Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

Крис

Администратор
4,813
11
38
Зоки Фаци оваа година заедно со Мики Црнокрак. Инаку, уште на почетокот сите знаевме дека Ивица ќе победи, Зоки го фаворизираше премногу. Уште во месец септември до ТВ Пакет пристигна ПР текст за типов каде беше наведено дека веројатно тој ќе победи.

http://www.tvpaket.com.mk/scena/1140-20 ... 5-11-51-25

Но и не е дека имаше голем избор, мене ми е ок победникот.

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Зоки му има мерак фрлено изглеа :smeenje: :smeenje: :smeenje: :smeenje:

Burrows

Добро-Познат Член
4,814
41
48
Баш се прашуваш што би требало да прават мистериве за Зоки да ги фаворизира толку и да им даде титула на крај. Сомнително...

M@RKO

Добро-Познат Член
18,751
6,113
113
Meне ми се глупави овие избори за убавина во Македонија

M@RKO

Добро-Познат Член
18,751
6,113
113
На која телевизија се емитувала оваа емисија ?

Јас ја паметам само од Канал 5 кога ја даваа со превод ,добра емисија беше штета што веќе не се прикажува ваква емисија

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Ова треба да е сериозна вест?

ТМРО предлага данок за немажените и неженетите

Огранокот на политичката партија ТМРО од Гевгелија предлага воведување на данок за секој неженет маж над 35 годни и секоја немажена жена над 30 години.

„Македонската држава вложувала во секој поединец, преку бесплатно образование до 18 години,социјална заштита, минимална здравствена заштита, се’ со цел да се изгради здрава личност, која ќе допринесува за државата. Во тој контекст морално право на државата која финансирала во поединецот за општествена корист, е да го санкционира преку плаќање данок во висина од една месечна плата - годишна такса, на секој неженет маж над 35 години и жена над 30 години. Наша приоритетна цел и политичка и економска, а ако сакате и државна е поддржување на наталитетот кај Македонците, како основа за опстанокот на Македонската држава и народ“, изјавил претседателот на ТМРО, Ванчо Шехтански,на вчерашната средба со членовите и симпатизерите во Гевгелија.
извор: http://makfax.com.mk/295507

Пред некое време имав коментар од луѓе од Западна Европа ( со македонско потекло) дека само кај нас постојано некој ги прашува за брак и така добронамерно се труди да им најде партнер/ка. А, таму најнормално и живот заедно како невенчан пар и деца и се со ред. Па и деца со повеќе партнери и многу други работи ама тоа е за друга тема.
Во секој случај вакво ограничување што не верувам дека ќе се донесе како закон/данок не ми се допаѓа. Како во среден век да сме

Стефан

Нов Член
1,302
0
0
^
Го подржувам во целос Шехтански.
Кога можат талибанциве да прават по 10 деца, ќе можат и ќе мораат и нашиве да прават, а не кариера да ми бркаат.
Кај мене во населба има еден со деца, внуци, а дознав дека дочекал и правнук. А незнам колку од неговите ги има испратено во странство.
А зашто пак, македонци и македонки од мојата населба немаат деца? Ама затоа се на добри позиции на работа.

Со еден збор, зае*ете кариера, раштимајте тоа креветите малку повеќе :)

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Ова е чиста глупост, тотално не го поддржувам овој закон, секој си има право на сопствено мислење. Дури во денешно време има двојки кои живеат вонбрачен живот, со модерни сфаќања а имаат и деца, а не се венчани, нестапувањето во брак не значи дека нема љубов и не се почитуваат.

Taki252

Активен Член
2,629
0
36
Што може се да очекува од конзервативни партии освен глупости трескање? Нема што да се каже и ајде ќе се глупираме, сигурно по таа логика одат.

Светот се движи напред, луѓето стануваат се полиберални и помалку патријархални, жените се повеќе се еманципираат и тоа нема да се менува. Нека не очекуваат раѓање на деца како тоа да е единствената цел во животот на една единка.

Секој што сака нека прави и да не му се поставуваат ограничувања кога се работи за неговиот начин на живот. Некои луѓе сакаат да живеат заедно без да стапат во брак, некои кои пак се во брак не сакаат деца и ајде сега ќе ги тераме луѓето орле зорле.

ГЛУПОСТИ НА КВАДРАТ!!!

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Можеби има и проблем за тие што се на позиција, а немаат деца или пак едноставно не сакаат

Јас лично од мене тргнувам. Сега за сега невработена. За годините па и не сум мала за деца ама сепак имам време. Ама од страна со што ќе ги гледам јас тие деца. Под претпоставка дека нема да се вработам или ќе имам ниска плата со тоа и малку пари за породилно боледување кое по некоја случајност касни со месеци. Исто и мажот ми со просечна плата да речеме

И одма сметка пошто нели економист сум
Просечна плата да речиме 20 000
6-7000 сметки и тоа во лето и под услов да не плаќаме кирија туку да имаме сопствена соба/стан/куќа без разлика. Кирија уште некои 4000-5000 плус се - пишувам за Прилеп
4-5000 за храна за цел месец - значи просечно без ресторани, пицерии, кафичи
па во плус следуваат 2-3000 за памперси за детото
не дај Боже да не цица - па и толку за вештачко млеко
па каде тука бензин, каде непланирани трошоци, гардероба која не мора и секој месец ама има периоди кога мора
за одмор летен-зимски не доаѓа во предвид и уште многу работи

Малку карикиран примеров ама во секој случај тоа е вистината, ако јас или остатоток од младите имам/е услов за дете нема толку многу да се размислува

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Стефан напиша:
^
Кога можат талибанциве да прават по 10 деца, ќе можат и ќе мораат и нашиве да прават, а не кариера да ми бркаат.
Кај мене во населба има еден со деца, внуци, а дознав дека дочекал и правнук. А незнам колку од неговите ги има испратено во странство.
А зашто пак, македонци и македонки од мојата населба немаат деца? Ама затоа се на добри позиции на работа.

Нека им обезбеди државата на Македонците кристално исти можности и поволности какви што им обезбедувала либиската држава на чело со покојниот Моамер Гадафи (а ги имало бајаги можности и поволности: не се плаќало за струја, државата им обезбедувала дом и автомобил на сите кои штотуку станале полнолетни, бесплатно основно, средно и високо образование, без разлика дали дома или во странство, сепак либиската држава плаќала за образованието и ред други можности и поволности), па и јас ќе го поддржувам Шехтански.

А во денешниве околности, кога моите пари од даноци се фрлаат на споменици и на административни згради, на панорамски тркала, на вртелешки, на огради за мостови вредни над 1 милион и 200 илјади евра, а истовремено треба да плаќам за зонско паркирање и да плаќам кирија за да можам да го паркирам сопственото возило пред сопствениот дом, а притоа да не ми биде гарантирана никаква безбедност на моето возило од крадци и хулигани, и ред други глупости, една од последните работи кои ми поминуваат низ главата е формирање и изгледување семејство во ова лудило наречено Република Македонија.

Taki252 напиша:
Што може се да очекува од конзервативни партии освен глупости трескање? Нема што да се каже и ајде ќе се глупираме, сигурно по таа логика одат.

Светот се движи напред, луѓето стануваат се полиберални и помалку патријархални, жените се повеќе се еманципираат и тоа нема да се менува. Нека не очекуваат раѓање на деца како тоа да е единствената цел во животот на една единка.

Секој што сака нека прави и да не му се поставуваат ограничувања кога се работи за неговиот начин на живот. Некои луѓе сакаат да живеат заедно без да стапат во брак, некои кои пак се во брак не сакаат деца и ајде сега ќе ги тераме луѓето орле зорле.

ГЛУПОСТИ НА КВАДРАТ!!!
Те молам не ги навредувај конзервативците.

Шехтански и таквите како него немаат ни К од КОНЗЕРВАТИЗАМ, да ги ставаш ВМРО-ДПМНЕ, ВМРО-НП, ТМРО, Груевски, Георгиевски, Шехтански и таквите како нив во ист кош со конзервативците е срам за конзерватизмот.

Стефан

Нов Член
1,302
0
0
Вака, а малку да размислевте.
Ако имаме намален број на родени деца, тогаш автоматски и пензиите ќе се намалат.
Ќе нема кој да работи (ма да сега се утепавте од работа), а со тоа нема даноци и сл., буџетот празен, пензии нема, или пак ќе има премалку.
Второ, за жал, ако вака продолжиме и не се шири македонската нација, ќе станеме малцинство во сопствената држава, за разлика, како што напишав и претходно од талибанците кои се множат како инсекти.

Missy

Активен Член
3,198
2
38
@ Stefan

И мене на твоја возраст ми изгледаше идеално сето. Не дека сега е нешто поразлично во поглед на моето живеење. Уште сум на истото место, уште друг (моите родители) ги имаат скоро исте трошоци поврзани со мене и со целото семејство. Ама за разлика од тогаш сега кога сум соочена со барање работа, па обуки, па доквалификации и милион други работи за да најдам работа колку толку подобра гледам дека не е се така розово.
Јас барем или моето друштво никогаш не сме рекле не се мажиме/жениме ама бар колку толку да имаме услови за ново семејство. Моите родители или на мојот партнер не се вечни па јас/ние да очекуваме да ни ги покриваат сите трошоци за живот, а за тоа време ние секое летенце -детенце како што рекле стари. Точно се намалува наталитет ама никој не гледа подлабоко зошто и како.

И крајно од кога е потребен брак за некој да има дете?!

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Стефан напиша:
Вака, а малку да размислевте.
Ако имаме намален број на родени деца, тогаш автоматски и пензиите ќе се намалат.
Ќе нема кој да работи (ма да сега се утепавте од работа), а со тоа нема даноци и сл., буџетот празен, пензии нема, или пак ќе има премалку.
Второ, за жал, ако вака продолжиме и не се шири македонската нација, ќе станеме малцинство во сопствената држава, за разлика, како што напишав и претходно од талибанците кои се множат како инсекти.
Па иста е состојбата со наталитетот и со морталитетот насекаде низ Европа и низ САД.

Во Шпанија, Португалија, Франција и Германија се поголем е бројот на муслимани, особено од Турција, Мароко, Алжир, Тунис и Либија, а во Велика Британија се поголем е бројот на Полјаци, Бугари, Романци и други националности од источна Европа чиишто држави неодамна станаа полноправни членки на НАТО и на ЕУ.

Во САД, црнците повеќе не се множат како порано, сега латиноамериканците се тие кои се множат како глувци во САД и не само што се второ најголемо малцинство во САД после црнците, туку и се претпоставува дека доколку ваквиот тренд на намалување на наталитетот кај мнозинството американци и зголемување на наталитетот кај латиноамериканците, а истовремено зголемување на морталитетот кај мнозинството американци и намалување на морталитетот кај латиноамериканците, се очекува во 2050 во САД мнозинство да станат латиноамериканците на кои токму актуелниот претседател на САД, Барак Хусеин Обама, им даде привремени дозволи за престој во САД на нелегалните имигранти во САД, надевајќи се дека со ваквиот потег ќе ги освои гласовите на латиноамериканските и на муслиманските малцинства во САД на претстојните редовни претседателски избори кои треба да се одржат наредниов вторник, односно на 6 ноември 2012.

Но сепак во ниту една европска држава и во ниту една американска држава во која мнозинството ризикува да стане малцинство, не постојат закони кои ги казнуваат младите доколку не стапиле во брак или доколку немаат деца, бидејќи тие држави својот економски напредок веќе го гледаат во сегашните малцинства кои се стремат да станат мнозинство во иднина, а не во сегашното мнозинство кое ризикува да стане малцинство во иднина.

Проблемот кај сегашното мнозинство е во самото сегашно мнозинство.

Ако самото сегашно мнозинство не одлучи да се зголеми и да се размножи, тогаш залудни се било какви казни кои ја казнуваат младината на сегашното мнозинство кое ризикува да стане малцинство во иднина, бидејќи младите од сегашното мнозинство не стапиле во брак и/или бидејќи немаат деца.

Bibliophile

Член
459
1
18
Стефан напиша:
^

Се надевам дека ова мислење има доза на сарказам!
Зошто да родам 10 деца, а да немам со што да ги хранам? Се разбира дека јас како една млада и амбициозна личност прво ќе гледам да завршам факултет и да направам кариера!
Како што кажа некој погоре, од кога бракот е услов за да имаш дете? Можеби некои парови не сакаат да стапат во брак, живеат во вонбрачна заедница, живеат среќен живот и имаат деца!
Мене овој закон ми е тотална глупост! :neznam:

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Ми требаат информации

Дали важи линијата со градски превоз од аеродром до автобуска/железничка? Која е цената?
И ако не важи колку е од прилика такси на истата релација?
Можи и по порака информацииве ако не сакате овде

Стефан

Нов Член
1,302
0
0
Missy напиша:
Ми требаат информации

Дали важи линијата со градски превоз од аеродром до автобуска/железничка? Која е цената?
И ако не важи колку е од прилика такси на истата релација?
Можи и по порака информацииве ако не сакате овде
Missy од аеродромот до железничка нема автобуска линија (барем сеуште). Најавуваа нешто во иднина, ама кога незнам точно. Мислам дека TAV си има свои линии, ама незнам дали тие се само за вработените.
Околу цената за такси, немам поима.