Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Добро е пресметано, 10% е кај нас даночната стапка, и тоа од 12.000 се 1.200 денари.

За договор на дело, не се плаќаат пензиско и инвалидско, за здравствено не сум сигурен.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Здраво, дали има некој што малку повеќе се разбира по финансиите и законите кај нас.

Дали овој калкулатор е точен:

Кои се придонеси се плаќаат ако ангажираш лице на договор на дело?

Дали ако за 12.000мкд бруто, нето би било: 10.800мкд, т.е 11,1111% е данок на доход.?

Фала,
Бруто ти е сумата што ти легнува на сметка.
Нето ти е сумата на сметка + давачките што не ги гледаш ти, туку државата ги лапа...

За да запамтиш, ќе ти објаснам на српски малку: Bruto je pomala suma... Neto je suma i kada hochesh nju, reci Ne to, to nije za tebe! Хаха

На 12.000 бруто, нето износот е: 13.334 денари, доколку се плаќа само персоналниот данок. Е сега ако се плаќа здравство, пензиско, во случај на невработеност и слично, тогаш сумата е многу поголема и би требало тој калкулатор да е точен...

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Јас мислам дека е обратно :406389:

Кога ти стигнаат пари помалку на сметка од што треба велиш Не то :hehe: Така нешто беше пословицата :haha:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Дечки, го работам ова, сакал неќел научив и економско-финансиски работи:

Ете ви на слика, формула како е, што е... :)

Датотеки

hakuna_matata

Активен Член
840
77
28
Фала фала дечки. :) хаха плодна дискусија..
Зборо ми беше, дали освен овој пресоналниов данок, се плаќа и здравствено или некоја друга давачка..
Али ај ќе прогуглам по законовие ваљда пиши негде последни измени што и како е :)

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Фала фала дечки. :) хаха плодна дискусија..
Зборо ми беше, дали освен овој пресоналниов данок, се плаќа и здравствено или некоја друга давачка..
Али ај ќе прогуглам по законовие ваљда пиши негде последни измени што и како е :)
Автоски договор или договор на дело не се плаќа здравство, пензиско и во случај на неварботеност. НО, доколку двете страни се договорат, може да биде платено и тоа.
За разлика од тоа, другите договори за вработување, да, плаќаат такви давачки

Some Special

Добро-Познат Член
15,182
21,626
113
Браво, за пример сте. А на телевизија непрекинато ќе трубите за ковидот, ќе ширите пропаганда за вакцинација, носење маски, држење дистанца, итн.

А посебно за Канал 5, со кое лице Мирјана Мирчевска Јовановиќ ќе се појави на емисија "Војна против ковид"?

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,248
113
Срамота... Не очекував ваква евтина сценографија за најдобрата тв

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,248
113
Ма заради ефтинаријата одма помисли на К5. :hehe:
Не не... Ти рече нешто за К5, некаква Мирчевска или како и да се вика па се разочарав. Канал 5 не смее евтини работи да си дозволува :ehh:

Some Special

Добро-Познат Член
15,182
21,626
113
Не не... Ти рече нешто за К5, некаква Мирчевска или како и да се вика па се разочарав. Канал 5 не смее евтини работи да си дозволува :ehh:
Не, бе, ич. Канал 5 и евтинарија? Каде се видело тоа. :hehe: