Max TV

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Dexter26 напиша:
^

Како за споредба, ОНЕ кои ја нудат Боом ТВ услугата, уште во 2006 година како тогашен Он Нет ја покрија целата територија на Република Македонија со безжичен Интернет, но сепак го ограничуваа Интернетот на максимум 10 гигабајти месечно, па 15 гигабајти месечно, па 30 гигабајти месечно, се до неодамна кога почнаа да нудат неограничен Интернет, брзината не им мрда над 1.2 мегабајти во секунда и не делуваат како да се заинтересирани за надградба на нивната веќе постоечка безжична мрежа за да можат да понудат побрз Интернет.

Но сепак, кога сме кај техничка поддршка и кај квалитет на услуга, дефинитивно повеќе ги препорачувам Ти-Хоум наспроти ОНЕ.
Грешка си. Минималната брзина на интернетот на ОНЕ е 4 мегабити а максималната 12 или 15. И, тоа со техничката подршка не се согласувам со тебе, од искуства со комшиите ти кажвам, што користат Ти-Хoум услуги.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Повторно не читаш внимателно.

Јас спомнав МЕГАБАЈТИ, а не МЕГАБИТИ.

Технички кажано:

Кога некој Интернет провајдер нуди брзина до 1 МЕГАБИТ во секунда, всушност нуди брзина до 100 КИЛОБАЈТИ, односно 0.1 МЕГАБАЈТ во секунда.

Кога некој Интернет провајдер нуди брзина до 10 МЕГАБИТА, всушност нуди брзина до 1 МЕГАБАЈТ во секунда.

12 МЕГАБИТА = 1.2 МЕГАБАЈТИ
15 МЕГАБИТА = 1.5 МЕГАБАЈТИ
20 МЕГАБИТА = 2 МЕГАБАЈТИ
30 МЕГАБИТА = 3 МЕГАБАЈТИ
40 МЕГАБИТА = 4 МЕГАБАЈТИ
50 МЕГАБИТА = 5 МЕГАБАЈТИ
1 ГИГАБИТ = 100 МЕГАБАЈТИ - најбрзиот и најскапиот пакет со оптички Интернет на Ти-Хоум.

И доколку сеуште не разбра, МЕГАБАЈТ е повеќе од МЕГАБИТ, исто како што ГИГАБАЈТ е повеќе од ГИГАБИТ, поради што поважна е брзината во МЕГАБАЈТИ, односно во ГИГАБАЈТИ, отколку во МЕГАБИТИ или ГИГАБИТИ.

ADSL Интернетот на Ти-Хоум исто како и безжичниот Интернет на ОНЕ, достигнуваат брзина до 15 мегабити, односно 1.5 мегабајти во секунда, додека оптичкиот Интернет на Ти-Хоум достигнува брзини од 40 мегабита, односно 4 мегабајти во секунда, до 1 гигабит, односно 100 мегабајти во секунда.

Со други зборови кажано, оптичкиот Интернет на Ти-Хоум, кој сеуште не е достапен на целата територија на град Скопје и на Република Македонија, е минимум 2 ипол пати побрз и постабилен во споредба со безжичниот Интернет на ОНЕ и во споредба со ADSL Интернетот на Ти-Хоум, а може да биде дури и 100 пати побрз и постабилен во споредба со безжичниот Интернет на ОНЕ и ADSL Интернетот на Ти-Хоум.

Не знам за твоите комшии, јас користев 3 Max пакет од Ти-Хоум повеќе од 2 години и бев многу задоволен и од квалитетот на услугата и од техничката поддршка која ми ја пружаа. Единствено не бев задоволен од превисоката цена на месечната претплата, поради што се исклучив од Ти-Хоум и преминав на Близо. ОНЕ воопшто не ги ни зедов во предвид бидејќи ни тогаш, а ни денес не нудат ништо поквалитетно од тоа што го нудат Ти-Хоум и Близо, според моето лично мислење.

Но доколку Ти-Хоум ги намалат цените на пакетите во кои нудат оптички Интернет, можеби ќе почнам да го користам нивниот оптички Интернет, но само Интернетот и фиксниот телефон, нема да се вратам на MaxTV, освен ако ги поевтинат и 3 Max пакетите за барем 30%, а тоа тешко дека ќе го видиме во блиска иднина.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,736
6,099
113
Ново во понудата канали на Макс тв
Cinemania (508) и Hayat music (408) се достапни за сите корисници на 3 Max Start и 3 Max Comfort. Додека Sport Klub 3 (335) ќе може да го гледаат сите кои ги имаат активирано Max Sport + и Max +

M@RKO

Добро-Познат Член
18,736
6,099
113
МаxTV ќе има пакет германски тв канали Proseiben, Disney chanel, delux music, rtl, ost, vox, rtl nitro, super rtl, orf2, europeandr, sat1 gold, n24, kabel eins, orf2..

Не знам која им е логикава со германскиве тв канали кога пола народ нема ништо да разбере од германскиот. Ама ако ме радува што го враќаат Proseiben и Viva (aко е тој музичкиот) па да гледаме преноси на Оскари и Греми на Proseiben без коментатори.

Се надевам нема да се на претплата бар на мојот пакет бидејќи мене ми е преку глава од плаќање .

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Јас сум со намера да ставам Мах ТВ од кои 6 месеци си поевтини мислам а после тие 6 месеци ќе плаќаме 1800 (со вклучено ДДВ) - 2 пакет со 80 канали и неограничен интрнет. Задоволни ли сте од МАХ ТВ? :)

hakuna_matata

Активен Член
840
77
28
Да, и јас сум на МАХ ТВ. Телевизијата им е во ред, ама интернетот ужас. Постојано паѓа мрежа, им се јавував доаѓаа ми менуваа рутер и пак исти проблем за неколку дена. Да има некоја друга мрежа каде што може да се премотува програмата наназат 3-4 дена одма се префрлам.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Се жалиш од најдобриот интернет?? T-Home е ужас?? Ти си првиот кој го имам слушнато да се пожали од Т-Хоме интернето, тие се најдобри во цела МК. Јас исто така имам интернет од Т-Хоме и никогаш сум немал посериозни проблеми, освен да се изгуби мрежа нешто и сл. како и кај сите други оператори.

hakuna_matata

Активен Член
840
77
28
Не знам мене тоа ми се случуваше изминатиов период, па како капак на се ми ставаа веќе користени рутери, (што ги смениле некаде) и пак немав интернет, додека се тука има откако ќе заминат пак паѓа. Ама се додека не им се распискав и им реков дека ќе го раскинувам договорот, тогаш одма како попчиња дојдоа и го средија.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,736
6,099
113
Meне eднаш ми се расипа на рутерот wi fi то и не можеше да го најде на други уреди приметив после некој месец се јавив одма дојдоја да го видат и го сменија но пак ставија рутер исти наместо да ми дадат од поновите кој ги имаат. Гледам пак ми се расипал, ама обврски се фатија и заборавам да им се јавам.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Дечки денес зедов МАХ ТВ е сега ме интересира за инсталацијава односно местењето. Дали рутеро од интернето треба да си го преместам долу кај што ќе стој рутеров од телевизијата, пошто има едно жолто кабле со две џекчиња со се поврзува со рутеро од тихоум. :) Помош!?

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Еден мој другар користи Макс ТВ ама сите услуги (читај: ТВ, интернет и телефон) му се поврзани на еден рутер. Не знам како е кај тебе со два рутера. :neznam:

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Па рутеро од интернето и рутеро од телевизијата. Досега имав дигитална со КАМ МОДУЛ..

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Благојче, очигледно тебе те поврзале со бриџ и со рутер.

Бриџот најверојатно е модел Speedport W 101 Bridge, а рутерот е или Speedport W 503V, или Thomson 782.

Еве ти ги соодветните упатства за спомнатите мрежни уреди.

Speedport W 101 Bridge, бриџ, најверојатно црн или темно сив
http://www.t-home.mk/Upload/ProductDocument/Speedport W101 29.12.2010.pdf

Speedport W 503V, рутер, вообичаено бел
http://www.t-home.mk/Upload/ProductDocument/Upatstvo za samoinstalacija na Speedport W 503V.pdf

Thomson 782, рутер, вообичаено бел, не се користи од поодамна и најверојатно не ти го дале овој модел
http://www.t-home.mk/Upload/ProductDocument/Upatstvo_instalacija_Call_Surf_Thomson.pdf

Доколку те поврзале со црн или темно сив бриџ Speedport W 101 Bridge и бел рутер Speedport W 503V, тогаш белиот рутер Speedport W 503V ти е потребен за поврзување со телефонската линија, Интернетот и компјутерите, а црниот или темно сивиот бриџ Speedport W 101 Bridge ти е потребен за поврзување на MaxTV рисиверите на телевизорите.

Следи ги упатствата за соодветните уреди и не би требало да имаш проблеми.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Декстер, јас го имам овој рутер (Speedport W 503V, рутер, вообичаено бел) и со тој рутер да, поврзани се интрнето и телефонот, но мене ме будни мрежниот кабел LAN. Значи под 1 треба да го поврзам со ХДМИ телевизоро и ресиверо, под 2 овој ЛАН мрежниот кабел и под 3 адаптеро за електрично напојување. Ова 2 шо е, дали без него може да имам МАКС ТВ, или пак мора да го симнам рутерот од нетот за да го поврзам со ресиверо од МАКС ТВ.. Се бунам, не знам :)

Р.Ѕ. Видов во упатствово што го постави тука, да треба да ги поврзам рутерот и ресиверот.. 46464 Сепак ти благодарам многу :)

M@RKO

Добро-Познат Член
18,736
6,099
113
Денес исклучија повеќе балкански канали поради опомена од Авму дека не ги продолжиле договорите за нивно емитување

ОBN, RTCG SAT, B92 INFO се исклучени и на нивно место стои известување дека се привремено ислкучени.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Blagojche напиша:
Декстер, јас го имам овој рутер (Speedport W 503V, рутер, вообичаено бел) и со тој рутер да, поврзани се интрнето и телефонот, но мене ме будни мрежниот кабел LAN. Значи под 1 треба да го поврзам со ХДМИ телевизоро и ресиверо, под 2 овој ЛАН мрежниот кабел и под 3 адаптеро за електрично напојување. Ова 2 шо е, дали без него може да имам МАКС ТВ, или пак мора да го симнам рутерот од нетот за да го поврзам со ресиверо од МАКС ТВ.. Се бунам, не знам :)

Р.Ѕ. Видов во упатствово што го постави тука, да треба да ги поврзам рутерот и ресиверот.. 46464 Сепак ти благодарам многу :)
Значи Благојче, читни ги убаво и детално упатствата.

И прави разлика помеѓу рутер и бриџ, разликите помеѓу овие 2 мрежни уреда се огромни.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Се поврзав за ова МАКС ТВ и мислам дека сигналот од СК е пуштен, но зошто кога ќе го пуштам ресиверот не сака да стартува инсталацијата на програмите? Што треба да направам. Далечинскиот оправувач не сака да функционира иако батериите се точно наместени. Значи ги поврзав адаптеро, ЛАН мрежата и ХДМИ кабелот. Зошто не сака да стартува телевизијава? Да не треба да ја иск антената па да го уклучам ресиверот?

P.S. Се јавив во централа сигналот уште не бил пуштен. А што толку се чека да се пушти сигналот? Два дена т.е.е 3 е земен а сигнало уште не е пуштен... :neznam:

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Зависи од тоа кога официјално ти стартува договорот за користење на услугата, кој си го потпишал.

Но да, вообичаено за 2 или 3 дена треба да пуштат сигнал, а ако има Интернет сигнал, по логика на нештата, мора да има и IPTV сигнал за MaxTV услугата - освен користиш 2 Max пакет кој доаѓа само со телефонија и телевизија, односно без Интернет.

Доколку користиш 2 Max пакет, тогаш треба да се осигураш дека на белиот рутер Speedport W 503V светат постојано - односно не трепкаат - сијаличките PowerDSL, Online и WLAN.

Треба да знаеш дека при првото вклучување, на рисиверот му треба подолго време за да се поврзе преку Интернет и за да превземе најнов софтвер и да го ажурира истиот, како и за да ги превземе најновите ТВ канали и да ги ажурира истите.

Кај мене - порано кога користев MaxTV - тоа чекање траеше половина час кога прв пат го вклучив рисиверот.

Доколку ти дава слика и доколку реагира на командите од далечинскиот управувач, како што е зголемување или намалување на звукот, отворање или затворање на менито, тогаш значи рисиверот успешно се подигнал, но доколку истовремено не ти дава ниту еден ТВ канал, тогаш значи од Ти-Хоум сеуште не пуштиле сигнал.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Не јас го имам тој пакетот 3Макс, со телефонија, телевизија и интернет (неограничен). И да имам интернет но немам ТВ сигнал, кога се јавив ми рекоја дека за некој ден ќе биде пуштен сигналот и ќе бидам накнадно известен дека сигналот е во функција. Инаку далечинскиот управувач не реагира никако, сеуште е мртов :). Си велм понеделник, вторник ќе има сигнал...

Blagojche

Добро-Познат Член
4,279
715
113
Пак јас :) Дали со МАКС ТВ треба да ја исклучам антената или не треба? Е сега на татко ми му пратиле порака на телефон дека сигналот е пуштен, гледам ја има Сител во „хд“ не знам како :) оти ресиверов од макс тв трепка зелено и црвено(рец) а плавото за хд не свети. Мислам дека точно ми се поврзани каблите инаку нема да се укл. ресиверо. Далечинскиот управувач не функционира ни на телевизоро ни на ресиверо...