Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
Што се дешава со времево ? Пореметено е или мене ми се чини ?
Снег врне како во зима еј во АПРИЛ и тоа 4 дена пред велигден :off:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
SomebodyUnique напиша:
Во Тетово на полноќ претерано врнеше снег како да е зима, али среќа и дожд имаше па не се задржа.

Се понаша времево како Декември ,а и скоро сите годишни времиња ги имавме во една недела :406389:

Туку ај да се вратам на политкава бидејћи ми улета на фејсбук видеово

И овој сака да биде прецедател ,вака ли се зборува пред народот .
Вас не ве качуваат у комбиња као СТОКА!

Missy

Активен Член
3,198
2
38
И Прилеп врнеше снег од утрово па скоро до кај 15:00 часот.

DarkAngel

Активен Член
2,861
1
38
M@RKO напиша:
Туку ај да се вратам на политкава бидејћи ми улета на фејсбук видеово

И овој сака да биде прецедател ,вака ли се зборува пред народот .
Вас не ве качуваат у комбиња као СТОКА!
Пред прост народ требал и поостар да биде. Али фала богу ние си го имаме нашиот драг преЦедател Хорхе.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
Дали е можно некако да се блокираат оние поканине за игри на фејзбук? Страшно ме нервираат... :)

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Блокирај ги и постепено ќе се намали бројот. Јас така направив.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
DarkAngel напиша:
Пред прост народ требал и поостар да биде. Али фала богу ние си го имаме нашиот драг преЦедател Хорхе.
Моја грешка претседател е не прецедател :)

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Вчера, четврток, 17 април 2014, во 88-та година од својот живот, после неколкудневна борба со инфекција на плуќата и на уринарниот тракт, од пневмонија почина еден од најголемите писатели на сите времиња, авторот на 100 години самотија, добитникот на Нобеловата награда за литература за 1982 година, Колумбиецот Габриел Гарсија Маркез.

http://www.on.net.mk/sodrzini_d.aspx?id=497

Почина нобеловецот Маркес

17-апр-2014 22:40

Колумбискиот писател, новинар, политички активист, добро познат како автор на „Сто години самотија“, Габриел Хозе Гарсија Маркес, почина на 87 години.

Mаркес починал во Мексико, посочил извор близок на семејството.

Габриел Гарсија Маркес се сметаше за еден од најдобрите автори од шпанско говорно подрачје. Романот „Сто години самотија“ од 1967-ма е продаден во повеќе од 30 милиони копии, а писателот во 1982-ра доби Нобел за литература.

Маркес беше болен и во последно време многу ретко се појавуваше во јавност. Снемогнат од рак, Маркес својот последен роман го објави во 2004-та - „Сеќавање на моите тажни курви“ (Memorias de mis putas tristes).

Се смета за најпознат писател на магичен реализам

Писателот беше пријател со Фидел Кастро и има искажано симпатии за одредени латино-американски револуционерни групи, посебно во текот на 60-тите и 70-тите. Маркес, меѓу пријателите познат како Габо, стана херој на цел континент кога му се придружи на Кастро и ги критикуваше интервенциите на Вашингтон во Виетнам.

Романи на Маркес

Кобен час 1962
Сто години самотија 1967
Есента на патријархот 1975
Љубов во време на колера 1985
Генералот во својот лавиринт 1989
За љубовта и другите демони 1994

Цитати од Маркес

Срцето има повеќе простор отколку еден бордел!

Мажот знае кога остарел. Тоа е моментот кога почнува да личи на својот татко.

Не умираме кога треба, туку кога мора.

Немој да умреш додека не доживееш блаженствено водење љубов со твојата љубов.
Габриел Гарсија Маркез
6 март 1927 - 17 април 2014

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Јас ги имам прочитано помалку познатите негови книги “За љубов и други демони“ и “Кобен час“. Одамна ги меркам Колерата и 100 години самотија, иако филмот за Колера ми е гледна, сепак генијален раскажувач е, мора да се прочитат.

Нека почива во мир.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
Пошто темата е избришана за „Махабхарата“ сакам овде да објавам за тоа како е правена... Потрошени се околу 17 милиони американски долари за почеток а пота се потроешни уште 3.3 милиони американски долари за маркетинг и промоција. Серијата изобилува со раскош (студија, костимографија, визуелни ефекти - 3D сцени, накит, музика и.т.н.)

МАРКЕТИНГ ПРОМОЦИЈА​

ПРОМО

Beauty

Администратор
49,895
61,921
113
Во вести од теленовели треба да објавиш за ова.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
Христос воскресе ,мир ,бериќет и се останато добро нека ви е .

Како го поминавте празников ?