Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Изјавата на Пендаровски си е сосем коректна, само не е време сега за тоа.
А доколку се сменат границите на Косово и Србија ќе биде ептен полесно во иднина да се сменат и на Македонија. Мислам дека затоа коментира Пендаровски.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Иако не го сакам Стево стока, прецедник избран од малцинството... Морам да кажам дека човекот не кажал ништо посебно, освен дека ако настане размена на територии и преселна на население, ќе доведе до домино ефект и можни конфликти на Балканот, најпрво во Босна а потоа и овде кај нас...

Но овој Вулин за одбрана што им е, глуми лудило и билда поени... А србине се толкави браќа што да ти расправам... Да, може има нешто во мене што ме тера да не ги сакам и да ги рангирам како и другиве соседи, но факт е дека премногу проблеми ни направиле, иако се прикажуваат ко „браќа“... Другиве барем директно кажуваат, а не ко нив зад грб.

А сега еден политички виц, кој е сурова реалност... За да објасни сликата со сите до еден соседи, вклучително и Србија.

Го немало Господ едно 7 дена и дошол и ангелот го прашува:
- „А бе Господе, каде бевте, што Ве немаше?“
~ Ех ангеле, бев да создадам нешто ново, полно со рамнотежа, со баланс... Дојди, еве ова е планетата Земја, а до неа има Сонце и Месечина. На неа има и копно и вода. Има и ден и ноќ. Има и животни и птици...
- А Господе, тоа таму малото, што е точно?
~ Eee тоа е рај на земјата, ќе го наречам Македонија. Има недопрена природа, прекрасен народ, ретка флора и фауна... Природни езера, реки...
Ангелот зачуден го прекинува Господа и го прашува:
- А Господе, каде е балансот, овде има премногу добро, нема никаква рамнотежа во таа Македонија...
На што Господ му возвраќа смешкајќи се:
~ Чекај, чекај да видиш што чурук соседи сум им дал..

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Имајте убаво неделно попладне ....

Знам кој се погрижи за овие бисери на се на купче хахаха А знам и од која телеграм група се поставени па си ги преземаат хахаха
Во секој случај, црпково, не го можам, а овој суфлерот негов па...

alek

Активен Член
785
249
43
@JeftoMKD имам информација дека денрот ќе паѓа односно ќе следува инфлација, знаш ли ти нешто околу ова?

Beauty

Администратор
49,890
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Па ако се свесни дека ќе има инфлација, затоа очигледно едниве бараат избори побрзо.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
@JeftoMKD имам информација дека денрот ќе паѓа односно ќе следува инфлација, знаш ли ти нешто околу ова?
Уживај, стабилен е денарот. Банкарскиот сектор и финансискиот сектор во целина (банки, брзи кредити, штедилници, осигурителни компании, приватни пензиски фондови и слично) се нешто најстабилно во земјава и само фалени од домашни и странски фактори.
Независноста на централната Нарона банка а и горе-доле независноста на Агенцијата за супервизија на осигурувањето и оваа за пензиските фондови што следат, доведува до добри политики.
Накусо, стабилен е денарот, нема девалвација, ни дефлација ни ништо. Имаше ваква шпекулација пред некоја недела, сајтови рекоа дека едно евро (за Вицето) е 63 денари, но беше негирано и си беше стабилен денарот.
Нека не те чуди, пред избори секогаш има вакви пракси на дрндање за денарот.

Па ако се свесни дека ќе има инфлација, затоа очигледно едниве бараат избори побрзо.
Читни горе, денарот е стабилен.

Избори, после Јуни, најверојатно средина на јули... Ако се оди сепак во септември, уште подобро, поголема разлика ќе биде. :) Тоа е најновото инфо што можам да го споделам вака накусо.

Beauty

Администратор
49,890
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Читни горе, денарот е стабилен.
Фала ти за инфо, драги ! :ziveli:
Не за избориве (ми е гајле), него за денарот. Колку и да звучи смешно, но некако се потресов за тоа.

Инаку еве нови афери обелоденува Героски за рекет кој го вршеле Филипче и Дончев. Додуша ова досега површно беше кажано, но сега читам на Плусинфо и детали од кривичната пријава.
Кој ќе им гласа во јули? Ако ги отворат границите, сите ќе тркнат во Грчка :smeenje:
Грчка може ама кратко, во секој случај јас во јули одам во Белград :406389:

alek

Активен Член
785
249
43
Фала ти многу и јас се загрижив сакав да менувам во евра, инаку информацијата ми ја даде колешка нејзина сетра работела во НБРМ, во секој случај ти благодарам.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Фала ти многу и јас се загрижив сакав да менувам во евра, инаку информацијата ми ја даде колешка нејзина сетра работела во НБРМ, во секој случај ти благодарам.
За ширење на дезинформации може да биде казнета кривично но и со дисциплинска.
Денарот е стабилен, те уверувам.

Beauty

Администратор
49,890
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Е може не ширела, претпоставувам се оние канцелариски рекла казала муабети, кои се шират, дофилуваат, пренесуваат. Но, како и да е, и мене ме исплаши муабетов :406389:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,104
113
Не сме нормални ние народов. Пендаровски продолжува вонредна состојба, полицискиот час сеуште трае. Кај мене пред зграда од соседната зграда доле се собрале пред гаража на дружба. Да не зборам што се не се прави во време на вирусов во Тетово. Албанците повеќето се шетаат без маски, групно фамилијарно, од мали деца до свекрви, баби фали уште кучето и мачето да го земат со нив. Така си влагаат во бутици бидејќи сами не можат да се одлучат да купат фустани.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Не сме нормални ние народов. Пендаровски продолжува вонредна состојба, полицискиот час сеуште трае. Кај мене пред зграда од соседната зграда доле се собрале пред гаража на дружба. Да не зборам што се не се прави во време на вирусов во Тетово. Албанците повеќето се шетаат без маски, групно фамилијарно, од мали деца до свекрви, баби фали уште кучето и мачето да го земат со нив. Така си влагаат во бутици бидејќи сами не можат да се одлучат да купат фустани.
Топанско е исто, не ме чуди... :)
Ама ако, нек им се испоразболат све па може ќе тргне на поарно... Само ме чуди, они се големи коркачи а вака се занесуваат...
И да, статистички рамковните брача, торбешите и овие циганелава се најзастапени со ковид-19.

Beauty

Администратор
49,890
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Епа затоа Сло, Хр, Цг, Грција, па и Срб нема ваква заразеност како тука.
Таму нема вакви невоспитани народи како Албанците и Ромите.

anonimen

Добро-Познат Член
11,551
11,245
113
Луѓе, што мислите, ќе има полициски час цел ден во недела или нема да изгласаат?

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,104
113
Епа затоа Сло, Хр, Цг, Грција, па и Срб нема ваква заразеност како тука.
Таму нема вакви невоспитани народи како Албанците и Ромите.
Во Тетово од како знам за Албанците и пред коронава е така. Повеќето од нив кога излегуваат да пазаруваат по дуќани мора да се фамилијарно излезени маж, жена, деца, свекрвата од невестата. Исто сум заприметил постарите албанки забулени им се повеќето дебели кој одвај се движат на ова топлово летно време.