Ин мемориам

• Автор на оваа тема Dexter26
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Со доцнење светот ја прима веста за смртта на пионерот на аркадни видео игри, основачот на Namco и авторот на Pac-Man, една од најиграните видео игри на сите времиња, Масаја Накамура, на неполни месец дена откако го прослави својот 91-ви роденден.

http://www.radiomof.mk/pochina-japonskiot-pioner-na-arkadni-igri-i-avtorot-na-pakman/

Почина јапонскиот пионер на аркадни игри и авторот на „Пакмaн“

30/01/2017 - 17:13

Масаја Накамура, „татко на играта Пакмaн” и пионер на јапонските видеоигри, почина на 91 години. Таа е развиена од компанијата „Намко“, а објавена во мај 1980 година, кога во јавноста беше популарна играта „Space Invaders“.

„Пакман“ е дизајнирана од Тору Иватани, и брзо го освојува светот. Се проценува дека била играна повеќе од 10 милијарди пати, што според Гинис, е најуспешната аркадна игра.

Играта не е насилна, но е заразна, бидејќи ги внесува играчите да талкаат низ лавиринти во потрага по духови.

Идејата за дизајнот на играта потекнува од слика на пица со пресечено парче. Накамура, наводно, го избрал зборот „Пак”, или „паку” на јапонски, за да го претстави звукот што се прави во играта додека Пакман го џвака својот плен.

Играта првично можеше да се игра на Нинтендо, по што беше прилагодена за мобилни телефони, PlayStation и Xbox.

Компанијата ја објави смртта на Накамура, но не сакаше дополнително да коментира, од почит на неговото семејство.
Масаја Накамура
24 декември 1925 - 22 јануари 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, сабота, 25 февруари 2017, во 62-та година од својот живот, од компликации при операција на срцето, почина американскиот актер и режисер Бил Пакстон.

http://film24.mk/drugo/memoriam-bil-pekston

In Memoriam: Бил Пакстон

26 February 2017, 19:28

Американскиот актер и режисер Бил Пакстон почина вчера на возраст од 61 година.

Пакстон како што јавија американските медиуми почина по компликациите од операцијата која му била извршена, но не специфицираа за каква процедура станува збор.

Актерот зад себе ја остави сопругата Луиз Њубери со која беше во брак 30 години, две деца, но и кариера од речиси 4 декади. Актерот родум од Тексас ја започна кариерата во Холивуд во раните 80-ти со појавувањето во драмата Stripes, а првата соработка со режисерот Џејмс Камерон ја имаше во СФ трилерот Terminator.

Соработката на Пакстон и Камерон продожи и на филмовите како Aliens, Titanic, Ghosts of the Abyss, а дел од фановите го препознаваат и по улогата во серијата Big Love.

Оваа година во кино салите ќе пристигне последниот филм кој го сними пред смртта, The Circle. Трилер со Том Хенкс (неговиот колега од Apollo 13), а тој веќе е дел од крими серијата Training Day која моментално се емитува на CBS каналот.

http://www.24vesti.com.mk/pochina-akterot-bil-pakston

Почина актерот Бил Пакстон

26.02.2017 | 18:37

Добитникот на Еми наградата Еми, актерот Бил Пакстон, почина вчера од компликациите од операција на срцето. Актерот кој оствари низа успешни филмски улоги. Кариерата ја започна во седумдесетите години, со улоги во серии, за да подоцна усшено дебитира во филмот „Терминатор“, а потоа и во сите делови на фимот „Вонземјанин“. Се појави и во филмовите „Аполо 13“, „Твистер“, „Вистински лаги“, „Ден за обука“ и во оскаровскиот „Титаник“. Последната улога ја оствари во филмот „Круг“ кој во моментот е во пост продукција. Пакстон зад себе ја остави сопругата Луиз и децата Џејмс и Лидија.

Пакстон беше сведок и на убиството на Џон Кенеди во 193 година, и бил изненаден кога на архивските снимки од атентатот се видел во толпата која го поздравувала претседателот.
http://kajgana.com/pochina-akterot-bil-pekston

Почина актерот Бил Пакстон

26. февруари 2017 - 17:51 | Б.С.Б.

Познатиот актер Бил Пакстон, најмногу познат по улогите во „Titanic“ и „Aliens“ почина на 61-годишна возраст, поради компликации по операција.

Семејството на актерот објави соопштение во кое ја соопшти тажната вест, истакнувајќи ја страста на актерот кон уметноста.

Пакстон беше номиниран за Еми награда за улога во мини серијата Hatfields & McCoys, а глумеше во познат филмски хитови како The Terminator (1984), Weird Science (1985), Aliens (1986), Predator 2 (1990), True Lies (1994), Apollo 13 (1995), Twister (1996) и Titanic (1997).
Вилијам Пакстон
17 мај 1955 - 25 февруари 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, недела, 5 март 2017, во 59-та година од својот живот, после кратко и тешко боледување почина српскиот виолинистички виртуоз кој свиреше на концертите на Ѓорѓе Балашевиќ, Звонко Богдан, а свиреше и на концертите на покојниот Лучијано Павароти, како и на бројни други музички легенди, членот на големиот народен оркестар на Радио-телевизија Војводина, во кој членуваше речиси 40 години, маестро Игнац Шен.

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/preminuo-poznati-violinista-ignac-sen_805415.html

Preminuo poznati violinista Ignac Šen

06. mart 2017. | 09:26 → 23:09 | Izvor: RTV

NOVI SAD - Maestro violine Šen Ignac preminuo je juče nakon kraće bolesti. Sahranjen je na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu, gde su ga uz počasti ispratili porodica, rodbina i kolege muzičari.

Maestro Šen Ignac, za prijatelje Naci, poznat je široj javnosti kao član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, bezmalo četrdeset godina, kao violinista koji prati Balaševića, Zvonka Bogdana i mnoge druge muzičare.

U muzičkim krugovima poznat je po tome što svira sve: od narodne do klasične muzike, mađarske, srpske, starogradske...

Na njegovom repertoaru nalaze se kompozicije popularne muzike raznih žanrova, od džeza-a do rokenrola. Njegovi prijatelji znaju da Maestro ne odbija ni jednu svirku, jer muzika je njegov život. "Svaku dobru muziku ja poštujem i kod mene nema razlike, jer se trudim da zvučim dobro u svakoj kompoziciji, bilo da pripada narodnoj, strogradskoj ili klasici, a to znači da muzika nema granica", izjavio je maestro.

Na pitanje, otkud vremena da postigne sve što je do danas uradio, odgovorio je:

"Hvala Bogu, ja živim za muziku i imam sreću da radim ono što volim, a šta ima lepše od toga kad čovek može da radi ono što voli?! Pored toga se zna da sam violinista koji prati Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana, to je moj život. Ponekad se osećam umorno, ali kada bi ponovo trebalo da izaberem čime bih se bavio, to bi bila muzika i moja violina. Zato ja obično prihvatam da sviram sa svima, od Pavarotija, Balaševića, Zvonka Bogdana, do Dume - Milana Prunića. Sa radošću i velikim srcem pratim sve. Jer ja sam muzičar do srži, a mi, istog kova, volimo to tako da radimo".

Maestro Šen Ignac bio je član eminentnog Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, koji okuplja najveće profesionalce u okruženju. U društvu najboljih, maestro Šen bio je skoro 40 godina. Do tog jubileja ostalo je samo 4-5 meseci, i njegovi planovi su bili da ga proslavi Gala koncertom sa svojim prijateljima, kako i priliči ovakvom datumu.

"Povodom ovakvih proslava obično se napravi solo koncert. Na svoj jubilej planiram da pozovem svoje poznate i cenjene kolege iz Beograda i Novog Sada, i nadam se da će prihvatiti moj poziv i da će doći. Unapred se radujem što ćemo muzikom i druženjem obeležiti taj, za mene značajan dan", izjavio je maestro, koji je potom, sa Velikim narodnim orkestrom snimao emisiju "Jedna pesma jedna želja".

Voleo je televizijska snimanja različitih emisija u kojima je zajedno sa veličinama poput Ljubiše Pavkovića-virtuoza na harmonici, ili Bokija Miloševića na klarinetu izvodio i snimao prava remek dela tradicionalne muzike ovih prostora.

Na kraju, njegov moto kao uzor za sve koji se bave muzikom: Profesionalac mora uvek biti profesionalac.

Pričalo se prethodnih dana da je naš dugogodišnji kolega, drugar i, pre svega, vrhunski umetnik veoma bolestan i da mu je zdravstveno stanje sve lošije. Ipak, niko nije očekivao da će sve to tako brzo stići do krajnjih granica.

Popularni Nacika, imao je urođen genetski kod za muziku, pre svega za onu kojoj je nacionalno pripadao, ali i svim onim drugim muzikama kojima se bavio tokom plodne i izuzetno duge profesionalne solističke karijere. Nebrojeni su nastupi, koncerti, snimanja na kojima je Naci iskazivao urođeni genijalni umetnički senzibilitet, uz demonstraciju bravurozne tehnike muziciranja na violini. Škola je škola, ali – talenat je talenat. Nije bio u prilici da svoja muzička saznanja verifikuje akademskim diplomama, što mu nimalo nije smetalo da se rame uz rame nosi s najškolovanijim i najpoznatijim pripadnicima branše u širem okruženju i da tako zaokruži četiri decenije i tri meseca radnog staža na mestu koncert-majstora Velikog narodnog orkestra RTV-a.

On je gotovo riplijevski imao tokom većeg dela života splet porodičnih tragičnih okolnosti, iz kojih je nekako izlazio vraćajući se svojoj violini, a sada je ona njega izgubila. Preminuo je u 59. godini, posle svega dve godine provedene u zasluženoj penziji.

Rođen je 18. oktobra 1958. godine, a večnom ispraćaju na lokalnom groblju u Bačkom Gradištu porodica, prijatelji i poštovaoci prisustvovaće u ponedeljak, 6. marta u 15 časova.

http://www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/5335/Preminuo-Ignac-Sen.html

Preminuo Ignac Šen

6. mart 2017. [9]

Nakon kratke i teške bolesti u nedleju je preminuo Ignac Šen, violinista, primaš i kompozitor, koncertmajstor narodnog orkestra Radija Novi Sad, saradnik Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana i mnogih drugih muzičara.

Šen je bio istinski virtuoz, publika ga je obožavala jer je istim žarom svirao i narodnu i klasičnu muziku, ponekad džez ili rok. Šenova violina je ostavila značajan trag na legendarnim Balaševićevim albumima. Majstor koji je imao priliku da prati i Pavarotija nikad nije krio da mu je muzika život. Rekao je da može ponovo da bira, opet bi izabrao muziku i violinu.

Ignac Šen je rođen u Bačkom Gradištu. Jedno vreme je živeo u Subotici, a zatim je nasledio porodičnu kuću u Bačkom Gradištu i odatle putovao na radno mesto u Novi Sad.

Pradeda mu je bio austrijski, nemački Rom, preživeli iz Aušvica. Majka i baka su mu bile mađarske Romkinje. U porodici se muzički talenat nasleđivao. Ignac je bio već 6. generacija violinista. U 16 godini je dobio stalno zaposlenje u Radiju Novi Sad, gde je radio više decenija.
http://www.alo.rs/preminuo-cuveni-violinista-ignac-sen/98255

ZBOGOM, MAESTRO Preminuo čuveni violinista Ignac Šen

Autor: I. N. | 05.03.2017. 19:03

Maestro violine Ignac Šen preminuo je danas nakon kraće bolesti.

Ignac Šen, Foto: Printscreen youtube

Maestro Ignac Šen, član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, poznat je široj javnosti kao violinista koji je pratio Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana i mnoge druge muzičare.

Šen je bio pravi virtuoz, a publika ga je cenila jer se sa podjednakim žarom i emocijama svirao narodnu i klasičnu muziku, a neretko i rok i džez.

Šenova violina obeležila je Balaševićeve albume “Naposletku”, “Dnevnik starog momka” i “Rani mraz”, a nikog nije ostavio ravnodušnim kada je zajedno sa Balaševićem otpevao pesmu “Tvoj neko”.

Maestro, koji je imao tu čast da prati i Pavarotija, nikad nije krio da je muzika njegov život.

- Svaku dobru muziku ja poštujem i kod mene nema razlike, jer se trudim da zvučim dobro u svakoj kompoziciji, bilo da pripada narodnoj, starogradskoj ili klasici, a to znači da muzika nema granica - izjavio je svojevremeno Šen i dodao da bi, kad bi ponovo mogao da bira čime bi se bavio, to bila muzika i njegova violina.

Маестро Игнац Шен
18 октомври 1958 - 5 март 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, вторник, 7 март 2017, на 94 годишна возраст, почина македонскиот архитект и универзитетски професор Славко Брезоски.

http://novatv.mk/pochina-arhitektot-slavko-brezoski/

Почина архитектот Славко Брезоски

март 8, 2017-12:11 pm

фото: Билд

Вчера почина професорот и архитект Славко Брезоски автор на некои од позначајните објекти во Македонија. Комеморативната седница ќе се одржи во петок на 10.03.2017 година со почеток во 11часот на Архитектонскиот факултет во Скопје, а погребот ќе биде во сабота 11.03.2017 година во11.30 часот на градските гробишта во Бутел.

Брезоски беше претставник на повоената генерација македонски архитекти.

Тој е архитект на Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, Стоковна куќа и Комунална банка во Скопје, Работнички дома (Дом на синдикати) во Скопје, амбасадата на СФРЈ во Бразилија (Бразил), хотел „Славија“ на Попова Шапка, хотел „Неда“ во Галичник, спомен дом на Шамарица во Хрватска и многу други.

Тој е добитник е на први награди на повеќе домашни и меѓународни архитектонски конкурси, меѓу кои „11. Октомври“ на Република Македонија, „13. Ноември“ на град Скопје, наградата за животно дело и особени достигнувања од областа на архитектурата и градителството „Андреа Дамјанов“, Признание за исклучителен придонес во развојот на инженерската струка во Република Македонија од Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија и други.
http://a1on.mk/archives/712426

Почина професор архитект Славко Брезоски

08/03/2017 12:13

Почина претставникот на повоената генерација македонски архитекти, професор архитект Славко Брезоски, чие авторско присуство е одбележано во знакот на Модерната.

Архитектонкси опус на Брезоски го сочинуваат многубројни проекти и реализации, во широк програмски дијапазон и со разнообразен архитектонски израз. Меѓу позначајните негови остварувања се објектите на Соборен храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, Стоковна куќа и Комунална банка во Скопје, Работнички дом (Дом на синдикати) во Скопје, амбасадата на СФРЈ во Бразилија, хотел „Славија“ на Попова Шапка, хотел „Неда“ во Галичник, спомен дом на Шамарица во Хрватска и многу други.

Добитник е на први награди на повеќе домашни и меѓународни архитектонски конкурси. Носител е на наградите „11. Октомври“ на Република Македонија, „13. Ноември“ на град Скопје, наградата за животно дело и особени достигувања од областа на архитектурата и градителството „Андера Дамјанов“, признание за исклучителен придонес во развојот на инженерската струка во Република Македонија од Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија.

Комеморативната седница ќе се одржи во петок на 10. март годинава со почеток во 11:00 часот на Архитектонскиот факултет во Скопје, а погребот е закажан во сабота 11. март во 11:30 часот на градските гробишта во Бутел.
http://build.mk/in-memoriam-pochina-arhitekt-slavko-brezoski/

ИН МЕМОРИАМ: Почина архитект Славко Брезоски

08.03.2017

На 94-годишна возраст, вчера во Скопје почина големиот македонски архитект Славко Брезоски. Во својата врвна професионална кариера, архитект Брезоски остави траен белег во развојот на македонскиот главен град. Меѓу најзначајните архитектонски дела остварени за идните генерации можат да се вбројат: Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ (Скопје), Стоковна куќа „Нама“ (Скопје), седиште на Комунална банка (Скопје), Работнички дом (Скопје) и многу други зданија.

*Архитект Славко Брезоски, фото: Невена Брезоска

Архитект Славко Брезоски оддава исклучителен придонес за развојот на главниот град по катастрофалниот земјотрес од 1963 година. Поаѓајќи од неговата врвна компетентност, заедно со проектантскиот тим на „Македонија проект“, тој е еден од осумтемина повикани автори да учествуваат на Меѓународниот конкурс за изработка на Урбанистички план за централното градско подрачје на Скопје во 1965 година. Архитект Славко Брезоски дава несебичен придонес во постземјотресната обнова на Скопје. Стекнувајќи се со непроценливата задача да го уреди просторот долж улицата „Македонија“ по земјотресот, овој професионалец заедно со тимот на „Македонија проект“ има значајна улога во обликувањето на централното градско подрачје.

* Стоковна куќа „Нама“, Скопје

Архитект Славко Брезоски е роден во 1922 година во Галичник. Дипломирал на Архитектонскиот факултет во Белград во 1950 година, под менторство на професорот Милан Злоковиќ (автор на објектот „Метропол“ на плоштадот „Македонија“). Тој припаѓа на првата повоена генерација на македонски архитекти. Работел како професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Во педесеттите години на дваесеттиот век, архитект Брезоски се приклучува кон Групата Денес заедно со култните македонски архитекти и уметници: Димче Протуѓер, Борко Лазески, Љубомир Белогаски, Ристо Лозаноски, Давид Бафети, Јанко Константинов, Ристо Шеќерински и Јордан Грабулоски.

* Комунална банка, Скопје

За архитектонското творештво на Славко Брезоски се испишани бројни трудови во домашни и во меѓународни стручни списанија. Добитник е на неколку архитектонски награди, а една од најзначајните е конкурсот за избор на архитектонски труд за Амбасадата на СФРЈ во Бразилија. Во конкуренција на девет реномирани југословенски тимови, вклучувајќи го и словенечкиот архитект Едвард Равникар, архитект Славко Брезоски ја освојува првата награда. Во рамките на проектот „Скопје 2014“, архитект Славко Брезоски јавно се спротивстави на менувањето на фасадата на едно од неговите најпознати авторски дела – стоковната куќа „Нама“ на плоштадот „Македонија“.
Славко Брезоски
?? ?? 1922 - 7 март 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
Почина Вања Лазарова
Вања Лазарова, легендарната пејачка на изворни народни песни, доајен на македонската народна музика, почина денес во Скопје, на 86 години.
Лазарова е родена на 27 април 1930 во с. Страцин, Кратовско. Работела во Операта во Македонскиот народен театар, а беше и членка на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“.

„Со маки сум се родила“, „Параходот замина“, „Легнала Ѓурѓа на рамно гумно“, се само дел од стотината македонски изворни народни песни што ги испеа Лазарова која одржала голем број концерти низ светот. Пеела во „Ројал Алберт хол“ во Лондон пред британската кралица Елизабета Втора и премиерот Винстон Черчил. Особен придонес има во соработката со групата „Анастасија“ за музиката за филмот „Пред дождот“, кој во 1994 освои „Златен лав“ во Венеција.

За нејзиниот живот и творештво е снимен и документарецот „Вања: Со маки сум се родила“, во режија на Синиша Евтимов кој излезе пред две години

Teкст на МКД.МК

Прочитајте го текстот на Fashionel.mk многу е убав

Вања Лазарова: И кога ми било најтешко, сум пеела...
http://fashionel.mk/kultura/vanja-lazar ... -sum-peela

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Завчера, петок, 10 март 2017, во 61-та година од својот живот, почина американската пејачка Џони Слеџ.

http://makfax.com.mk/zanimlivosti/estrada/почина-џони-слеџ-една-од-сестрите-во-гр/

Почина Џони Слеџ, една од сестрите во групата „Систер Слеџ“

12.03.2017, 11:32

Американската пејачка Џони Слеџ, една од четирите сестри кои заедно го изведуваа познатиот диско хит „We are family“, почина на 60 годишна возраст, објави семејството.

Пејачката починала во петокот во својот дом во Аризона, а причината за смртта сè уште не е утврдена, истакна нејзиниот менаџер Биф Ворен.

Џони и нејзините сестри, Деби, Кети и Ким, ќерки на двајца уметници, израснаа во Филаделфија и стекнаа углед пеејќи R&B во 70-сеттите години на минатиот век.

Вистински успех доживуваат во 1979 година со песната од истоимениот албум „We are family“, која ја напишаа Најл Роџерс и Бернард Едвардс. Уште две песни беа нивни хитови, како “He’s the greatest dancer” и “Lost in music”, обете од истиот албум.

„Снимањето на We are family беше како прослава, пеевме и танцувавме во студиото“, раскажа Џони Слеџ минатата година за британскиот весник Guardian.

Кети ја напушти групата заради соло кариера, а „Систер Слеџ“ се собираа во разни формации заради свирки во разни пригоди.

/крај/хн/мф
http://www.slobodenpecat.mk/zabava/pochina-pejachkata-na/

Почина пејачката на диско-химната „We Are Family“

March 12, 2017

Американската пејачка Џони Слеџ, членка на групата „Систер Слеџ“ чијшто албум „We Are Family“ го одбележа почетокот на 80-тите години на 20. век, почина на 61 година, пренесе Би-би-си.

Профимедиа

Безживотното тело на Џони, која во 1971 година со своите три сестри ја основаше групата „Систер Слеџ“ е пронајдено во нејзиниот дом во Феникс, Аризона.

Публицистот на пејачката ја потврдил веста за нејзината смрт и истакнал дека не била болна и дека причината за смртта засега е непозната.

Диско-химната на славните сестри „We Are Family“ објавена во 1978 година, е продадена во повеќе од милион примероци и е номинирана за „Греми“. Својот најголем хит „Систер Слеџ“ го изведоа и пред папата Франциско во 2015 година.

Групата беше позната по денс-ритамот во своите песни, а сестрите настапуваа заедно од мали нозе. Последниот настап Џони го имала со бендот во октомври лани.
Џони Слеџ
13 септември 1956 - 10 март 2017

Лесна и` земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
M@RKO напиша:
Почина Вања Лазарова
Вања Лазарова, легендарната пејачка на изворни народни песни, доајен на македонската народна музика, почина денес во Скопје, на 86 години.
Лазарова е родена на 27 април 1930 во с. Страцин, Кратовско. Работела во Операта во Македонскиот народен театар, а беше и членка на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“.

„Со маки сум се родила“, „Параходот замина“, „Легнала Ѓурѓа на рамно гумно“, се само дел од стотината македонски изворни народни песни што ги испеа Лазарова која одржала голем број концерти низ светот. Пеела во „Ројал Алберт хол“ во Лондон пред британската кралица Елизабета Втора и премиерот Винстон Черчил. Особен придонес има во соработката со групата „Анастасија“ за музиката за филмот „Пред дождот“, кој во 1994 освои „Златен лав“ во Венеција.

За нејзиниот живот и творештво е снимен и документарецот „Вања: Со маки сум се родила“, во режија на Синиша Евтимов кој излезе пред две години

Teкст на МКД.МК

Прочитајте го текстот на Fashionel.mk многу е убав

Вања Лазарова: И кога ми било најтешко, сум пеела...
http://fashionel.mk/kultura/vanja-lazarovai-koga-mi-bilo-najteshko-sum-peela
http://makfax.com.mk/kultura/почина-вања-лазарова/

Почина Вања Лазарова

12.03.2017, 19:32

Доајенката на македонската народна музика, Вања Лазарова, почина на 86 годишна возраст.

Лазарова е родена на 27 април 1930 во селото Страцин, Кратовско.

Извесно време работеше во Операта при МНТ, а била членка и на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“.

Има испеано стотина македонски изворни народни песни, од кои најголемиот дел се снимени во продукцијата на МРТ. Има настапувано на голем број концерти на повеќе континенти. Пеела во Алберт Хол во Лондон пред британската кралица Елизабета II и премиерот Винстон Черчил.

Таа е прва македонска пејачка која има снимено плочи за најголемите издавачки куќи „Полиграм“ и „Филипс“.

Посебен придонес има во соработката со групата „Анастасија“ при создавањето на музиката за филмот „Пред дождот“ на Милчо Манчевски. Нејзиниот вокал е особено податлив за синтезите во етномузиката.

Во 2014 јавноста беше вознемирена од веста дека Лазарова живее заборавена од институциите во дом за стари лица со скромна пензија, и илјадници луѓе ја потпишаа онлајн петицијата со барање таа да добие национална пензија од Министерството за култура. Подоцна, продуцентот Иво Јанковски, чија продуцентска куќа „Трето уво“ објави три нејзини албуми („Македонски традиционални љубовни песни“, „Ритмистика“ и „Лулка“) ја подготови документацијата за Вања истата година да ја добие државната награда „11 Октомври“ во областа на културата, а со тоа по автоматизам и национална пензија од Министерството за култура.
http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=09AD20458004554883D81514B95150F8

ВИДЕО: Почина Вања Лазарова

12.03.2017, 18:24

Таа ќе остане запаметена како еден од најдобрите изведувачи на изворни народни песни

На 86-годишна возраст во Скопје, почина доајенот на македонската народна музика Вања Лазарова.

Таа ќе остане запаметена како голем уметник и еден од најдобрите изведувачи на изворни народни песни.

Вања Лазарова беше родена на 27 април 1930 во село Страцин, Кратовско. Извесно време работела во Операта при МНТ, а била член и на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“.

Има испеано стотина македонски изворни народни песни, од кои најголемиот дел се снимени во продукцијата на МРТ. Има настапувано на голем број концерти на повеќе континенти. Пеела во Алберт Хол во Лондон пред британската кралица Елизабета II и премиерот Винстон Черчил.

Посебен придонес има во соработката со групата „Анастасија“ при создавањето на музиката за филмот „Пред дождот“ на Милчо Манчевски. Нејзиниот вокал е особено податлив за синтезите во етномузиката.

Вања Лазарова пеела со различни фолклорни ансамбли. Била член на ансамблот на Македонската радиотелевизија, а има настапувано и со Македонската филхармонија. Таа е првата македонска пејачка која има снимено плочи за најголемите издавачки куќи Полиграм и Филипс. Добитник е на повеќе меѓународни музички награди.

Голем е нејзиниот придонес во музиката од филмот „Пред дождот“ на Милчо Манчевски кој доби награда „Златен лав“ на фестивалот во Венеција во 1994 година.

https://www.youtube.com/watch?list=PL0pRRiqbZlffJUJDTdn4LrFGasXi_bDUT&v=-b41JMNF1r8

Бог да ја прости !!!

Вања Лазарова Димитрова
27 април 1930 - 12 март 2017

Лесна и` земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, сабота, 18 март 2017, во 91-та година од својот живот, почина американскиот пејач, композитор, текстописец и еден од врвните пионери на рокенролот, музичката легенда Чак Бери.

http://makfax.com.mk/kultura/почина-рок-легендата-чак-бери/

Почина рок легендата Чак Бери

19.03.2017, 07:21

Легендарниот американски музичар Чак Бери почина во саботата на 90-годишна возраст, соопшти Управата на полицијата на округот Сент Чарлс, во сојузната држава Мисури, каде што живееше овој легендарен пејач, гитарист и автор на многу хитови.

Музичарот паднал во бесознание во својот дом, но точната причина за смртта засега е непозната.

„Полицијата на округот Сент Чарлс одговори на повик за помош на адреса на улицата Бакнер роуд во 12,40 часот (18,40 часот по македонско време). Првиот службеник кој дошол на местото затекнал маж кој не давал знаци на живот. За жал, обидите за реанимација биле безуспешни, смртта настапила во 13.26 часот“, прецизираше полицијата.

„Полицијата на областа Сент Чарлс со тага ја потврдува смртта на Чарлс Едвард Андерсон Бери постариот, попознат како легендарниот музичар Чак Бери“, се наведува уште во полициското соопштение и притоа се бара да се почитува правото на приватност на семејството и блиските на музичката легенда.

Чарлс Едвард Андерсон Бери е роден во Сент Луис (Мисури) на 18-ти октомври, 1926 година. Тој почнал да покажува интерес за музиката уште од рана возраст во основното училиште учејќи да свири џез гитара. Во 1940-те години Бери не успеал да се здобие со повисоко образование, бидејќи бил осуден на затворска казна под обвинение за вооружен грабеж. По неговото ослободување, тој се оженил и се вработил во една фабрика за автомобили, свирејќи во вечерните часови во мали клубови.

Пресвртниот момент во неговиот живот и кариера се одиграл во 1955 година, кога заминал во Чикаго, каде што се запознал со значајната личност во светот на блузот Мади Вотерс, кој му предложил да го запознае со Леонард Чес, основачот на сега веќе непостоечката дискографска компанија „Chess Records“. Како резултат на таа соработка снимен е синглот „Maybellene“ продаден во над милион примероци, заземајќи го првото место на топ-листата на магазинот Billboard, во категоријата ритам-и-блуз. Кон крајот на 1950-те години, гитаристот, вокалист и композитор веќе го достигнал статусот на ѕвезда. Автор е на голем број рок класици од тој период, како „Sweet Little Sixteen“, „School Days“ и „Мy Ding a Ling”.

Музичарот кој поради подвижноста и брзото движење на нозете го добива прекарот „Луди нозе“, во овој период ги снима „Thirty Days“, „No money down“ и „Roll Over Beethoven“ (1956.), а потоа ги ниже хитовите „School Days“ и „Rock and Roll Music“ (1957), „Sweet Little Sixteen“, „Carol“ и „Johnny B. Goode“ 1958), „Little Queenie“, „Memphis Tennessee“ и „Back in the USA“ (1959). На крајот 1950-те постигнува планетарен успех, а благодарејќи на едноставните и општочовечките теми на своите песни: забавата, љубовта, автомобилите, училиштето, станува херој на белата младина опиена од рокот.

На почетокот од следната деценија, неговата карира тргнала по надолна патека. Во 1961 година Чак Бери добил уште една затворска казна, две години минува во затвор поради врски со проституција, неговите плочи се продавале сé послабо, во 1970-те години веќе го сметале за веќе истрошен музичар. Но истовремено, музичките гиганти од другата страна на океанот како The Beatles, The Rolling Stones, Status Quo и Uriah Heep, кога тој минува тежок период, ги преземаат неговите музички стандарди, и редовно ги снимаат и исполнуваат на концертите своите верзии на делата на мајсторот. А манирите на славниот Американец за движење на сцената ги прифати лидерот на австралискиот бенд AC/DC, Ангус Јанг.

Чак Бери е еден од првите музичари чиешто име е овековеченово со Куќата на славните на рокенролот, отворена во Кливледн, во Охајо, во 1986 година. Покрај тоа, нему му припаѓа и признанието од колегите во „освојувањето на космичкото пространство. Имено во 1977 година САД во Вселената испратија две меѓупланетарни сонди „Voyager“ на кои се позлатени дисови со дијаметар од 30 см, фонографска капсула со игла за репродукција. Тие носачи содржат фото и аудио информации, коишто според замислите, траба да го запознаат потенцијалните вонземни цивилизации со нашата. Покрај различните звуци, како шепот на мајка и плач на бебе, гласови од птици и животни, кратки поздрави на неколку десетици јазици, снимени се и народни музики и најпознатите дела ба светската музичка култура. Меѓу нив е и хитот на Чак Бери од 1950-те „Johnny B. Goode“.

Боб Дилан го нарекуваше Чак Бери „Шекспир на рокенролот“, а Џон Ленон еднаш изјавил дека „доколку сакате на рокенролот да му дадете друго име, можете да го викате Чак Бери“. По веста за неговата смрт, Брис Спрингстин, кој добро го познавал, напиша на Twitter: „Чак Бери беше најголемиот рокер, гитарист и најголемиот текстописец на најдобриот рокенрол кој некогаш живеел“.

Според магазинот Rolling Stone, нумерата „Johnny B. Goode е најдобрата гитарска композиција на сите времиња. Чак Бери е лауреат на наградата Греми за особен придонес во развојот на музиката и музичката индрустрија.

На својот 90-ти роденден ја изненади јавноста најавувајќи го излегувањето на новиот албум, првиот по речиси 40 години. Албумот со едноставен наслов „Чак“ е снимен во студијата во близина на Сент Луис и треба да се појави оваа година.

/крај/мф/сн
http://24vesti.mk/pochina-muzichkata-legenda-chak-beri

Почина музичката легенда Чак Бери

19.03.2017 | 03:20

Почина Чак Бери, еден од основачите на рокенрол музиката. Полицијата во Мисури добила повик од неговиот дом и го пронашла без знаци на живот. 90 годишниот музичар директно влијаеше на музиката на „Битлс“, „Ролинг стоунс“ и „Бич бојс“ и беше еден од првите музичари примени во Рокенрол куќата на славните.

Во 1984 година доби Греми за животно дело. Негови најпознати хитови се „Џони Би Гуд“, „Рокенрол музика“, „Назад во САД“, „Мемфис, Тенеси“ и „Мејбилин“. Особено хитот „Џони Би Гуд“ е песна која најмногу е користена во филмовите, а во 1977 година токму овој хит е вметнат во вселенската сонда „Војаџер“ како порака од Земјаните за можните вонземјани. Овој хит од 1958 година, повторно доживеа неколку преработки, благодарение на филмот на Стивен Спилберг „Враќање во иднината“ од 1985, во кој Мајкл Џ. Фокс го изведува овој хит во 1955 година на матурската прослава на неговите родители, три години пред хитот да биде создаден.

Роден е како Чарлс Едвард Андерсон Бери во 1926 година, а професионалната кариера ја започнал на 26 години. Се смета за еден од татковците на рокенролот и еден од најдобрите гитаристи, беше препознатлив по посебниот сценски настап и стилот на свирење гитара секогаш проследен со импровизации во стилот и начинот на изведувањето. Беше музичар кој не сакаше строго да се држи до сценските перформанси, едноставно за секој настап измислуваше сопствен стил.

Во 1962 година, Бери одлежа тригодишна затворска казна, поради тоа што тајно помогнал на 14 годишна девојка да ја премине границата од Мексико во САД. Во тој период, сними и неколку хитови, но успехот на „Џони Би Гуд“ како да му ја запечати кариерата, па не успеа со ниту една песна од шеесетите да го повтори успехот.

Долго време од здравствени причини не настапуваше, а сакаше јубилејно да го прослави роденденот со новиот албум „Чак“, кој годинава постхумно ќе биде објавен.
http://lokalno.mk/pochina-muzichkata-legenda-chak-beri/

Почина музичката легенда Чак Бери

19/03/2017 07:31

На 90-годишна возраст почина американскиот музичар Чак Бери. Музичарот изгубил свест во својот дом во Мисури.

Полицијата на округот Сент-Чарлс пристигнала домот во 12:40 по локално време (18:40 по македонско). И покрај преземените обиди за реанимација, легендата не беше вратена во живот. Смртта настапила во 13:26 (19:26 по македонско време).

Родениот во 1926 година пејач и гитарист Чак Бери се смета за еден од највлијателните изведувачи во историјата на рокот. Во 1986 година тој стана еден од првите изведувачи вклучени во Куќата на славните на рокенролот.

Бери влегува во листата на 100-те најголеми изведувачи на сите времиња според списанието “Ролинг Стоун” каде што му беше одредено петтото место. Тој е исто така добитник на наградата “Греми” за особен придонес во музиката и развојот на музичката индустрија.

Чак Бери, чие полно име е Чарлс Едвард Бери, е еден од пионерите на рокенролот. Тој ја воведува гитарата како белег во рок композицијата. Стилот на Бери е комбинација од влијанијата од ритам и блуз, кантри и блуз жанрот, поддржани од духовити текстови, кои понекогаш достигнуваат до отворена сексуална тематика.

Тој има големо влијание врз изведувачите од идната генерација како Битлси, Ролинг Стоунс, Бич Бојс, Боб Дилан. Првите рок групи од Англија го сметаат стилот на Чак Бери за примерок и неговите гитарски композиции покажуваат огромно влијание врз формирањето на музика во Велика Британија. Според голем број критичари и познавачи од сите рани рокенрол изведувачи тој е најважниот за развојот на оваа музика.

“Тој е нејзиниот најголем текстописец, главниот оформувач на нејзиниот инструмент, еден од нејзините најголеми гитаристи и еден од нејзините најдобри изведувачи”, гласи една од оценките за него.

Чарлс Едвард Андерсон "Чак" Бери
18 октомври 1926 - 18 март 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, сабота, 1 април 2017, во 85-та година од својот живот, почина рускиот поет Јевгениј Јевтушенко.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/2686914/preminuo-jevgenij-jevtusenko.html

Преминуо Јевгениј Јевтушенко

субота, 01. апр 2017, 19:24 -> 21:13

Истакнути совјетски песник Јевгениј Јевтушенко преминуо је у САД у 85. години живота.

Јевтушенково срце престало је да куца у болници, рекла је његова супруга Марија Новикова, додавши да је умро у мирно у сну, окружен породицом, преносе РИА Новости.

Јевгениј Јевтушенко (архивска фотографија)

Познати совјетски песник је почетком марта хоспилтализован је америчком граду Тулси у савезној држави Оклахома.

Према његовој жељи, он ће бити сахрањен у близини Москве.

Јевтушенко, који је био је познат и као редитељ, сценариста и глумац, номинован је за Нобелову награду 1963. године.

Како наводи Ројтерс, највише се истакао током кратког литерарног периода "одмрзавања" под Никитом Хрушчовим, али је често имао противречан однос са комунистичким властима.

У једној од најпознатјих песама, "Стаљинови наследници" из 1961. писао је да је упркос Стаљиновој смрти, његово наслеђе наставља да живи.

Исте године, Јевтушенко је објавио је и песму о масакру над Јеврејима који су починили нацисти у Кијеву. Песма представља критику онога што је он видео као совјетски антисемитизам.

У САД је живео од 1991. године.
http://fakti.org/rossiya/u-sad-umro-ruski-pesnik-jevgenij-jevtusenko-sa-molbom-da-bude-sahranjen-pored-pasternaka

У САД умро руски песник Јевгениј Јевтушенко, са молбом да буде сахрањен поред Пастернака

19:23 01.04.2017.

ВЕЛИКО КЊИЖЕНО ВЕЧЕ У МОСКВИ - 18. ЈУЛА, НА ЊЕГОВ РОЂЕНДАН - БИЋЕ СИГУРНО ОДРЖАНО

У СЈЕДИЊЕНИМ Државама је - у 85-ој години живота - умро руски песник Јевгениј Јевтушенко.

Позлило му је 12. марта и био је примљен у болницу града Талса, у Оклахоми.

Његов пријатељ Михаил Моргулис, који је са њим био у САД, испричао је да је Јевтушенко умро у сну:

„До својих последњих минута, био је потпуно свестан. Све је чуо, на све је реаговао“.

Јевтушенко је пре пута у САД пренео пријатељима да жели да буде сахрањен у Переделкину, насељу дача у којем су живели и живе многи руски писци и други уметници.

Посебно је молио да буде сахрањен поред Бориса Пастернака.

Јевтушенко није доживео да наступи на књижевним вечерима у Москви које су у припреми за његов 85-ти рођендан.

Главно се спрема за 18. јули, а одржаће се без њега.
Јевгениј Александрович Гангнус Јевтушенко
18 јули 1932 - 1 април 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Денес, вторник, 9 мај 2017, во 50-та година од својот живот, после 7 месеци поминати во кома откако настрада во сообраќајна несреќа на 7 октомври 2016, почина македонскиот музичар Зоран Маџиров.

http://makfax.com.mk/daily-news/почина-музичарот-зоран-маџиров/

Почина музичарот Зоран Маџиров

09.05.2017, 13:53

Музичарот кој беше познат по специфичниот начин на свирење почина денеска на 49-годишна возраст. Маџиров на 7 октомври 2016 година настрада во стравотна сообраќајна несреќа.

Во коматозна состојба, Маџиров беше префрлен на КАРИЛ во Скопје, каде што лекарите се бореа за неговиот живот. Сообраќајната незгода се случи кај „Пилав тепе“, на патот меѓу Струмица и Радовиш. Зоран Маџиров со својот автомобил удрил во цистерна која била превртена на патот.
Маџиров, по потекло од Струмица, со своето семејство живееше во Загреб, Хрватска. На светската јавност Маџиров ѝ беше познат како „Ботлмен“, односно човекот кој свири на шишиња.

„Ботлмен“ студираше музика во Германија, а во Европа настапуваше и со триото Лез Баронс Карамазоф (Les Barons Karamazoff), со кое реализирал два проекта, „Хисторикал рекордингс“ (Historical recordings) и „Питагорас гласес енд лут (Pytagora’s glasess and lute).

крај/мф/
http://a1on.mk/archives/737342

Почина Зоран Маџиров

09/05/2017 13:40

Зоран Маџиров, македонскиот и светски афирмиран музичар перкусионист почина денеска во Скопје на 49-годишна возраст.

Маџиров на 7 октомври 2016 година беше тешко повреден во сообраќајна несреќа што се случи на патот Штип – Радовиш, откако со својот автомобил се судрил со камион-влекач. По несреќата беше згрижен на КАРИЛ во Клиничкиот центар во Скопје и се наоѓаше во коматозна состојба.

Зоран Маџиров е роден на 14 јануари 1968 година во Струмица. пораснал во музичкото семејство и првото знаење за џез-тапаните ги добил од својот татко. Потоа започал да учи пијано, труби и удиралки. Заминува за Германија, каде што студиите по музика ги продолжил во Минхен и на Универзитетот во Келн. Во Европа настапувал заедно со триото Les Barons Karamazoff, со кое реализирал два проекта: Historical recordings и Pytagora’s glasess and lute.

Го револуционаризирал концептот на соло-перкусионист, свирејќи ги делата на класични композитори, од калибарот на Игор Стравински и на Моцарт. Со триото Барони Карамазови (Les Barons Karamazoff) настапил на Скопскиот фестивал 2000 година, каде ја воодушевил домашната публика со своето виртуозно свирење на шишиња, чаши и останати необични инструменти. На 25 август 2000 година со својот квартет настапил на кумановскиот Летен џез фестивал.

За Музичката и касетна продукција при Македонска Радио Телевизија кон крајот на 2000 година го објавил неговиот прв домашен компакт диск Home.
http://telma.com.mk/vesti/pochina-zoran-madzhirov

Почина Зоран Маџиров

9 May, 2017 - 14:46

На 49 годишна возраст, од последици на сообраќајна несреќа, што се случи на почетокот на Октомври минатата година, денеска почина џез музичарот Зоран Маџиров, дома и меѓународно познат како врвен перкусионист кој свири на шишиња, чаши и на други необични инструменти.

Љубовта кон џез музиката , а посебно кон тапаните тој ја наследил од неговиот татко. Изучувал повеќе инструменти, а студиите по музика што ги започнал во Скопје, ги продолжил во Германија. Настапувал низ Европа со триото „ Барони Карамазови“, реализирајќи повеќе проекти и настап на Скопскиот џез фестивал. Тој го унапреди концептот на соло – перкусионист , изведувајќи дела од класичните автори Стравински и Моцарт во џез манир . Покрај бројните настапи со светски музички ѕвезди, Зоран Маџиров кон крајот на 2000 година го објави првиот компакт диск. Со семејствотото живееше во Загреб, а Струмица беше негов роден град.
https://www.slobodnaevropa.mk/a/28476410.html

Почина Зоран Маџиров

мај 09, 2017

Зоран Маџиров

Почина славниот македонски музичар и перкусионист Зоран Маџиров на 49-годишна возраст. Популарниот Ботлмен никогаш не се опорави од последиците од тешката сообраќајна несреќа што ја доживеа во октомври минатата година на магистралниот пат Штип-Радовиш, по што беше пренесен на скопските клиники.

Мајсторот на изведба на празни шишиња, музички номад и џез музичар Зоран Маџиров во изминатите години се стекна со репутација на музичар кој успешно настапува насекаде во светот – од Њујорк, преку која било европска метропола до родната Струмица.
Зоран Маџиров
14 јануари 1968 - 9 мај 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, вторник, 9 мај 2017, во 48-та година од својот живот, после долга борба со ракот, почина италијанскиот музичар, композитор, музички продуцент и диџеј со швајцарско потекло Роберт Мајлс.

https://kajgana.com/pochina-robert-majls-avtor-na-hitot-children-od-90-tite

Почина Роберт Мајлс, автор на хитот Children od 90-тите

10. мај 2017 - 13:31 | А.С.

По кратко боледување, на 47 години почина музичарот Роберто Кончина, познат како диџеј Роберт Мајлс, најпознат по хитот Children од 1995 година.

Музичарот почина на Ибица, а веста за неговата смрт предизвика лавина од пораки со сочувство и жалост на социјалните мрежи, како од соработниците, така и од обожавателите.

Мајлс со хитот Children беше хит број еден на музичките листи во 12 земји и е прогласен за една од најдобрите денс нумери на сите времиња.

Во неговите интервјуа Мајлс вели дека монументалната песна е настаната откако неговиот татко му покажал фотографии од деца жртви во војната во Југославија во 1994 година.

Тој е роден во Швајцарија на 3 ноември, 1969 година, а родителите му се по потекло Италијанци.

Откако се проби на музичката сцена со Children во 1995 година објави уште пет албуми.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=4F096FE007FAA441B246E89DE09510F5

Почина познатиот ДИ ЏЕЈ Роберт Мајлс

10.05.2017, 12:02

Почина познатиот италијански диџеј и продуцент на транс музика, 47 годишниот Роберт Мајлс. Диџејот кој на јавноста и е најпознат по хитот "Children" замина по долгата борба со болеста, која ја криеше од јавноста, пренесува "ДЈ Маг Италија".

Италијанецот често беше гостин и во скопските дискотеки. Хитот кој го прослави се најде на врвот на топ-листите во 12 земји низ светот.

"Трагичните вести за смртта на еден од најталентираните уметници од нашето време многу ме вознемирија. Ќе ми недостигаат нашите борби, караници, критики и пресуди, но посебно твојот талент за пронаоѓање на вистинскиот звук и мелодија", изјавил неговиот долгогодишен пријател Џо Ти Ванели.
Роберт Кончина Мајлс
3 ноември 1969 - 9 мај 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, понеделник, 15 мај 2017, во 61-та година од својот живот, почина еден од најголемите, најуспешните, најзабавните и најнезаборавните учесници во квизови од Хрватска и поранешна Југославија, познат по тоа што најчесто го бараа како џокер Повикај пријател во Tko želi biti milijunaš - хрватското издание на квизот Кој сака да биде Милионер, Мирко Миочиќ.

http://vijesti.hrt.hr/388121/preminuo-mirko-miocic

Preminuo Mirko Miočić

15. 05. 2017.

U 61. godini u zadarskoj Općoj bolnici preminuo je Mirko Miočić. Sudionik brojnih kvizova iz javnosti se povukao kao jedan od lovaca u našem kvizu Potjera.
Mirko Miočić povukao se iz javnosti u ožujku prošle godine zbog zdravstvenih problema uzrokovanih dijabetesom. Prije tjedan dana zbog narušenog zadravstvenog stanja javio se u Opću bolnicu Zadar. Preminuo je od upale pluća.

Mirko se posljednji put pojavio na televiziji prije šest dana, kada se telefonski uključio u slavljeničko 500. izdanje kviza Potjera. Svi su se nadali kako će Mirko od jeseni ponovno biti dio Potjere.

http://video.hrt.hr/1505/dn-miocic.mp4

Najpoznatiji hrvatski kvizoman rođen je 23. srpnja 1956. u Rtini u Zadarskoj županiji. Prvi put se pojavio u kvizu ‘Tri, dva, jedan, ali vrijedan’ 1972. godine, kao 17-godišnjak i osvojio drugo mjesto.

Tijekom kviza "Tko želi biti milijunaš" bio je najčešće pozivani "džoker zovi". Zbog njega su se mijenjana pravila, pa je isti "džoker" mogao natjecateljima pomoći samo tri puta u sezoni.

Miočić je 1983. bio pobjednik cjelogodišnje serije "Kviskoteke". Bio je odabran i u društvo najboljih natjecatelja tog kviza svih vremena, no u konačnom natjecanju podijelio je treće mjesto s Jasenkom Stanišić, dok su prva dva mjesta podijelili Radoslav Dodig i Robert Pauletić.

Uspješno je sudjelovao u mnogim kvizovima i igrama asocijacije: "3,2,1", "Diplomac", "Izazov", "Upitnik" i "Jackpot".

Pogledajte prilog Maje Fišter objavljen u emisiji 'Labirint' u siječnju 2014.

http://video.hrt.hr/1505/miocic-labirint.mp4
Мирко Миочиќ
23 јули 1956 - 15 мај 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Денес, вторник, 23 мај 2017, во 90-та година од својот живот, после кратка борба со ракот, почина една од најголемите британски актерски легенди, актерот кој го толкуваше ликот на тајниот агент 007 - Џејмс Бонд во дури 7 филмови од филмскиот серијал 007 - исто колку и актерот Шон Конери, актерот Роџер Мур.

http://makfax.com.mk/daily-news/почина-легендарниот-британски-глуме/

Почина легендарниот британски глумец Роџер Мур

15:53 | 23.05.2017

По кратка борба со карцином, во 90-та година од својот живот почина легендарниот британски глумец сер Роџер Мур, најпознат по улогата на тајниот агент Џејмс Бонд, пренесуваат светските агенции.

Сер Роџер Мур, улогата на најпознатиот британски шпион ја изигра во седум официјални Бонд фимови, подеднакво како и сер Шон Конери. Првиот филм во кој Мур го глумеше Бонд беше „Живеј и остави да живеат“ од 1973 година, а последниот беше „Поглед кон убиство“ од 1985 година.

Покрај оваа улога, Мур беше познат и по улогата на Сајмон Темплар во ТВ серијата „Светец“, која што потоа го лансираше на светската сцена.

/крај/мф
http://novatv.mk/pochina-akterot-rodher-mur/

Почина актерот Роџер Мур

мај 23, 2017-3:32 pm

Сер Роџер Мур, најпознат по својата улога како специјалниот агент 007 – Џејмс Бонд, почина на 89 годишна возраст, објави неговото семејство.

Мур го портретираше Бонд во дури седум филмови меѓу кои Live and Let Die и Тhe Spy Who Loved Me.

Мур почина во Швајцарија по кратка битка со рак.

Неговото семејство објави на Твитер дека последните денови од неговиот живот бил под постојана прегратка на неговото потесно семејство.

Роџер Мур е роден на 14.октомври 1927 година во Стоквел, Лондонд како син единец на Лилијан и Џорџ Алфред Мур.

Во 1999 година стана почесен командант на Британската империја и прогласен за почесен витез.

Во 2008 година, ја доби својата ѕвезда на Патеката на славните за неговиот придонес во филмската индустрија.

Во 2012 година во ноември, стана почесен Доктор на уметноста за неговиот придонес во британската кинематографија.
http://netpress.com.mk/pocina-najslavniot-007-akterot-rodzer-mur/

Почина најславниот „Агент 007“, актерот Роџер Мур

вторник, 23 мај 2017, 16:02

Според објавата, почитувајќи ја неговата последна желба, Роџер Мур ќе биде погребан во Монако.

Британскиот актер Роџер Мур, кој светската слава ја стекна толкувајќи го фиктивниот лик на „тајниот агент во служба на Нејзиното височество“ Џејмс Нодн, почина во вторникот на 89-годишна возраст, објави неговото семејство.

Роџер Мур починал „по кусата, но храбра битка со ракот“ во болница во Швајцарија.

„Инспирацијата којашто го обземаше секогаш кога ќе стапнеше на сцената или ќе застанеше пред филмските камери, му даваше сила да работи и во деветтата деценија од животот“, напиша семејството на неговиот официјален профил на Twitter.

Според објавата, почитувајќои ја неговата последна желба, Роџер Мур ќе биде погребан во Монако.

Ликот на агентот „со лиценца за убиство“ или 007, го толкуваше данаесет години, од првиот „Живеј и пушти да умрат“ кој го сними во 1973 година, преку „Човекот со златен пиштол“ (1974), „Шпионот кој ме љубеше“ (1977), „Мунрејкер“ (1981), „Октопуси“ (1983) до „Поглед на убиство“, снимен во 1985 година.

По завршувањето на кариерата како Агентот 007, Мур снимаше редица други филмови и телевизиски серии. Подоцна се занимаваше со добротворна активност, помагајќи му на Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ) во собирањето донации за децата во земјите во развој. Во 2003 година беше пргоелсен за витез за достигнувањата во областа на хуманитарната дејност.
Роџер Џорџ Мур
14 октомври 1927 - 23 мај 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
Денес, четврток, 22 јуни 2017, во 50-та година од својот живот, од срцев удар почина српската актерска легенда, актерот Богољуб Митиќ - Ѓоша.

http://makfax.com.mk/kultura/почина-српскиот-актер-богољуб-митиќ-ѓ/

Почина српскиот актер Богољуб Митиќ – Ѓоша

12:22 | јуни 22, 2017

Српскиот актер и комичар Богољуб Митиќ – Ѓоша утринава почина на 49-годишна возраст.

Српските медиуми објавија дека актерот починал од срцев удар.

Веста за неговата смрт за српските медиуми ја потврдил директорот на театарот во Лесковац, Станислав Грујиќ.

Прекарот Ѓоша актерот го доби по улогата што ја играше во телевизиската серија „Семејно богатство“ што се емитуваше и во Македонија.

Актерот зад себе остави сопруга и две ќерки.
http://a1on.mk/archives/755114

Почина српскиот актер Богољуб Митиќ – Ѓоша

22/06/2017 10:27

Познатиот српски актер и комичар Богољуб Митиќ – Ѓоша ненадејано почина утрово, како последициа на срцев удар, јави српскиот портал Курир.

Четириест и деветгодишниот Митиќ се прослави со улогата на Ѓоша во телевизиската серија „Семејно богатство“, име кое потоа стана и негов прекар.

Покрај со актерството, Ѓоша се испорба и како сценарист во хумористичната серија „Агенција за СИС“.

Богољуб Митиќ – Ѓоша беше женет и имаше две ќерки.
http://www.idividi.com.mk/showbiz/celebrity/1144547/index.html

Уште еден српски актер замина во легендите

Објавена на 22 06 2017 11:09:45

Извор: ИДИВИДИ

Познатиот српски актер и комичар, Богољуб Митиќ Ѓоша, утрово ненадејно почина на 49 – годишна возраст.

Фото: Лука Шарац

Веста за смртта на актерот ја потврди, Станислав Грујиќ, директор на театарот во Лесковац, кој изјави дека Митиќ починал како последица на срцев удар.

Ѓоша ќе го паметиме по многу познати телевизиски серии меѓу кои „Породично благо“, „А сад адио“, „Агенција за СИС“ и „Сељаци“.

Актерот зад себе остави сопруга и две ќерки.
Богољуб Митиќ - Ѓоша
12 јануари 1968 - 22 јуни 2017

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
Пред да почине имаше гласини по портали и таблоид весници дека продавал дрога. После изјавуваше дека се е лага тоа.

Како и да е нека почива во мир. Интересен акте беше.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
Светот во шок: Се самоуби светската музичка ѕвезда и миленик на публиката

Фронтменот на Линкин парк Честер Бенингтон е пронајден мртов во својот дом.

Според ТМЗ, 41-годишниот пејач се самоубил со бесење во приватна резиденција во Палос Вердес во Лос Анџелес.

Зад себе ги остави сопругата Талинда Ен Бентрли и шесте деца.

Бенингтон беше пејач на групата од Агора Хилс основана во 1996 г., која за 18 години постоење има продадено повеќе од 40 милиони копии.

Текст преземен од Тв Нова.

Се натажив кога прочитав. Linkin Park се бен кој одбележаа дел од моето детство и тинејџерски денови.

R.I.P Chester Bennington (1976 –2017)

TVman

Добро-Познат Член
16,692
13,067
113
Страшно. А,уште пострашно е и тоа што се самоубил, не знам како луѓето се осмелуваат да прават такво нешто ?

M@RKO

Добро-Познат Член
18,731
6,088
113
ПОЧИНА ЛЕГЕНДАРНИОТ СРПСКИ ПЕЈАЧ ПРЕДРАГ ЦУНЕ ГОЈКОВИЌ

Предраг Цуне Гојковиќ, легендата на српската народна музика, почина денеска на 85 години. Цуне беше познат мајстор за староградски песни, севдалинки, забавни и мексикански песни, при што неговата најпозната „Кафе свари ми драга“ (Кафу ми драга испеци) ја отпеа повеќе од 40.000 пати. Меѓу неговите најпознати песни се и „Донеси вино крчмарице“ и „Имам една желба“ (Имам једну жељу).

Гојковиќ е роден во 1932 во селото Брзан во Шумадија. По завршувањето на средното образование во Белград, се запишал на Трговската академија, но никогаш не ја завршил оти целосно се посветил на музиката.

Во повеќе пригоди Гојковиќ ќе раскаже дека прекарот Цуне го добил поради реченицата што често ја користела мајка му: „Оди, мајка да те цуне (бакне)“.

Легенда oд пеач на народни, староградски и севдалинка песни. Нека почива во мир, Лесна му земја :(( :smrk:

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
  • Автор на оваа тема
^

Бог да го прости !!!

Предраг Цуне Гојковиќ
6 ноември 1932 - 21 јули 2017

Лесна му земја
нека почива во мир