Dexter26
Добро-Познат Член
- 4,074
- 406
- 83
MaxTV е IPTV телевизија, односно функционира преку Интернет протокол и нема никаква потреба од антена.Blagojche напиша:Пак јас Дали со МАКС ТВ треба да ја исклучам антената или не треба? Е сега на татко ми му пратиле порака на телефон дека сигналот е пуштен, гледам ја има Сител во „хд“ не знам како оти ресиверов од макс тв трепка зелено и црвено(рец) а плавото за хд не свети. Мислам дека точно ми се поврзани каблите инаку нема да се укл. ресиверо. Далечинскиот управувач не функционира ни на телевизоро ни на ресиверо...
Но нема ништо лошо во тоа да ја чуваш антената, бидејќи можеби ќе снема Интернет или IPTV сигнал, па антената ќе ти заврши работа за да фаќаш сигнал од македонски ТВ канали. А ако некој ден ја откажеш MaxTV услугата - која се наплаќа, антената секогаш ќе биде тука за да ти обезбеди пристап до македонските ТВ канали - бесплатно.
Доколку дава слика на телевизорот, како што велиш за Сител HD, тогаш значи се е поврзано правилно како што треба.
Плавото за HD свети кога на рисиверот е наместена сликата да биде во HD резолуција - по можност 720 пиксели, бидејќи не сите HD канали доаѓаат со 1080 пиксели, иако можеш да ја наместиш резолуцијата и на 1080 пиксели и ако си задоволен од квалитетот на сликата, слободно задржи ја таа резолуција.
Очигледно твојот рисивер е наместен на стандардна резолуција, а не на HD резолуција и ја емитува Сител HD со намалена резолуција и затоа не свети плавата сијаличка за HD.
Кога сме кај далечинскиот управувач, рисиверот мора да биде поставен на видливо место за управувачот, а не тутнат во некој ќош тешко достапен за сигналот од далечинскиот управувач.
Провери дали се правилно наместени батериите и дали свети сијаличката на далечинскиот управувач кога ќе притиснеш било кое копче.
Но дури и да свети сијаличката на далечинскиот управувач, сепак можно е инфрацрвениот предавател на далечинскиот управувач да е неисправен. Ова можеш лесно да го провериш со камерата на мобилниот телефон. Насочи го далечинскиот управувач кон камерата на мобилниот телефон и притисни било кое копче на управувачот, како што е прикажано на наредниот видео клип. Доколку на екранот на мобилниот телефон се појави инфрацрвената светлина од далечинскиот управувач, како што е прикажано на наредниот видео клип, тогаш очигледно далечинскиот управувач функционира исправно. Провери и со други батерии за секој случај.
Доколку ги имаш 2 IPTV рисивера за 2 различни телевизора, провери да не сте ги измешале далечинските управувачи.
Доколку ништо од ова не помогне, јави им се на Ти-Хоум во техничка поддршка и пожали им се, бидејќи очигледно станува збор за некаков дефект, но пред да им се јавиш, исклучи го од струја и вклучи го повторно рисиверот за секој случај, бидејќи може да помогне.
Јас се соочив со сличен проблем кога ми го менуваа кабелскиот рисивер од Близо, или далечинскиот управувач, или рисиверот полуде и почна да ги шета каналите без никаква контрола. Едно добро исклучување од струја и повторно вклучување, како и малку провртување на батериите на далечинскиот управувач, го решија проблемот.
Многу е важно далечинскиот управувач и рисиверот да не бидат на ладно место, бидејќи во такви околности безжичниот контакт помеѓу нив двата е слаб.