Читајќи го ова, ми текна на твитов на кој наидов пред некој ден:
Nisi ti apolitičan, nego je tebi trenutno dobro. Kad govna budu narasla do visine tvog sprata i kad zasmrdi i pred tvojim vratima i tebi će da izrastu i kritičko mišljenje i politički stav. Tada ćeš i ti biti glasan, ali neće imati ko da te čuje - ovi na nižim spratovima su se do tad već podavili u govnima, a ovi na spratovima iznad tvog će još biti apolitični, ako me razumeš.
Ама така е сегде, секогаш и секако. Луѓето секогаш биле и ќе бидат поделени.
Сум за протести и барање правда особено во такво општество како горе, но паралелно гледам и некои видеа во кои ги прашуваат студентите за захтевите, и интервјуираните не знаеја кои се захтеви, имало 4-5 демек и толку и се смеат, само биле еуфорични поради целата ситуација. Затоа и велам дека ова полека стана сензација за интернет, одејќи по тоа и дека Шарената се претвори во тоа, па сите чекаа и гледаа што следно ќе се деси, кој објект ќе се обои, кој што ќе фрли кон парламент, колку ќе излезат, со какви песни ќе се прават видеа за ослободување на земјата итн.
Точно, затоа важи правилото:
Револуциите секогаш ги започнуваат празните стомаци.
А не аболицирани криминалци, платеници и корисни идиоти.
Додека нема празни стомаци нема да има ниту револуција.
Чисто за потсетување, државен удар не е исто што и револуција, Србите имаа државен удар во 2000 година, Украинците два пати имаа државен удар - еднаш во 2004/2005 и уште еднаш во 2013/2014 година, Македонците имаа државен удар во 2015/2016 година, и секогаш резултатот е ист: единствена новост се новите власти, а ништо не се менува кон подобро.
Инаку да, имам пријател кој живее на најгорен кат во неговата станбена зграда, со години ги моли соседите да дадат пари за замена на покривот, зградата е 10 катница со 50 станови и ич уво не им чуе на соседите за неговите мувлосани ѕидови кои едно време ги гипсаше и варосуваше секоја година, но од поодамна му пукна филмот и ги остави ѕидовите да си мувлосаат и ја остава водата од покривот да си тече подолу кон другите соседи, нека се почастат и тие од мајка природа кога веќе не сакат да дадат ниту денар за замена на покривот.
И да, неговата зграда е одличен пример за опис на секое општество не само на Балканот, туку и во повеќето богати и развиени држави низ светот, не се замараат со проблемите на соседите додека не им заигра мечката и во нивниот двор.