ВИП.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
И јас за Т-Мобиле тоа го помислив; сите компании го користат. Се согласувам и за тоа со ОНЕ, односно презадоволен сум од нив што се однесува на фиксна, интернет и телевизија.

Патем, го паметите кратковековиот ФРОГ? :haha:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
Тоа Фрог не беше нешто слично како ЏаБест ?

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Од кога знам за себе сум на Т-Мобиле и искрено задоволен сум секогаш, ниту проблем во сметки, ниту повеќе наплата отколку што сум користел, ниту прекини во мрежа НИШТО. Истото го потврдувам и со Т-Home! Верен сум им, и секогаш задоволен, знам дека има многу незадоволни ама не знам како така мислат дека ги крадат, јас бар кога станува збор за мене секогаш се што сум платил е користено.

Секогаш ќе има задоволени и незадоволни корисници од сите оператори, јасно е тоа, нема единствена вистинска мрежа така ако гледаме добра во секој поглед :)

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Се согласувам со тебе, Боби ама мене муабетот ми беше дека Т-Мобиле се прееескапи и немаат никакви промоции.

Beauty

Администратор
49,862
61,852
113
Најлоши реклами имаат дефинитивно.

Понудава е поевтина од Т мобиле (800 денари) и ВИП (666 денари).

Some Special

Добро-Познат Член
15,172
21,599
113
T-Mobile се најскапи. Во понудата од 800 денари тие имаат вклучено само неограничени минути кон сите мрежи и 2 GB интернет, во споредба со One кои нудат плус и неограничени SMS и 20 GB интернет. А со Vip разликата е тоа што во понудата од 666 денари имаат само помалку интернет односно 6 GB

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

Со оглед на фактот дека ОНЕ услужува над 23% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, и со оглед на фактот дека Вип услужува над 28% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, доколку овие две фирми се спојат во една заедничка фирма, таа нова заедничка фирма би услужувала над 51% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, а тоа е нелегално согласно со законот за заштита на конкуренцијата во Македонија.

Дојче Телеком направи нешто слично пред неколку години, кога го купи грчкиот ОТЕ Телеком, кој беше сопственик на Космофон. Бидејќи Дојче Телеком стана сопственик и на Ти-Мобајл и на Космофон, кои заедно услужуваа над 50% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, ваквата бизнис зделка беше спротивна на законот за заштита на конкуренцијата во Македонија, поради што Дојче Телеком беше обврзан да продаде една од двете фирми.

Дојче Телеком одлучи да го продаде Космофон на словенечкиот Телеком Словенија, кој подоцна го ребрендираше Космофон во ОНЕ.

По логика на нештата, ваквото спојување на две телекомуникациски компании во заедничка фирма која би услужувала над 50% од сите корисници на мобилната телефонија во Македонија, е нелегално и со закон би требало да биде спречено.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
Бидејќи VIP ги купија Blizoo и сега се спојуваат со One, дали Blizoo ќе биде замена за сегашниот BoomTV ?

Some Special

Добро-Познат Член
15,172
21,599
113
Одговор од ОНЕ

Процесот се уште е во рана фаза. Спојувањето е предмет на одобрување од страна на надлежните институции во Република Македонија. Штом ќе има промени и новини ќе известиме навремено.
Значи се чека одобрување па после ќе се знае официјално

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

А одобрувањето најверојатно нема да се случи, освен ако бројот на корисници на ОНЕ и на Вип падне под 50% од сите корисници на мобилна телефонија во Република Македонија.

Burrows

Добро-Познат Член
4,814
41
48
  • Автор на оваа тема
Немам коментар. :off:

Dexter26 напиша:
^

Со оглед на фактот дека ОНЕ услужува над 23% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, и со оглед на фактот дека Вип услужува над 28% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, доколку овие две фирми се спојат во една заедничка фирма, таа нова заедничка фирма би услужувала над 51% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, а тоа е нелегално согласно со законот за заштита на конкуренцијата во Македонија.

Дојче Телеком направи нешто слично пред неколку години, кога го купи грчкиот ОТЕ Телеком, кој беше сопственик на Космофон. Бидејќи Дојче Телеком стана сопственик и на Ти-Мобајл и на Космофон, кои заедно услужуваа над 50% од сите корисници на мобилна телефонија во Македонија, ваквата бизнис зделка беше спротивна на законот за заштита на конкуренцијата во Македонија, поради што Дојче Телеком беше обврзан да продаде една од двете фирми.

Дојче Телеком одлучи да го продаде Космофон на словенечкиот Телеком Словенија, кој подоцна го ребрендираше Космофон во ОНЕ.

По логика на нештата, ваквото спојување на две телекомуникациски компании во заедничка фирма која би услужувала над 50% од сите корисници на мобилната телефонија во Македонија, е нелегално и со закон би требало да биде спречено.
Тоа со T-Mobile и Cosmofon беше малку поразличен случај бидејќи двете фирми имаа удел од скоро 90% кога Дојче Телеком го купи ОТЕ. Vip буквално беше на почеток.

Инаку T-Mobile до пред некоја година имаше удел од над 50% при прусуство на три мобилни оператори во Македонија. Тек пред година или две им падна пазарниот удел под 50%.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

Едно е природниот раст на бројот на корисници и на уделот на пазарот, а друго е вештачкиот раст со спојување на 2 или повеќе компании во една заедничка компанија.

Ова не е баш во согласнот со законот за заштита на конкуренцијата.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Some Special напиша:
Одговор од ОНЕ

Процесот се уште е во рана фаза. Спојувањето е предмет на одобрување од страна на надлежните институции во Република Македонија. Штом ќе има промени и новини ќе известиме навремено.
Значи се чека одобрување па после ќе се знае официјално
И мене исто ми одговорија.