Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Да не ја снима некој и поставува на интернет ,,Совршена“ од Канал 5 ? Терминот ми е доцен бидејќи рано станувам, а имам желба да ја гледам теленовелата. Најубав, ќе ја поставуваш на Со превод ?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Овие од Телевиса како сериозно да се изгубиле во нивниот свет на теленовелите.

Ај што со години и понатаму снимаат фикции додека илјадници граѓани се жртви на војната на нарко картелите, па сега и од земјотресот во Мексико од 19 септември 2017 се обидуваат да набилдаат рејтинзи со лажни вести, како лажното спасување на 12 годишно девојче под урнатините на едно мексиканско училиште, за подоцна да се открие дека девојче со такво име и презиме воопшто не е запишано во тоа училиште.

Изгледа на Телевиса силно им удриле теленовелите во главата, па им текнало да се обидат да експериментираат со фиктивна реалност, нешто како реално шоу, само со фиктивни ликови и фиктивни настани.

http://www.latimes.com/local/lanow/la-fg-mexico-earthquake-frida-sofia-20170921-story.html

Trapped under the rubble, the fate of earthquake victim 'Frida Sofia' captivated Mexico. But it seems she never existed

September 21, 2017, 1:40 PM

Ruben Vives[email protected]

As rescue efforts enter a third day, Mexicans have been captivated by the fate of earthquake victim “Frida Sofia,” a young girl supposedly trapped under the collapsed Enrique Rebsamen School in Mexico City.

But even as “Frida Sofia” gained fame around the world, her story quickly began to fall apart.

Government officials never confirmed the identity of such a child. No student was registered at the school under that name, they insisted.

The secretary of education on Thursday also said authorities had been unable to locate any parents of a girl identified in widespread Mexican media reports as the 12-year-old Frida Sofia.

And on Thursday afternoon, the Mexican navy reported that there were no signs that a child was still alive in the wreckage of the three-story school building that was turned into a mound of concrete rubble by Tuesday's magnitude-7.1 earthquake.

"All of the children are, unfortunately, dead or safe at home," said Angel Enrique Sarmiento, the undersecretary of the navy. In fact, he said, government authorities were never aware of the existence of any child named Frida Sofia.

There was, he said, still a “possibility of one person alive” inside the school. But indications are that it was a member of the school cleaning staff, he said.

Hope that a child was still alive at the school had energized emergency crews and volunteers who have extracted more than 20 bodies, mostly those of children, from the collapsed structure.

The story of the missing girl had inspired the hashtag #FridaSofia, which trended on Twitter. Mexicans captivated by the story shared it as a beacon of optimism and hope across social media.

Much of the story appeared to originate from reporters for the state-run Televisa network. They said on social media that the girl told rescue workers that she was with five other classmates.

News that there apparently was no living girl under the rubble prompted a new social media eruption, this one of outrage.

“Fake news,” many people tweeted.

“State-run media failed hoax,” said one Twitter user. “Distracted [international] community for at least 72 hours.”
https://off.net.mk/zhivot-i-zabava/mediumi/pod-urnatinite-na-meksikanskite-vesti

Под урнатините на мексиканските вести

22 Септември 2017 - 10:49

Цело Мексико било залепено за телевизор за да дознае што има најново во спасувачката драма околу едно 12 годишно девојче живо заробено под урнатините на своето училиште. Сè додека сето тоа комплетно не колабираше. Не урнатините, туку приказната.

Сторијата целосно го опседна вниманието на мексиканската нација која деновиве се обидува да се соземе од катастрофалниот земјотрес во кој загинаа (засега) 274 лица: спасувачки екипи деноноќно работат на спасување на 12 годишната Фрида Софија која со некакво чудо го преживеала земјотресот но останала заробена под урнатините на нејзиното училиште.

Популарните мексикански ТВ канали неуморно пренесуваа што најново се случува со таа животна драма, опишувајќи како спасувачите сантиметар по сантиметар се приближуваат до местото во кое малата Фрида Софија е жива закопана.

Имале и изјави од спасувачи дека ја виделе како мрда со прстињата, дека се наоѓа под гранитна табла и слични конкретни детали.

Сè додека не се откри дека не постои никаква ученичка Фрида Софија и дека нема никакво девојче кое е заробено под урнатините на тоа училиште.

Шокот се претвори во гнев, и кон властите и службените лица но и кон медиумите на кои оваа драма им беше носечка приказна во медиумското покривање на случувањата после земјотресот.

Некои од тв водителите изјавија дека се чувствуваат изиграни од разните официјални инстанци.

„Федералните власти постојано ни повторуваа дека постои девојче и дека се прават натчовечки напори тоа да се спаси. Одеднаш ја сменија приказната. Одвратно“, твитна еден тв водител.

Но, на тамошните медиуми не им е првпат да прават ваква невкусна ТВ сапуница. После катастрофалниот земјотрес кој го погоди Мексико сити во 1985 година, со денови главен јунак во вестите бил 9 годишниот Мончито кого сите се обидуваа да го спасат, сè додека не беше откриено дека и тој не постои.

Кај нас беше слично после оној ужас во Стајковци. Кај нас не се персонализираат потенцијалните жртви како ова со Мексиканците и Фрида Софија. Само затоа што конкретни луѓе кај нас никого вистински не го занимаат. Ама затоа руљата сака мрсни бројки па по треш медиуми и социјалните мрежи се шпекулираше дека официјалните бројки на настраданите се лажирани и дека под калиштата има закопано најмалку 50, 100, 150... луѓе! Ама некои од властите оделе по фамилии и им давале пари на луѓето за да молчат. И замислете ја таа огавна ситуација која тие, огавните, ја замислуваат без проблем: ти си мајка, брат, тетка, вујко, што и да е, на дете настрадано во поплавата. Ти доаѓаат и ти даваат пари за да ќутиш. И ти стварно ќутиш.

Ете, таква мизерија има под урнатините на овдешната јавност.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Каков форум за телевизија е ова без соодветна тема за еден од најпознатите, најдолговечните, најуспешните и најнезаборавните македонски телевизиски брендови од осамостојувањето на Македонија ?

Од Твитер профилот на Бранко Огњановски - Миле Паника.

https://twitter.com/Mile_Panika/status/933659615220334595

Миле Паника
@Mile_Panika

На денешен ден, 23.11.1994 на А1 се емитуваше првата епизода на К-15.

12:32 PM - 23 Nov 2017

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Леле, хит ми се :haha:

Во најавата ги имитираат Аналниве со тоа "че" од Само Вистина :haha: :haha:

alek

Активен Член
785
249
43
Драги форумџии нека ве прати здрвије, среќа, љубов и многу успеси во новата 2018 имајте убава вечер каде и да сте, среќна нова. :yes: :yes: :yes:

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Среќна Нова 2018 година, драги форумџии. Во новата година ви пожелувам пред се' здравје,среќа и љубов, а останатото ќе си дојде се' само по себе. Убав празничен ден на сите !

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Среќна Нова драги форум пријателчиња. Во 2018 нека ве прати здравјето, љубовта и среќата па потоа и парите ќе си дојдат.

Убав провод каде и да сте овие денови.

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113

Луѓе, нека ни е за многу години Бадник и утре празникот- Рождество Христово- Божиќ. Мир божји, Христос се роди !!

Beauty

Администратор
49,883
61,901
113
Вистина се роди!
Среќен Божиќ и на вас, драги луѓе. Бидете здрави и среќни!
Ве сака, ваша Beauty

:)

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
Вистина се роди! Среќа, мир, љубов и сполотеност кај сите! Среќни Божиќни празници!

Hook'O

Добро-Познат Член
1,431
61
48
Апликација за враќање фајлови избришани од recycle bin? Ја има некој користено EaseUs?

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Јас еднаш така кога преинсталираав windows ми се избришаа еден куп слики и никогаш не ги вратив.
После некоја година разбрав за вакви програми ама касно веќе беше. Со такви програми само ако е тазе избришано нешто па да го најде.

Јас еднаш ја користев Recuva, наоѓа некој работи но некој не ги наоѓа.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Затоа постои партиција D, дете, за таму да ги чуваш документите, сликите, видео записите, филмовите и се` што не сакаш да ти се избриши при реинсталриање на оперативен систем.

Се` што ставаш во Desktop или во (My) Documents/(My) Pictures/(My) Music/(My) Videos, е во партиција C, а партиција C е наменета за оперативниот систем и за програмите кои ги инсталираш, додека партиција D е наменета за сите податоци кои ги имаш во компјутерот, а кои не сакаш да се избришат при реинсталирање на оперативен систем.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Знам ама другарот од брат ми не ме предупреди и се деси тоа што се деси. После некој слики најдов среќа сум ги снимал на ЦД ама некој не ги најдов затоа што касно открив дека постои таква програма.

Од тоа извадив поука дека треба да се чуваат фајловите на сигурно место.

Туку од кога ми се расипа компјутерот не сакам да го поправам затоа што и застарен е и сега сум само на лап топ па ме интересира знае некој дали можам да ги искористам хард дисковите како екстерен хард диск ?

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Знам дека е поврзано со тој SATA во компјутерот ама не знаев дека постои вака со USB. Сaмо гледам на сајтот на Anchoch не е достапен во Тетово, но ќе отидам некогаш да видам дали воопшто имаат. Фала за помошта. Имам два хард диска а на нив куп слики и други работи останато ама од мрза и немање време не сум проверил дали постои можност за да се користи и надвор од компјутер.