A зошто би требало да има вонредна пак, не сфаќам? И зошто би колабирале ако немало вонредна?
Демек не смеат уредби за мерки да се изрекуваат ако нема вонредна?
Бидејќи како и за се' друго немаме до крај пропишано, голема е веројатноста да дојде до крах во поглед на сите поволности и бенефити што ги добиваа фирмите и граѓаните во вид на помош... Т.е. таман да добијат некој денар фирмите, тие минималните плати, ако прекине, ќе нема да може да им се дадат. За да се продолжи важноста, ќе треба да се изгласа во вид на закон во Собрание, институција која ја немаме...
Правна дилема има и за тоа дали треба или не да се вратат. Ако ме прашуваат мене, мандатот им е активен дур не ги замени друг, имаат засновано работен однос и зимаат плата иако викаат дека не се пратеници веќе...
Потоа, без вонредна состојба, ќе нема да може да се регулираат многу прашања поради оваа ситуација во која сме нефункционална територија бетер од БиХ и Косово...
Дефинитивно треба прв закон после новиот состав на Собрание што ќе биде донесен, да е тој за вонредна состојба... Кој би пропишал многу прашања... Евентуално и измени на Законот за Влада.
А дозволиво ли е вонредна состоја по трет пат едно по друго?
Прашање на место, иако имаше реакција на ХАХА.
Уставот не пропишува ни втор пат.
Односно пропишува само еднашка... Малце саркастично до творците на Уставот би рекол, а што ако имаме војна, само 30 дена ли ќе војуваме? Еве пандемијава кај нас само 30 дена ли треба да седи?
Треба да се иницира уставна измена за допрецизирање... Додуша не, целосно нов Устав во секој поглед.
Ако ме прашуваш мене, да, треба да е дозволиво да се носат нови одлуки за вонредни состојби. Но во моментов, голема е веројатноста Пендаровски да го има прекршено Уставот поради продолжувањето на состојбата, а на таа линија е и неговата изјава дека ќе размисли дали да прогласи и трети 30 дена.