Ин мемориам

• Автор на оваа тема Dexter26
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Денес, сабота, 26 март 2016, во 38-та година од својот живот, после долго боледување, почина српскиот актер, пејач и телевизиски водител Маринко Маџгаљ.

http://tocka.com.mk/4/191106/ja-izgubi-zivotnata-bitka-marinko-madzgalj-pocina-posle-tesko-boleduvanje

Ја изгуби животната битка: Маринко Маџгаљ почина после тешко боледување

26.03.2016 | 16:27

Извор: Точка

Театарскиот и филмски актер, и еден од најпознатите водители на српските телевизиски канали, Маринко Маџгаљ, почина денес, после тешко боледување, на возраст од 37 години.

Тој е роден во 1978-та година во Белград, но своето детство го минал во Котор. Најголема популарност стекна со сериите "Рањени орао" и "Црни Груја", но и со групата "Фламингоси", во којашто пееше заедно со Огњен Амиџиќ.

Маринко имавме можност да го видиме и во улогата на водител, а публиката просто ги обожуваше претставите во коишто глумеше тој.

Маџгаљ храбро се бореше против опаката болест – рак на панкреас, но нажалост ја изгуби битката многу млад – на само 37-годишна возраст. Тој беше опериран во месец август, минатата година, поради проблеми со панкреасот, но неговата здравствена состојба не се подобри.

Маринко беше оженет со актерката Дубравка Мијатовиќ, со која има една ќерка, но последните години од животот ги помина со новинарката Лана Секулиќ.

Ателје 212 во Белград, кадешто тој беше постојан член, соопшти дека времето и местото на комеморацијата и погребот ќе бидат дополнително соопштени.

Andrija Milošević

Druže moj.Sačuvaću te.Ne brini.
Slobodno idi.
Nije ovaj tren tako kratak.
Nije vreme za sumnju.Budi mi dobar.
Išli smo jednom sami.Sve si mi rekao.
U meni je sto vulkana.
Spalio bih svu logiku sveta,samo da se jos malo igramo.
A to se ne može.
Druže moj.Budi mi spokojan.
Odbraniću te ja.
Zamrznuću osmehe,za neka bolja vremena.
Ti samo idi.
Budi siguran i smeo,
a ja ću voleti ovu suzu,
koju nikada nisam hteo.
Маринко Маџгаљ
21 август 1978 - 26 март 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113
Kога прочитав не ми се веруваше за Маринко.

Штета, добар актер, пеач а и за водител го биваше.

Нека почива во мир.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Денес, сабота, 2 април 2016, 3 недели и 3 дена откако го прослави својот 76-ти роденден, почина македонскиот уметник, сликар, графичар и мозаичар, академик Глигор Чемерски.

http://novatv.mk/utrinava-pochina-gligor-chemerski/

Утринава почина Глигор Чемерски

12:02 pm - 2 април 2016

Сликарот и академик Глигор Чемерски почина утринава во Скопје на 76 годишна возраст. Чемерски е еден од најголемите македонски сликари.

Роден е во Кавадарци во 1940 година а се бразувал во Скопје, Белград и во Париз. Завршил Академија за ликовна уметност и постдипломски студии во Белград. Во 70 години тој добива стипендија од француската влада што му овозможува повеќегодишен престој стојува во Париз. Чемерски беше чест гостин на француската престолнина а во последните години стана еден од постојаните сликари на Galerie du Fleuve во Париз.

Неговиот стил е инспириран од експресионизмот и иконите на православието. Тој е автор на Споменикот на слободата во Кочани и на мозаикот во Стопанската банка во Скопје.

Од 1962 година, кога првпат самостојно изложува во Скопје, следуваат триесетина индивидуални изложби во Охрид, Струмица, Кавадарци, Белград, Загреб, Будва, Александрија, Париз, Хаг, Вашингтон, Вилмингтон, Феетвил, итн. Македонското и југословенското сликарство во периодот до 1991 година ги претставувал во Белград, Загреб, Сараево, Љубљана, Дубровник, Пореч, Париз, Рим, Александрија, Истанбул, Софија, Прага, Грац, Букурешт, Москва, Мадрид, Копенхаген, Мексико Сити, Њујорк, Хаг, Даблин, Белфаст, Глазгов...
http://www.telma.com.mk/vesti/pochina-slikarot-gligor-chemerski

Почина сликарот Глигор Чемерски

2 April, 2016 - 17:25

Утрово во Скопје на 76 години почина академик Глигор Чемерски, еден од најзначајните современи македонски уметници. Чемерски е сликар, графичар и мозаичар. Остварил повеќе монументални дела во Скопје, Вруток, Кавадарци и во Кочани, каде што Споменикот на слободата има мозаични фризови од 320 квадратни метри. Во богатиот творечки опус на Глигор Чемерски се вбројуваат над 60 изложби ширум светот.

Во март 2014, Чемерски во Москва беше инаугуриран за почесен член во Руската академија на уметностите, една година откако стана член на Македонската академија на науките и уметностите.
Глигор Чемерски
9 март 1940 - 2 април 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Завчера, недела, 17 април 2016, во 91-та година од својот живот, почина американската актерка Дорис Робертс, која ќе остане запамтена, меѓу другото, и по нејзината улога на Мари, мајката на Рејмонд од американската хумористична серија Сите го сакаат Рејмонд.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=2DDEC6DE4472A94784D3B000A21E1503

Почина актерката Дорис Робертс

19.04.2016, 11:55

Американска актерка Дорис Робертс, која беше најпозната по улогата на мајката на Рејмонд од серијата „Сите го сакаат Рејмонд“, почина во 90-та година од животот.

Актерската кариера ја започна во 50-те години од минатиот век, а толкуваше улоги на Бродвеј, во бројни филмови и телевизиски серии.

Сепак, најголемата слава ја стекна со улогата во хумористичната серија „Сите го сакат Рејмонд“, за која освои и четири Еми награди.

Гледачите ја паметат и по улогата во филмот „Лудиот Божиќ“, кој е дел од филмскиот серијал за бизарните патувања на семејството Грисволд.
http://www.kajgana.com/pochina-akterkata-doris-roberts-od-serijata-everybody-loves-raymond

Почина актерката Дорис Робертс од серијата „Everybody Loves Raymond“

19. април 2016 - 13:37

На возраст од 90 години почина актерката Дорис Робертс, една од омилените американски актерки, пренесува TMZ. Таа беше позната по серијата „Everybody Loves Raymond“, каде ја глумеше мајката на Рејмонд.

Актерската кариера ја започна во 50-те години на минатиот век, а играше улоги на Бродвеј, како и во бројни филмови и телевизиски серии. Сепак, најголема слава стекна со улогата на мајката на Рејмонд, во серијата „Everybody Loves Raymond“, за која освои четири Еми награди.

Дорис беше родена на 4 ноември 1925 година во Сент Луис, а израсната во Њујорк. Има еден син во бракот со Мајкл Каната и тројца внуци. Таа почина на 17 април во Лос Анџелес, Калифорнија.

Дорис Меј Грин Робертс
4 ноември 1925 - 17 април 2016

Лесна и земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Денес, четврток, 21 април 2016, на помалку од 7 недели од својот 58-ми роденден, почина американскиот музичар Принц Роџерс Нелсон.

http://off.net.mk/zhivot-i-zabava/muzika/princot-e-mrtov

Принцот е мртов

21 Април 2016 - 20:24

Музичкиот аристократ Принц почина на 57 годишна возраст. Последниве денови се бореше со компликации од грип, а бил најден мртов во неговата резиденција и студио надвор од неговиот роден Минеаполис.

Смртта е потврдена од публицистот на Принц и неговите блиски а полицијата не открива детали но го истражува случајот.

Принц Роџерс Нелсон имаше само 19 години кога го издаде својот прв албум For You. На тој албум има 27 инструменти. Од прв до последен, сите ги свири Принц. Славата ја стекнува со албумот "1999" od 82-рa, привлекувајќи го вниманието врз својот раскошен музички талент, инструментална виртуозност и ексцентричност која произлегуваше од комплетната слобода која сакаше да ја ужива.

Тежок воркохолик, еднаш има кажано дека нема човек кој може подолго да остане буден од него. Остави 40-тина албуми кои се продадоа во преку 100 милиони примероци а во 1985 година доби и Оскар за легендарната Purple Rain.

Во 1993 година го смени името од Принц во симбол, фузирајќи ги машкиот и женскиот знак па во тоа време му се обраќаа со бјрмовската одредница "Артистот порано познат како Принц".

Минатата недела неговиот авион изврши принудно слетување и Принц итно беше одведен во болница но утредента се појави на закажаниот концерт во Атланта, уверувајќи ги фановите дека е добар и дека има само мали проблеми со грип.

Остави еден тон извонредна еклектична музика, полна со автентична авторска разиграност и подготвеност за експерименти, но особено магични беа неговите живи настапи на кои кралски доминираше на сцената.

Purple Rain на полувреме на Супербоулот, веројатно неговиот најлегендарен настап:

http://off.net.mk/files/statija/2016/04/21/princeperformspurplerainduringdownpoursuperbowlxli.mp4

Како тој свиреше гитара, задолжително види во "Додека Принц цимоли јако"

Лени Кравиц напиша:

Мојот музичка брат... мојот пријател... Оној што ми ги покажа можностите во себе, смени сè и го задржа својот интегритет до последниот миг, е мртов. Срцето ми е скршено.

Го поврзуваа со многу жени меѓу кои и Ким Бесинџер, Мадона, Венити, Шила И, Кармен Електра, Сузана Хофс, Шерилин Фен, Аполонија.... Беше веган и Јеховин сведок, сакаше да игра пинг-понг.
Принц Роџерс Нелсон
7 јуни 1958 - 21 април 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113

Интересно е што моментално на VH1 и VH1 Classic оди плејлиста Prince : A Тribute истите песни по ред на двата канала со малку у минутите различно во емитување заради шпици измеѓу некој од песните.

Некој од каналите на MTV го обојаа логото пурпурно. МTV Adria има таква боја на логото.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Минатиот петок, 29 април 2016, на Велики Петок, на 81 годишна возраст, почина познатиот македонски уметник, илустратор, графички дизајнер и сликар, основач на детското списание Росица и илустратор на списанијата за деца и млади Другарче, Развигор, Наш свет и други, Александар Цветковски.

http://www.telma.com.mk/vesti/pochina-poznatiot-umetnik-aleksandar-cvetkovski

Почина познатиот уметник Александар Цветковски

30 April, 2016 - 19:06

Вчера во Скопје почина познатиот уметник Александар Цветковски.

Тој беше илустратор, дизајнер, сликар, графичар, значаен во формирањето на визуелната култура и нарација кај најмладите, унив. професор.

Дипломирал на Академијата за ликовни уметнос- ти во Љубљана (1961). Работел како илустратор и уредник во издавачката куќа „Детска радост“. Основач на списанието за деца „Росица“. Изработил повеќе од 10.000 илустрации за книги и детски списанија во Македонија („Другарче“, „Развигор“, „Наш свет“, „Гезими“ и „Фатоси“; во СФРЈ: „Дечје новине“, „Радост“, „Полетарац“, „Зека“, „Цицибан“, „СМИД“, „Кекец“, „Куш“).

Ликовно обликувал енциклопедии, џиновски сликовници, книги. Класичниот реалистичен третман со нагласена линеарна ритмичност во цртежите и едноставниот дизајн се негов предизвик во лесниот пристап до содржините и новите информации. ЛИТ.: Цветан Грозданов, Илуминатор на пишаниот збор, „Нова Македонија“, Скопје, 17. VIII 1994.

Александар Цветковски беше погребан денеска.
http://www.utrinski.mk/?ItemID=850BA37152BD04428AD0A99F35E20313

Последен збор - Александар Цветковски

29.04.2016, 18:08

(1935-2016), илустратор и графички дизајнер

Познатиот илустратор, дизајнер, сликар, графичар, универзитетски професор, Александар Цветковски, значаен во формирањето на визуелната култура и нарација кај најмладите, почина вчера во родното Скопје каде што и живееше.

Цветковски дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Љубљана во 1961 година. Работеше како илустратор и уредник во издавачката куќа „Детска радост“, а во јавноста беше познат и како основач на списанието за деца „Росица“. Изработил повеќе од 10.000 илустрации за книги и детски списанија во Македонија („Другарче“, „Развигор“, „Наш свет“, „Гезими“ и „Фатоси“) како и за дел од изданијата во поранешните републики на СФРЈ: „Дечје новине“, „Радост“, „Полетарац“, „Зека“, „Цицибан“, „СМИД“, „Кекец“, „Куш“). Ликовно обликуваше енциклопедии, џиновски сликовници, книги, а своето знаење им го пренесуваше и на студентите на Факултетот за ликовна уметност - Скопје.

Ќе остане забележано и дека класичниот реалистичен третман со нагласена линеарна ритмичност во цртежите и едноставниот дизајн беа негов предизвик во лесниот пристап до содржините и новите информации.

Погребот ќе биде извршен денеска во 15 часот на Градските гробишта Бутел, а посмртните останки на Александар Цветковски ќе бидат изложени во Капелата од 14 часот.
Александар Цветковски
?? ?? 1935 - 29 април 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113
Почина Јадранка Стојаковиќ:
СÈ МОЖЕВМЕ НИЕ, ПОДОЛГ ДА БЕШЕ ДЕНОТ

За генерациите растени на Азра, Шарло или Булдожер, музиката на Јадранка Стојаковиќ повлекуваше едно прашање: "Како можат луѓе ова да слушаат?" Пар децении подоцна, истите генерации почнаа да се прашуваат: "Како можевме да бидеме толку глуви за ова на времето?" Јадранка Стојаковиќ почина на 66 години од животот во старечки дом во Босна.

Последните неколку години Стојаковиќ живееше во страречки дом во Бања Лука, борејќи се со мултиплекс склероза. Проблемите кои настануваат после еден нејзин пад на сцената во 2009-та година ја оддалечуваат од музиката и настапите бидејќи почнува полека да се гаси како свеќа, губејќи ги и моторните функции и гласот.

Долги години Стојаковиќ живееше во Јапонија, бавејќи се со сликарство и музика.

"Не можам веќе да свирам но често сонувам музика. Цeлиот живот сум со неа и како да имам концерти кога спијам. Сè уште можам да ја почуствувам, сè уште можам да ја слушнам," изјави пред некое време кантавторката со препознатлив емотивен ракопис.

За жал, денот никогаш не трае доволно.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
^

Бог да ја прости !!!

Јадранка Стојакович
24 јули 1950 - 3 мај 2016

Лесна и` земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113
Криво ми е што денес нема вакви песни со вакви текстови какви што имало на времето и како што имала Јадранка Стојаковиќ.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Во неделата, 15 мај 2016, по долго боледување, еден ден после својот 54-ти роденден, почина македонскиот актер Љупчо Бреслиски.

http://www.televizijastar.com/index.php/2013-12-12-17-26-39/2013-12-12-17-54-11/item/9226-pochina-ljupcho-bresliski-edinstveniot-akter-od-istokot-koj-raboteshe-so-milcho-manchevski

Почина Љупчо Бреслиски, единствениот актер од Истокот кој работеше со Милчо Манчевски

Понеделник, 15 мај 2016 17:03

Почина Љупчо Бреслиски, единствениот актер од Истокот кој работеше со Милчо Манчевски. Името на Бреслиски се наоѓа на одјавната шпица на македонскиот кандидат за Оскар Пред дождот, како и во филмот Сенки, двајцата режисерско дело на Манчавски, како и во Преку езерото на Антонио Митриќески.
Актерската кариера, Бреслиски ја градеше преку Драмското студио во Штип, а ја усоврши како студент во групата на Валимир Милчин на Факултетот за драмски уметности во Скопје.
Како еден од најдобрите млади актери, ја имаше привилегијата да работи во тетарот во Суботица, кој важеше за еден од најдобрите во некогашна Југославија, заедно со култниот режисер Љубиша Ристиќ.
Бреслиски важеше за еден од најдобрите актери на штипскиот народен театар:
„Во повеќе претстави тој ги играше главните улоги и сите што имавме можност да работиме со него ќе кажеме дека тој беше еден од најдобрите и најквалитетните актери на Македонско тло“ , изјави Милорад Ангелов, актер.
Погребот на Љупчо Бреслиски беше извршен денес во Штип.
http://www.24vesti.com.mk/pochina-akterot-ljupcho-bresliski

Почина актерот Љупчо Бреслиски

18.05.2016 | 20:45

По долго боледување, на 54-годишна возраст почина македонскиот актер од Штип Љупчо Бреслиски.

Актерскиот талент Бреслиски го преслика во бројни театарски престави, но и во телевизиски серии, особено во култната „Трст – Виа – Скопје“, а ќе остане запаметен и по неговата актерска игра во единствениот македонски филм номиниран за Оскар од неанглиско јазично подрачје, „Пред дождот“ на Милчо Манчевски.

На денешната комеморација, што се одржа во Народниот театар-Штип пред колеги, пријатели и семејството, за актерската кариера на Бреслиски зборуваа првите луѓе на театарот кои истакнаа дека тој успеа да ја пренесе својата вредност од актерски талент на сите следбеници на театарската уметност, особено на неговите помлади колеги.

Присутните на комеморацијата со громогласен аплауз за последен пат се простија од актерот кој, македонското театарско милје го задолжи со извонредни актерски креации, како на театарската, така и на телевизиската и филмска македонска сцена.

- Мораме да бидеме убедени во тоа и да се носиме со тој факт, преку кој не може да се помине, дека сите ние длабоко верувавме во ликовите кои Љупчо ги толкуваше на сцена. Ние бевме заедно со нив, и затоа Љупчо, нашиот Бубо, останува меѓу нас и покрај неговото ненадејно физичко заминување. Љупчо беше од онаа висока квалитетна класа на актери, кои имаа исклучителен сенс за театарот, за театарската игра. За секоја претстава и одиграна улога на неговите колеги, Љупчо знаеше хируршки точно да ја протолкува нивната игра, рече драматургот Трајче Кацаров.

Посмртните останки на Љупчо Бреслиски беа погребани на Градските гробишта во Штип.
Љупчо Бреслиски
14 мај 1962 - 15 мај 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, недела, 22 мај 2016, на точно 2 недели, односно 14 дена пред својот 83-ти роденден, после долго и тешко боледување при што му беше ампутирана ногата, почина една од најголемите актерски легенди на поранешните југословенски простори, легендарниот Валтер кој го бранеше Сараево, незаборавливиот и незаменливиот Велимир "Бата" Живојиновиќ.

http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=1009B7577818AA458B4EEDD0DF954584

Почина српскиот актер Бата Живојиновиќ

23.05.2016, 11:32

Легендарниот актер починал синоќа во болницата „Свети Сава“ во Белград

Легендарниот актер Велимир Бата Живојиновиќ почина синоќа во 22:45 часот по локално време во болницата „Свети Сава“ во Белград, објави „Вечерње новости“.

Пред велигденските и првомајските празници, здравјето на Бата Живојиновиќ наеднаш се влошило, пишува „Новости“. Во болницата „Свети Сава“ лекарите по тешкиот мозочен удар пред четири години му помогнаа да закрепне и по рехабилитацијата на бања, одлучија да го пуштат на домашна нега.

Бата Живојиновиќ е роден во Корачица под Космаја на 5 јуни 1933 година. Во неговата кариера одигра повеќе од 300 улоги на филм, театар и телевизија од кои многу се антологиски, а неговите филмови ги гледале повеќе од десет илјади гледачи, со што не можат да се пофалат ни холивудските легенди.

Да бил убав актер, вели тој, „не би заработил ниту за леб“, па на таа „карта“ никогаш не играл. Беше „црец и жена со превез“, затоа што не бираше филмови и не одбиваше улоги, ниту им дозволуваше на дублери да го заменат.

Два пати е одбиен на Академијата, а филмското деби го оствари во „Песните од Кумбара“ (1955, режисер Радоша Новаковиќ) по кој се нижеа улогите на Милош Бојаниќ, Мирта, Булиџ... со кои ги убеди режисерите дека филм без него нема да помине.

Во текот на 60-те години од минатиот век со филмовите како „Козара“ (за кој награден е во Пула) и „Битката на Неретва“ се устоличи како една од најголемите ѕвезди на кинематографијата на поранешна Југославија, но зенитот на неговата популарност дојде во текот на 70-те години со филмовите со тематика од Втората светска војна. Со „Валтер го брани Сараево“ постигна голем успех во Кина каде се уште и ѕвезда.

Во текот на 80-тите Живојиновиќ парадираше со неговиот имиџ на акционен херој во улоги во лесни комедии.

По повод 55-години од уметничката работа и 77-от роденден доделено му е најголемото признание на Југословенката кинотека - Златен печат.

Во последните две децени од почетокот на повеќепартискиот живот во Србија, неколку пати беше избран за пратеник на Народното Собрание на Србија како член на СПС.

Живојиновиќ беше иницијатор и основач на Здружението на филмски актери во Србија, а исто така и директор на филмскиот програма на Слободарските свечености во Сопот.
http://www.idividi.com.mk/showbiz/film/1073150/index.html

In Memoriam: Бата Живојиновиќ

Објавена на 23 05 2016 10:32:36

Извор: ИДИВИДИ

Легендата на српската и југословенска глума, Велимир Бата Живојиновиќ почина синоќа на возраст од 82 години во болницата Света Сава во Белград, јавија српските медиуми.

На Живојиновиќ на почетоков на месец мај му беше ампутирана ногата и по серијата здравствени проблеми почина синоќа во 22.45 часот во Белград.

Актерот кон крајот на животот се бореше со серија на здравствени проблеми, како мозочен удар, срцеви проблеми и гангрена на ногата поради која замина на третман во Куба.

Бата Живојиновиќ уживаше во долга и плодна кариера не само на филм, туку и на телевизија, а и на театарските штици. Своето филмско деби го имаше во 1955-та година со филмот Pesma sa Kumbare, а дел од најпознатите филмски улоги тој ги оствари во филмовите како Валтер го брани Сарајево, Битката на Неретва, Битката на Сутјеска...

Живојиновиќ во 60-те и 70-те беше дел од повеќе филмови во холивудска и европска продукција, а во 80-те и 90-те беше присутен и на малите екрани со култните серии како Бољи живот и Срећни људи.

Семејството на Живојиновиќ не објави детали поврзани со датата за одржување на погребот.

http://tocka.com.mk/4/196902/zamina-vo-legendite-pocina-bata-zivojinovik

Замина во легендите: Почина Бата Живојиновиќ

23.05.2016 | 10:55

Извор: Нетпрес

Без оглед на тоа дали глумел месар, партизан, свештеник, полициски инспектор или народен човек, неговите улоги ја одбележаа југословенската повоена кинематографија, а неговите филмски реплики ќе се прераскажуваат секогаш.

Велимир Бата Живојиновиќ (83), еден од најголемите српски актери, почна синоќа во Белград, по долга и тешка болест.

Бата на почетокот на јули 2012 година претрпе тежок мозочен удар од кој закрепна, во октомври 2006 година имал срцев удар, боледувал и од гангрена, а во неколку наврати се лекувал на Куба, кадешто живее неговата ќерка.

Без оглед на тоа дали глумел месар, партизан, свештеник, полициски инспектор или народен човек, неговите улоги ја одбележаа југословенската повоена кинематографија, а неговите филмски реплики ќе се прераскажуваат секогаш.

Живојиновиќ е роден на 5 јуни 1933 година, во Корачица, селце во близина на Космај.

Филмско деби имал во 1955 година во филмот „Песна од Кумбара”, а први сериозни улоги во филмовите „Воз без возен ред“ (1959) и „Војна” (1960) За улогата во „Козара” (1962), филмовите „Три“ (1965), „Собирачи на пердуви“ (1967) „Мајсторот и Маргаритката” (1972) награден е со Златна арена во Пула, а за „Момент“ (1978) добил награда на филмски фестивал во Москва. Наградуван е и на многу други фестивали, а колку бил популарен во Кина зборува податокот дека добил и свое пиво нарчено „Валтер“.

Бата активно се занимавал и со политика. Бил избран и за пратеник во српскиот парламент во 1990 година, а во 2002 година се кандидирал и за претседател на Србија.
Велимир "Бата" Живојиновиќ
5 јуни 1933 - 22 мај 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113
Лесна му земја
нека почива во мир

Најаката реплика од филмoт со Бата U raljama zivota
Sad ću da te karam.. :406389:

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, петок, 3 јуни 2016, во 75-та година од својот живот, почина професионалниот боксер и повеќекратен светски шампион во бокс, роден Касиус Клеј, а почина Мохамед Али.

http://www.telma.com.mk/vesti/pochina-mohamed-ali-svetskata-bokserska-legenda

Почина Мохамед Али-светската боксерска легенда

4 June, 2016 - 16:13

Светската легенда во бокс, трикратниот шампион во тешка категорија, Мохамед Али, почина во ноќеска во болницата во Феникс, во 74-година од својот живот, дури по цели три децении борба со Паркинсоновата болест. Причина за смртта е респираторно заболување.

Роден како Касиус Клеј, светот дефинитивно ќе го запамети како најголем боксер на сите времиња. Во спортската историја ќе останат запаметени неговите борби против Сони Листон за првата титула светски шампион, потоа борбата на векот, како што многумина ја нерекуваат, дуелот во Манила, против Џо Фрејзер, како и Rumble in the jungle во Киншаса, кога го совлада Џорџ Форман со што си ја поврати титулата, број еден во светот. Како светски шампион се бореше и против Паркинсоновата болест.

-Се справуваше со тоа како шампион. Се бореше како против секој противник што го имаше. Вложуваше многу пари во истражувања и подигнување на свеста и навистина ја подобри Паркинсоновата заедница. Затоа бидете среќни за него. Хана го рече тоа што татко ми го велеше: Го живеев животот на 100 мажи, вели Меријам Али-ќерка на Мохамед Али.

Мохамед Али ја разбесне Америка кога ја презеде муслиманската религија и одби да замине во Виетнам. Му беа одземени сите титули во втората половина на 60-ттите години кога практично и немаше ривал во рингот и беше суспендиран цели четири години, најдобрите во неговата кариера. Но и покрај таа црна дамка во неговиот живот. Али се уште е инспирација за многумина.

-Тој ме инспирираше затоа што беше вистински, знаете, не само како спортист, како боксер беше најдобар, но и како личност. И беше како човек реален, во смисла дека ја сочува реалноста за себе, секогаш ја зборуваше вистината, дури и кога одби да оди во војна, да бомбардiра и убива сиромашни луѓе, како што самиот го објасни тоа. За мене тоа е сосема разбирливо, Антони Мандин-австралиски боксер.

-Тој не инспирираше, би рекол, сите борци и не само борците, туку воопшто работничката класа,Kрис Еубанк-поранешен боксер од В.Британија.

Мохамед Али за себе секогаш велеше дека во рингот танцува како пеперутка, но боцка како пчела, а познати се и неговите политички ставови и говорите против војните и расизмот. Медалјата од Олимписките игри во Рим ја фрли во реката Охајо поради револт и протест против расизмот и забраната да влезе во ресторан поради бојата на кожата.

По 56 победи, од кои 37 со нокаут, кога се здоби со прекарот Најголемиот, Мохамед Али се пензионираше во 1981-та година. До крајот на животот го имаше последниот противник, Паркинсоновата болест.

http://www.telma.com.mk/sites/default/files/vesti/video/anita_-_pochina_mohamed_ali_za_4.06.2016.mp4

Анита Стојановска Буховски
Касиус Марселус Клеј Јуниор
Мохамед Али

17 јануари 1942 - 3 јуни 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, среда, 8 јуни 2016, во 82-та година од својот живот, почина македонската театарска, филмска и телевизиска актерка, поетеса, преведувачка и професорка, Вукосава Донева - Варколи.

http://www.telma.com.mk/vesti/pochina-akterkata-vukosava-doneva-varkoli

Почина актерката Вукосава Донева-Варколи

8 June, 2016 - 15:27

Во Сиднеј , на 81 година почина Вукосава Донева-Варколи, театарска, филмска и телевизиска актерка, поетеса, преведувач и професорка, соопштија од Македонскиот народен театар.

Родена е во Струмица во 1935 година. По завршување на Филолошкиот факултет, на отсекот за литература и македонски јазик, се вработила во Радио Драмата на РТС, а од 1957 до 1988 година работела во Македонскиот народен театар, каде одиграла многу улоги.

Работела и на Факултетот за драмски уметности во Скопје, каде предавала сценски говор од1970 до 1976. Во текот на театарската кариера има реализирано голем број улоги во различни жанрови, а за улогата на Хеда Габлер во 1976 година ја добила наградата „13 Ноември“ на Град Скопје.

Донева - Варколи има реализирано седум самостојни проекти, поезија и монодрамата „Велика“, со кои настапувала во Македонија и во повеќе странски земји. А, играла и во повеќе домашни филмови: „Мирно лето“, „Македонска крвава свадба“, „Мементо“, „Време без војна“, „Македонски дел од пеколот“ и „Хај-фај“ - во кој ја играше главната женска улога.

Вукосава Донева-Варколи живееше во Австралија од 1988 година и од тогаш пишуваше и ги објавуваше стихозбирките : „Куќи за продавање и молитва“, „Чаша вода за океанот“, „И не како вејка на ветрот“ и „Ткаење черга“. Беше член на литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј и член на Друштвото на писателите на Македонија. Со својата поезија застапена е во повеќе антологиски изданија.

За своето творештво, како и за доброволното инволвирање во македонската заедница во Сиднеј и во Австралија, ја добила наградата за животно дело „Македонско сонце“, што ја доделува Македонскиот Телефонски именик за НЈВ-Австралија.

Погребното опело за Вукосава Донева-Варколи ќе се одржи на 9 јуни во Palmdale Crematorium, Rose Chapel, во 16 часот, а специјална комеморација ќе се одржи на 10 јуни во 9.30 часот, во просториите на Литературното друштво „Григор Прличев“, се вели во дописот од МНТ.
Вукосава Донева - Варколи
22 февруари 1935 - 8 јуни 2016

Лесна и земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, четврток, 9 јуни 2016, на 76 годишна возраст, после долго боледување, почина познатиот македонски карикатурист, сатиричар, филмски режисер, поранешен главен уредник на хумористично-сатиричното списание Остен, поранешен директор на Светската галерија на карикатури во Скопје, поранешен професор на Факултетот за уметност во Скопје, поранешен уредник на културно-уметничката програма на тогашна Телевизија Скопје, односно денешната МРТВ, авторот на популарниот стрип Пецко, Дарко Марковиќ.

http://www.plusinfo.mk/vest/74121/pocina-legendarniot-darko-markovikj

Почина легендарниот Дарко Марковиќ

23:15 09 јуни 2016

По тешко и долго боледување, почина Дарко Марковиќ, познатиот карикатурист, сатиричар, филмски режисер, автор на популарниот стрип Пецко.

По тешко и долго боледување, почина Дарко Марковиќ, познатиот карикатурист, сатиричар, филмски режисер.

Роден е во Скопје во 1940 година. Богато и уникатно творештво остави Марковиќ и како сценарист и сценограф, аниматор, стрип цртач, илустратор и дизајнер. Во 1966 година дипломира архитектура, а во 1972 година специјализира анимиран филм во Загреб, под менторство на оскаровецот Душан Вукотиќ.

Професионалната кариера како карикатурист ја започнал 1960 година, работејќи за повеќе весници и списанија во Македонија и во поранешна Југославија. Од 1966 до 1975 година работи како главен уредник на хумористично-сатиричното списание „Остен“ и како директор на Светската галерија на карикатури во Скопје.

Со филм активно се занимава од 1975, кога се вработува во „Вардар филм“, отворајќи го студиото за анимиран филм. Од 1978 работи како слободен уметник, а во 1983 е назначен за професор на Факултетот за уметност во Скопје по предметот Анимиран филм. Во истиот период работи како главен уредник на културно-уметничката програма во Телевизија Скопје. Од 1988 до 1995 живее и работи во Лондон. Во 1995 се враќа во Македонија.

За своите карикатури и анимирани филмови, има добиено преку триесет награди и признанија.

Негови познати анимации се „Граница“ (1976), „Стоп“ (1976), „Три минути на светот на Мирослав Бартак“ (1976), „Бело топче“ (1977), „Циркус“ (1979) и други.

Автор е на стриповите со популарниот јунак Пецко.

Времето на положувањето на посмртните останки на Дарко Марковиќ ќе биде дополнително соопштено.
Дарко Марковиќ
?? ?? 1940 - 9 јуни 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Минатата среда, 8 јуни 2016, во 67-та година од својот живот, после кратко боледување почина аргентинскиот актер Пабло Бричта, незаборавлив по улогите на негативци кои ги толкуваше во својата актерска кариера долга повеќе од 46 години.

Од поновите ликови кои ги толкуваше, остана познат како негативецот Леме Уфалоф во аргентинската мини серија El puntero во 2011 година, за која беше номиниран за Мартин Фиеро наградата за најдобра споредна машка улога од мини серија за 2011 година, но не ја освои наградата. Мини серијата El puntero ги освои Мартин Фиеро наградата за најдобра мини серија за 2011 година и златната Мартин Фиеро статуетка Martín Fierro de Oro за 2011 година, а Хулио Чавез, кој го толкуваше главниот машки лик во мини серијата, ја освои Мартин Фиеро наградата за најдобра главна машка улога од мини серија за 2011 година.

Последната улога на малите екрани која Бричта ја одигра беше ликот на вториот главен негативец Умберто Пералта во аргентинската серија Noche y día во 2014 и 2015 година, а последната улога на големото платно која Бричта ја одигра, беше ликот на аргентинскиот адмирал и еден од главните водачи на државниот удар во Аргентина од 1976 година Емилио Масера во аргентинскиот филм Francisco: El padre Jorge во 2015 година, инспириран од животот и делата на кардиналот Хорхе Бергољо, односно папата Франциско Први.

http://www.clarin.com/extrashow/tv/Murio-actor-Pablo-Brichta_0_1591640925.html

Murió el actor Pablo Brichta

08/06/16

Leme, de "El puntero". Se lució recientemente en programas como "Noche & Día" (y antes en el unitario protagonizado por Julio Chávez). Falleció a los 66 años. De bajo perfil, se caracterizaba por roles de villano.

Pablo Brichta, "Leme" en "El puntero", encarnó otros personajes memorables.

Lo confirmó la Asociación Argentina de Actores: hoy, a los 66 años, murió el actor Pablo Brichta. Con una extensa carrera en televisión y teatro, su nombre no era popular, pero sus notables actuaciones -muchas veces como villano memorable- lo llevaron al reconocimiento del público y de sus colegas. Enfermo desde hace unos meses, sus familiares prefirieron evitar dar detalles de la causa de su muerte.

Sus últimas grandes papeles en TV habían sido en el unitario "El puntero" (El Trece), junto a Julio Chávez (en el rol de Leme) y en "Noche & Día" (El Trece), en la piel de Peralta. Como Leme, le sacó brilló a su malvado. "Me terminaron matando, cosa que el personaje se merece", deducía tras su paso por esa ficción de Pol-ka que narraba el mundillo de los punteros políticos.

"Me divierte componer a malos. La gente es piadosa y siempre cree que el personaje tiene salvación", decía meses atrás en una entrevista a "Clarín". Desde hacía una década, había elegido vivir en Merlo, San Luis. Sus visitas a Buenos Aires -o sus cortas estadías- estaban sujetas estrictamente a algún rodaje u obra teatral.“La metrópolis es apabullante, necesito bajar la cabeza, y cuando vuelvo, estoy limpio”.

Nació el 30 de diciembre de 1949. A finales de los ochenta fue dirigente de la Asociación Argentina de Actores. Tres hijos, una nieta y varios premios por su labor teatral eran su orgullo.Por su potente labor en escenarecibió premios como el María Guerrero, el ACE y el Florencio Sánchez). Se destacó en obras como “El luto le sienta a Electra”, “Juan Moreira”, “Alto en el cielo”, “De cirujas, putas y suicidas” y “Buenas noches, muchas gracias".

Entre las películas en las que participó, están “El lado oscuro del corazón”, “Ultimas imágenes del naufragio”, “Francisco, el padre Jorge”, “Taxi, un encuentro”, “Los amores de Laurita”, “En retirada” y “El desquite”.

Técnico químico, llegó a rechazar becas en Europa por dedicarse a la actuación. "No me gusta hablar de mí", admitía. En algún momento pensó en abandonar la profesión, pero se arrepintió. “Yo estaba desencantado conmigo. Hasta que me llamaron de Pol-ka para hacer Para vestir santos y volví a enamorarme de esto". Sus restos serán trasladados al Crematorio del Cementerio de la Chacarita.
Пабло Бричта
30 декември 1949 - 8 јуни 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Денес, среда, 15 јуни 2016, после 6 недели и 1 ден откако го прослави својот 55-ти роденден на 3 мај 2016, на сцената на претставата Петар Пан во белградскиот театар Бошко Буха во Звездара, кој е дел од српската културна установа Вук Стефановиќ Караџиќ, ненадејно од срцев удар почина српскиот актер Милорад Мандиќ Манда.

http://www.telegraf.mk/zabava/estrada/ns-newsarticle-pocinal-za-vreme-na-pretstava-svetot-go-napusti-uste-eden-srpski-akterski-velikan.nspx

ПОЧИНАЛ ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕТСТАВА: Светот го напушти уште еден српски актерски великан

Објавено на: 15.6.2016 - 22:44

Милорад Мандиќ - Манда почина денеска на 55 годишна возраст додека ја изведувал детската претстава „Петар Пан“

Фото: Принтскрин/Твитер

Познатиот српски актер Милорад Мандиќ - Манда, денеска паднал на сцената на театарот „Бошко Буха“, додека ја изведувал претставата „Петар Пан“. Манда го реанимираше итната помош повеќе од еден час, но за жал, неговото тело не успеа да се избори. Тој почина на 55 годишна возраст.

Причина за смртта на актерот е срцев удар.

Милорад Мандиќ бил роден во Белград на 3 мај 1961 година. На 21 година станал член на белградските аматерски експериментални драмски студии. Шест години подоцна дипломирал глума на Факултетот за драмски уметности во класата на професорот Владимир Јевтовиќ. Потоа станал дел од белградскиот детски театар „Бошко Буха“.

Една од најзабележителните улоги ја имаше во филмот на Срѓан Драгојевиќ, „Убавите села, убаво горат“.
http://www.telegraf.rs/vesti/2198325-tragican-kraj-na-sceni-preminuo-glumac-milorad-mandic-manda

TRAGIČAN KRAJ NA SCENI: Preminuo glumac Milorad Mandić Manda! (FOTO) (VIDEO)

15. Jun 2016. | 19:29 » 21:54

Manda se iznenada srušio u toku pretpremijere dečije predstave “Petar Pan” pozorišta “Boško Buha”, koja se igra u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Pošto je pao na sceni UK Vuk Karadžić u toku izvođenja predstave, glumca Milorada mandića Mandu je reanimirala hitna pomoć duže od sat vremena, ali, nažalost, njegov organizam nije uspeo da se izbori i glumac je preminuo. Kako Telegraf saznaje, Manda je doživeo infarkt.

DRAMA SRPSKOG GLUMCA: Manda već sat vremena na reanimaciji, pozlilo mu na sceni!

Milorad Mandić Manda rođen je u Beogradu, 3. maja 1961. godine.

Po ovim nezaboravnim ulogama pamtićemo legendarnog Mandu (VIDEO)

Manda je u svojoj 21. godini postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jeftovića.

BOG PRAVI SVOJE POZORIŠTE: Tužan kraj večitog dečaka nebesko plavih očiju – prerani odlazak velikog Mande (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf

Nakon diplomiranja postao je član beogradskog dečjeg pozorišta “Boško Buha”. Ostvario je značajne uloge na filmu, tv serijama i pozorištu.

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)
http://www.telegraf.rs/vesti/2198365-bog-pravi-svoje-pozoriste-tuzan-kraj-vecitog-decaka-nebeskoplavih-ociju-prerani-odlazak-velikog-mande-foto-video

BOG PRAVI SVOJE POZORIŠTE: Tužan kraj večitog dečaka nebesko plavih očiju - prerani odlazak velikog Mande (FOTO) (VIDEO)

15. Jun 2016. | 20:10

Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Jedna od zapaženijih uloga mu je definitivno ona u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“, a i deca su ga veoma volela

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Milorad Mandić Manda rođen je u Beogradu, 3. maja 1961. godine, a bio je i ostao jedan od omiljenih glumaca svih generacija. Preminuo je 15. juna, na sceni UK Vuk Karadžić na Zvezdari, tokom izvođenja predstave “Petar Pan”. Prema informacijama lekara, doživeo je infarkt, tako da reanimacija koja je trajala više od sat vremena nije pomogla.

TRAGIČAN KRAJ NA SCENI: Preminuo glumac Milorad Mandić Manda!

Iako su ga na početku karijere često zaobilazile glavne role u pozorištu i na filmu, njegova upornost i nesvakidašnji komičarski dar na kraju su se isplatili. Talenat da oživi svakog junaka pred kamerama ne smatra toliko velikim uspehom koliko svoju sposobnost da vrednosti kojima su ga vaspitavali njegovi roditelji prenese na svoje naslednike iz prvog braka Marka, Filipa i Mariju, a sa koleginicom Anastasijom – Anjom Mandić još dvoje.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U svojoj 21. godini je postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta „Boško Buha“. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć“, priče za laku noć koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji.

Od 1989. do 1995. vodio je emisiju za decu „S one strane duge“, što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem. Od 1995. je vodio emisiju „Više od igre“ na RTV Pink.

Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Jedna od zapaženijih uloga mu je definitivno ona u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“.

Bio je voditelj kviza „Uzmi ili ostavi“, koji se prikazivao na televiziji B92, a vodio je i kviz „Ja volim Srbiju“, koji se prikazivao na Prvoj srpskoj televiziji. Trenutno vodi kviz “Kolo Sreće” na Hepiju.

Kao zvezda kultne serije “Selo gori a baba se češlja”, poslednjih dana snimao je scene za novu sezonu. Veliki broj ljudi pamtiće velikog glumca i kao Milašina.

Foto: Promo “Budva na pjeni od mora”

Još jedan glumački velikan napustio nas je prerano, a imao je još toliko toga da kaže, poruči, prenese. Uspeli smo samo da zaključimo da Bog očigledno pravi svoje pozorište, ono nebesko, pošto nam je uzeo još jednog vrsnog i neponovljivog glumca.

Mando dragi naš, hvala ti za sve: za divno detinjstvo onih koji su odrastali sa tobom, za sve osmehe naše dece, za vrsne role u pozorištu, na filmu i televiziji.

Počivaj u miru.

(Telegraf.rs)
Милорад Мандиќ Манда
3 мај 1961 - 15 јуни 2016

Лесна му земја
нека почива во мир

M@RKO

Добро-Познат Член
18,734
6,096
113
Аман бе што се дешава се некој глумци умираат и тоа српски сите.

Добар глумец, јас навеќе го паметам по таа детската емисија квиз или што и да беше а паметам само дека он беше водител и сна децата им даваа некој играчки од српска продавница за играчки Dexy co.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
  • Автор на оваа тема
Минатиот петок, 24 јуни 2016, после долго и тешко боледување, на 59 годишна возраст почина познатиот македонски гитарист Аријан Дема - Љани.

http://novatv.mk/lani-eden-od-najdobrite-makedonski-gitaristi-pochina-sinoka/

Љани, еден од најдобрите македонски гитаристи, почина синоќа

Јуни 25, 2016-12:47 pm

Аријан Дема Љани почина вчера во Скопје по долга и тешка болест.

Љани, роден во 1957 година, беше еден од најдобрите македонски соло гитаристи, композитори и музички аранжери а стана познат како член на групите Пу и Лева Патика на крајот на 70 години од минатиот век.

Заедно со Драгиша Солдатовиќ, Владимир Јанкуловски и Димитар Чочоровски Љани свиреше и во групата Ден за ден. Тие снимија албум со истиот наслов и го промовираа на Бум Фестивалот и на Фестивалот за млади во Суботица како и на Фестивалот во Опатија. Од тој периот позната е композицијата “Циганка”.

Подоцна Дема ја продолжи својата кариера во странство, во Шпанија, Германија и Белгија.

По враќањето во Македонија Дема ја продолжи кариерата со неговиот стар пријател и музичар Рамиз Јусуф Цики, кој исто така беше член на Пу и Лева Патија. Тие заедно снимија албум насловен “Заложник”.

За Љани може да се каже дека беше наша урбана легенда а зад секоја негова музичка изведба стои висок стандард и професионализам. Неговата гитара беше моќна, брза и понекогаш откачена.

http://off.net.mk/lokalno/razno/pochina-arijan-dema

Почина Аријан Дема

25 Јуни 2016 - 14:45

Замина и Љани, еден од најдобрите гитаристи на овие простори. Ден за ден, Пу, Лева Патика... Идол на многу луѓе кои растеа во 70-тите за кои Љани беше Карлос Сантана на македонската инструментална сцена.

Екстремно искрен пријател, музичка легенда, пример за ЧОВЕК и уште куп работи кои едноставно не може да се пренесат низ ограничениов простор на виртуелниот свет. Едноставно, мора да си имал среќа да бидеш во негово присуство за да ја почувствуваш неговата големина. ПРИСУСТВО. Ќе ни недостига најмногу... нај нај најмногу. Светот од денес звучи потажно без Љани.

Леана Таќи

Нека се знае и дека Аријан Дема прв го донесе концептот на хамбургер во Скопје и ги правеше најволшебните сосови за помфрит кои овој град некогаш ги пробал.

Фала за сè, маестро.

Ариан Дема... Љани. Роден 1957 во Дебар, уште како дете се сели во Скопје. Многу рано, некаде во почетокот навтората половина на шеесетите, дел е од групата Лајонс во која се и Огне Стаматов и Борче Стоевски, трагично починатиот подоцнежен гитарист на скопската група Триангл. Следниот чекор е маалската група во која покрај него се Гранит Таки, браќата Рамиз и Бурим Јусуфи под заедничкото име - Пу.
Уште на стартот покажувајки го својот вонсеријски талент, Љани е токму тој кој групата ја води во тогаш актуелните и само за музички надарените.. симфо рок води.
Пу се една од најголемите македонски групи на мигот ( почеток на седумдесетите), во време на заодот на последните големи формации со генерацијата од шеесетите како Република 903) и предводници на една нова генерација. По разлезот на Пу со која Љани не остава снимен материјал освен песната Неправда, го продолжува она што го сака. Ден за ден е неговата следна група со која е од 1979 претставувајки ја македонската радио телевизија на деновите на југословенската музика во Опатија 1980. Снимаат еден албум но меѓусебните несогласувања водат до разлез.
Со учеството на Суботичкиот младински фестивал и Бум фестивалот 1978 во Нови Сад, како уште еден печат во кусата но плодна кариера. Следи повик од Крагуевац од групата Смак но не ја прифаќа заради неповолниот финансиски договор. Набргу Љани е во уште една голема македонска рок формација, низ која ќе минат Аљо Исмаиловски, Гарабет Тавитијан, Кокан Димушевски, Кире Костов, Петар Каргов, Зоран Јовановиќ - Лима, Баже Моротов, Љупчо Трајковски - Фис.. Во групата Излез со забележан настап на скопскиот плоштад (еден од првите концерти на отворено, по оној во Езерце од крајот на шеесетите), снимки за МРТ, настап на опатијскиот фестивал, соработка со Јаков Дренковски, и повторно во нови авантури: во 1983 прави своја прва самостојна снимка под име АРИАН И ПРИЈАТЕЛИТЕ со Бошко Доневски - Чико, Аљо Исмаиловски, Кокан Димушевски и Петар Каргов. Песната е под наслов За тебе, а посветена на неговата голема љубов во тоа време, тогаш популарната југословенска пеачка Мони Ковачич. Конечно сознавајки дека кај нас музиката е прилично несигурна професија, меѓу првите го започнува бизнисот со фаст фуд отворајки ја популарната сендвичара Камел (кај Соборната црква). Две години подоцна прави нов обид за самостојна кариера снимајки ја песнта За тебе 2 со Кокан Димушевски во повеќекратна улога. Се повеќе му се посветува на сендвич бизнисот но само до 1988 кога му подлегнува на повикот на познатиот "кројач" на бендови за европски тезги Ѓоко Караѓозовски - Љунга кој ги собира под името Фајрбол Рамиз Јусуфи - Цики, Гранит Таки, Гоце Спасовски и Трајче Каров кои две и пол години крстарат низ европските монденски летни и зимски собиралишта низ Австрија, Италија, Шпанија и Франција. По разлезот и на оваа група Љани се решава за самостојна дејсност лоцирајки ги своите настапи по помали клупски простори во Шпанија и Белгија, свирејки ја музиката која ја сака. Одбегнувајки го воениот виор во поранешна Југославија, ретко доаѓа во Македонија, во посета на семејството и средби со пријателите.
И тука и таму понекоја соработка со наредната генерација по својата. За сопствен кеиф...
Се среќавав со него неколку пати за време неговите куси престои во Скопје. Започнуваше како куса средба која се претвораше во повеќе часовна. На една од последните такви, седејки во Тренд кафето гледајки ги луѓето кои поминуваа, со доза на сета ми кажа: "Жал ми е што многу малку останало забележано од она што сум го работел, но такви биле времињата. Многу ми е жал што никој никаде не спомнал дека првиот поп фест во Македонија го организираше групата ПУ, тоа никаде не стои и не е фер. Фестивал кој беше организиран во оноа време (1976) на европско ниво, со ТОР (со Аки Рахимовски), ОКО со Мељо (Омер Машиќ) и Медо (Баљиќ).. перфектни групи, занатлии, БРЕГ (со Мике Петковски, Влатко Стефановски, Гарабет Тавитијан), МОСТ (со Мики Јовановски - Џафер), групи кои пропаднаа и не оставија Бог знае каков материјал зад себе заради тогашната политика на Радио Скопје кон рок музиката. Гледам дека некои нешта се измениле на подобро, има места за свирење, студија за снимање, но единственото на полошо се изменила публиката. Кој знае, можеби е тоа само период? Би сакал кога ќе дојдам следниот пат, да биде поинаку, подобро".
Му реков дека и јас верувам во тоа, но и дека белки нема да чекаме толку долго до наредната средба...
И ете.... си замина и тој останувајки должник како и многумина други од генерацијата која раснеше пред Ванила, Грација, на корзото, во Турист, Таверна, Мусандра, Огниште, и која својата плоча ја сонуваше силно затворајки ги очите за да се исполни сонот. Попусто... за многумина. Некои од нив допрва сега го исполнуваат младешкиот сон. За среќа, сеуште околу нив има некои кои веруваа во тој сон.
На таквите Ариан Дема им остана должник.
И веројатно самиот себе.
Каков го запознав пред многу години, со истиот темперамент, грлен глас кој тешко се надвикуваше, со истата љубов кон гитарата, со техника која во многу елементи сеуште не е надмината кај нас, го видов и при последната средба.
Таков и ќе го паметам.Еден од ретките во естрадниот свет кој ме викаше како и најблиските- Драш.
Како таков и го чувствував.

Го напишав ова, не затоа што требав, туку затоа што чувствував дека треба. Не заради оние кои знаат. Туку заради оние кои треба да знаат.
За една вистинска скопска манга.

Почивај во мир пријателу.

Драган Б. Костиќ
Аријан Дема - Љани
?? ?? 1957 - 24 јуни 2016

Лесна му земја
нека почива во мир