Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
Burrows напиша:
Дефинитивно нешто најмодерно што се направило во Скопје последниве години и штета што наместо да прават вакви убави работи и во центарот, го „китат“ со кич објекти.
Ова е вака бидејќи аеродромите ги надоградува, модернизира и обновува приватна фирма од Турција, а не државата.

Од друга страна, во Центар гради државата и убаво се гледа како гради, во кој стил, по кое темпо и така натаму.

Колку и да е тешко и болно да се признае, сепак чиста вистина е тоа што го кажа Бранко Црвенковски пред 10 години:

"Државата е лош домаќин и лош стопанственик";

со други зборови кажано, државата никогаш не управува исправно ни со тоа што го има, а камо ли па исправно да изгради нешто ново од темел, односно од 0 (НУЛА).

Burrows

Добро-Познат Член
4,814
41
48
Според мое мислење требаше прво да се среди патна инфраструктура комплетно (посебно железницата), па да се прават вакви „грандиозни“ проекти. Ама бидна веќе.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

А бе сето тоа е можно и политичарите можат за година дена да обноват дури 30% од патиштата и железницата низ државата, односно за 3 или максимум 4 години, целата транспортна инфраструктура во Македонија би била целосно обновена.

Но услов на нашите политичари им е не било кои фирми да ја вршат обновата, туку баш нивните фирми, дали нивни, на родителите, на децата, на бабите, на дедовците, или на некои нивни роднини, пријатели, партнери, сеедно, тоа е проблемот, бркаат да направат добар бизнис за себеси, а не нешто добро за државата и народот.

Кога сме кај тоа, баш сега се потсетив на ова:
http://www.kapital.mk/mk/vovednik/72530/katerina_sinadinovska_-_turli-tava!.aspx

Уште еден пример за тоа дека кај нас проблемот не е ни во потребата од работна сила, ни во потребата од работни материјали, туку во политичарите, тие се проблемот.

Крис

Администратор
4,813
11
38
Доста се жалите бе, на ништо не личеше градов, сега е одлично.

Thiago Bedoya Aguero

Нов Член
430
0
0
Стефан напиша:
Се согласувам целосно со тебе
Јас не се согласувам. Жичарата на Водно што ја стаија стварно е патетична, коњот на плоштад-no comment! Тие пари можеа да се вложат во многу други попаметни работи sneaky*****

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
Chris напиша:
Доста се жалите бе, на ништо не личеше градов, сега е одлично.
Во целост се согласувам со тебе Chris, но сето ова Скопје 2014 туку така го претставија на јавноста преку ноќ со една анимација и ајде здраво, така ќе биде.

Не велам дека не е супер, но можеше да биде уште посупер, секогаш може да биде уште посупер, од наједноставна причина бидејќи совршеност не постои.

Јас лично мислам дека спомениците на плоштад се пренатрупани, би можеле цар Самуил да го однесеме во Охрид, таму му е тврдината, а и плус, таму нема ниту еден споменик на цар Самуил, освен ако грешам.
Јустинијан Први би можеле да го преместиме на истоимениот правен факултет во Скопје, гемиџиите во Велес, бидејќи таму ги координирале своите акции и од таму тргнувале во извршување на истите, а останатите споменици нека си останат вака како што се.

И фонтаните во Вардар ги поддржувам, но прво градење на колекторски систем за прочистување на водите на Вардар, па после вклучување на фонтани, вака луѓето ќе го избегнуваат Камениот мост за да не се истушираат под "гомноскокот".

Се останато од Скопје 2014 е во ред, но останува фактот дека не само Скопје е Македонија, и надвор од Скопје е Македонија, и надвор од Скопје треба да се инвестира во инфраструктура, транспортна, водоводна и канализациона, енергетска и така натаму.

Thiago Bedoya Aguero напиша:
Јас не се согласувам. Жичарата на Водно што ја стаија стварно е патетична, коњот на плоштад-no comment! Тие пари можеа да се вложат во многу други попаметни работи sneaky*****
Не сум се возел со жичарата на Водно, бидејќи одлично ме служат нозете, па секоја недела 2 или 3 пати, а ако сум во ептен добра кондиција, и по 4 пати неделно се шетам од државна болница до крстот и назад, ем ќе се изнадишам чист и свеж воздух, ем ќе го мрднам задникот.

Но жичарата е добра за тие кои не се во кондиција, како и за мрзливците, како што е една моја другарка, која не сака да качи над 80 килограми, но сепак не превзема ништо околу тоа, купи Орбитрек, а го нема чепнато.

А дали ти се допаѓа како изгледа жичарата на Водно или не, тоа си е твој вкус и никој нема право да ти се меша во тоа.

А што се однесува до споменикот на Александар Велики на плоштад Македонија, јас лично повеќе би сакал споменик на Филип Втори Македонски да поставеа на плоштадот, бидејќи Филип Втори бил чистокрвен Македонец, а Александар Трети Македонски бил од мешано потекло, татко Македонец, а мајка Епирка, а Епир било грчко кралство. Филип Втори ги ширел македонските вредности, македонската религија, македонските традиции и македонската култура, а Александар Трети во териториите кои ги освојувал ги ширел грчките, односно хеленистичките вредности, традиции, религија и култура, затоа јас повеќе за Македонец го сметам Филип Втори отколку Александар Трети.

Но подобро да имаме на главниот плоштад во престолнината на Македонија споменик на било кој македонски владетел познат и прославен низ историјата, отколку воопшто да немаме споменик на ниту еден македонски владетел.

igorao85

Нов Член
1,784
0
0
Само да не беше толку пренатрупано и да не се измешаа стилови и епохи и ликови и све...

Taki252

Активен Член
2,629
0
36
Сето ова со аеродромот е убаво, но се согласувам од преходно што пиша Декстер за железницата. Цел свет во тоа со брзината на светлината инвестира само ние си стоиме во место. Што се однесува до спомениците, целиот концепт е утка. Толку многу споменици на едно место ставени не одговара. Александар Велики до Цар Самуил :off:, прво нека земат целото ѓубре што го има да го исчистат, за да не се срамеме кога ќе ни дојде некој на гости па потоа нека прават од Скопје метропола бидејќи да не се лажеме Скопје е далеку од метропола барем во моментот.

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Дали некој од вас беше во Аква паркот?
Се изначитав коментари по интернет повеќе негавитни отколку позитивни ама тоа е реалноста во Македонија

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
^

Јас се изначитав дека не е првиот, туку третиот аква парк во Македонија, а меѓу другото и најмал, бидејќи во Неготино е најголемиот и најстариот аква парк во Македонија, кој постои веќе неколку години, а во кој влезница чини 80 денари за разлика од овој новиот во Пробиштип, во кој влезница чини 400 денари.

Аква паркот во Валандово отворен во текот на 2011, е поголем од новиот аква парк во Пробиштип, а бидејќи е отворен пред аква паркот во Пробиштип, го заслужува називот втор по големина, а и втор по старост аква парк во Македонија.

На мене лично, барем од слика, ми се допадна новиот аква парк во Пробиштип, но кога дознав дека во Неготино има постар и поголем, а меѓу другото и многу поевтин аква парк, во целост заборавив дека аква паркот во Пробиштип е некаква новост.

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Dexter26 напиша:
^
Јас се изначитав дека не е првиот, туку третиот аква парк во Македонија, а меѓу другото и најмал, бидејќи во Неготино е најголемиот и најстариот аква парк во Македонија, кој постои веќе неколку години, а во кој влезница чини 80 денари за разлика од овој новиот во Пробиштип, во кој влезница чини 400 денари.
Најверојатно во Неготино има две лизглаки како по парковите.
80 ден. -.-
Тоа е цената за во обичен базен.

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
  • Автор на оваа тема
Dexter26 напиша:
^

Тоа во Неготино не е воопшто аква парк, си бил па да тврдиш? Можеби има големи базен и еден тобоган, но ова е аква парк кој нуди повеќе забава и може да се карактеризира како Аква парк, и со тоа е прв таков забавен парк во Македонија. Не сум бил и не знам каков е, дали можам позитивно да реагирам на тоа или негативно, но сепак убаво од нивна страна што се грижат да се градат такви работи, за мене секоја нова корисна градба е добредојдена :)

Dexter26

Добро-Познат Член
4,071
405
83
@Phillip

@Bobi

Секој со свое мислење, затоа и постои форумот, јас си го кажав моето мислење, исто како и вие вашето.

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Јас се изначитав негативни работи од типот
Околу 1/3 е изграден
Нема заштитни огради
Нема соблекувални
Нема спасувачи
Не издаваат фискални сметки со влезниците( кои биле најобична хартија далеку од влезници)
Не функционирала првата помош
и многу други негативности кои ќе се сределе за наредната сезона
По фејсбук има повеќе коментари за ова, а и по денешните весници

Edit: Еве еден поприлично негативен опис на паркот
http://mkfail.blogspot.com/2011/08/makuapark.html