Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
^
убаво се ,ама веќе претерано е со споменици ,што ќе биде ова секое ќоше во Скопје ќе биде со споменик

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
По тоа што го велат медиумите, не е планирано овој споменик да биде платен со народни пари, туку со пари од приватен инвеститор, некој Индиец, ако добро помнам.

Или можеби тој некој Индиец ќе плати само за поставувањето, а споменикот ќе биде платен со народни пари, па медиумите ни продаваат магла со нивното известување.

Но како и да е, местоположбата на ваквиот планиран споменик е на тотално погрешно место, а граѓаните на Република Македонија имаат зошто да бидат незадоволни од актуелната власт, бидејќи со парите на сите граѓани на Република Македонија се плаќаат споменици и административни згради (од кои доста добар дел се непотребни), чиишто местоположби се во Скопје, и тоа не баш било каде во Скопје, туку во Центар.

Имено, Центар е општината на која актуелната влада и дава најмногу пари за секакви глупости, што е во целост нетранспарентно и неправедно кон останатите граѓани на Република Македонија.

Споменици, административни згради, огради на мостови вредни 1 милион и 250 илјади евра, сплавови, панорамско тркало, вртелешка и ред други глупости, а ниту денар инвестиран во нова водоводна и канализациска мрежа, која очајнички им треба на жителите на град Скопје, а особено на жителите на општина Центар и на општина Чаир, ниту денар инвестиран во прочистителна станица за Вардар, за да заличи на река како што ја претставуваат на уметничките слики и на обработените видео клипови, а не на канализациски колектор како што изгледа во сегашната реалност.

Нема да биде тежок изборот на наредните редовни локални избори во 2013, ќе бираме или помеѓу продолжување или помеѓу ставање крај на ваквото нетранспарентно, неправедно, нездраво и неразумно фрлање на народни пари за секакви непотребни глупости.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
Missy напиша:
Ќе го пишував истиот одговор од Декстер. Го има и во Прилеп јас купувам скоро редовно. Некаде околу 1ви барај и тоа со закаснување од 2 месеци
Конечно најдов но дури од Март месец . . .

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Јас од март го имам купено од пред еден месец. Сега деновиве ќе стаса од април

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
aко ве мрзи да идете од трафика до трафика и да барате секој месец еве ви го ,дигитално издание на интернет да си го купите

http://www.novinarnica.net/tv_novele

само незнам дали ова важи и за во Македонија

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Blagojche напиша:
Missy напиша:
Ќе го пишував истиот одговор од Декстер. Го има и во Прилеп јас купувам скоро редовно. Некаде околу 1ви барај и тоа со закаснување од 2 месеци
Конечно најдов но дури од Март месец . . .
Го има и од април во продажба. Со Хурем и Султанот е на насловна

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
Следува проект „Таблет компјутер за секое дете“?
Владата рaзмислува да набави 300.000 таблет компјутери за училиштата, дозна Нова Македонија, а потврди министерот за образование Панче Кралев. Овој проект се планира за 2015 година, а причината за користење таблет компјутери е да се избегне оштетувањето на сегашнава опрема.

„Ова се прави, како што дознаваме, поради тоа што за штетите направени со сегашната компјутерска опрема (дел од проектот „Компјутер за секое дете“), не може да одговараат учениците. Оттука, кога секој ученик би имал таблет, тогаш за него би се задолжиле неговите родители, а тој ќе мора да го чува овој уред што ќе го користи на часовите. “

Според министерот Кралев, таблет компјутер би чинел два пати поефтино од PC-jaта, но додава дека „ова засега е само план“ за кој е потребно подетални анализи за да се види дали може да се реализира.

Интересно, иако таблет компјутер е неизбежно нешто во иднината, сепак треба да се запрашаме дали е можно да се спроведува соодветна настава со нив. Таблет компјутерите би работеле на слободниот Android и за нив би требало да се креираат соодветни апликации кои ќе бидат синхронизирани со веб сервиси. Тие апликации би требале да понудат книги за читање со интерфејс за пишување, што, доколку се работи за посложени задачи, ќе биде проблем да се направат преку таблет. Поради таа причина и уникатноста на таблет компјутерите, би требало да се смени добар дел од наставната програма за да одговора со алатките.

Што е со скршените и украдените компјутери?

Интересно, министерот Кралев и Министерството за информатичко општество не можеа да дадат конкретен одговор на Нова Македониа за штетите направени на постоечките компјутери и тие што се украдени. До сега има украдени стотици лаптопи од училиштето. Еве листа до 11 февруари што ја направивме, а тука ќе ги најдете и сите останати извештаи за кражби од училиштата.

МИОА вели дека тие само ги купиле компјутерите и тие се одговорност на Министерството за образование, додека од МОН велат дека има извештај, но се чека да се усвои на владина седница пред да биде објавен во јавноста.

Нова Македонија пушува дека досега се поднесени вкупно 10 вакви кривични пријави за директори на училишта од каде се украдени компјутери и „поднесени се и други 50 барања за прекршочна постапка оти не се користеле компјутерите во наставата. Набавката на уреди од овој проект почна во 2007 година, а државата ја чинеше околу 60 милиони евра. Само изработката на проектната документација чинеше 500.000 евра“.
ИТ.МК

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Треба таблети за сите политичари, дајте предлози какви таблети конкретно.

Јас предлагам цијанид.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
Aма сепак подобро вака таблети ,нема да има кршење или крадење како што е со персоналните компјутерите во училиштава

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
M@RKO напиша:
Aма сепак подобро вака таблети ,нема да има кршење или крадење како што е со персоналните компјутерите во училиштава
Дај Марко, ништо не е подобро, наместо да се инвестира во што подобар кадар, и други поубави услови во училиштатата тие само инвестираат во стварно непотребни работи. Четири години се служев со тие компјутери и навистина ништо корисно не направивме, посебно па последниве две години ја окапавме на Фејсбук таму.

Нема ништо понапред да бидиме ако користат таблет компјутери, само уште толку ќе се заостане наставата :)

Missy

Активен Член
3,198
2
38
За ова се согласувам дека компјутерите повеќе штета направија отколку помош на учениците. Во ред компјутери ама управувани преку комјутерот од професорот или наставникот и да се гледа тоа што е потребно и корисно за часот, а не фејсбук и најразлични игри. Немам искуство со комјутери на часови ама го гледам брат ми. Ни нешто имаат напишано ( и тој и останатите со него што учат) по тетратки од тоа што учеле, ни знаат до која лекција се стасани, ама ги знаат онлајн сајтовите за игри и ред други работи. На интернет и преку програми има милион корисни работи и работи што можат да ја олеснат наставата ама нема кој да го спроведи сето тоа. Резултат едвај 4-5 одлични ученици и тоа на граница, а не со сите петки и никаква почит и однос спрема наставници и обратно.

За споредба јас ( пред некоја година) кога учев исто училиште, исти наставници. Нивниот збор беше последен и сите го прифаќаа кога се во право, кога не се секако се искажуваше тоа. Компјутери само за часот по информатика со програми специјално за наставата. заедничка работа помеѓу наставник и ученици на секој час, а не како сега ( изјава имате се во компјутерите ). Практична настава, не преголема ама во границите на можностите на училиштето. Тоа е она што треба да се подобрува, а не таблети и компјутери.
Биологија секогаш сме оделе на терен на истражување, собирање примероци
Хемија, експерименти пред нас, еден или два ама да видиме, а не видео на јутјуб како изгледа ексрериментот
Ликовно, цртежи според нашата имагинација, а не прецртан од интернет и пола да имаа исти
Лектири прочитани без разлика дали една или три за месецот биле, сега сите имаат од интернет препишана.

Долга тема и многу има за размислување и пишување, а уште повеќе за промени

M@RKO

Добро-Познат Член
18,749
6,113
113
Ќе иде некој на концертов на Боки 13 ? Немам ништо против него ,ама се си мислам таквите кој пишуваат за него коментари СВИЊА ,ПЕДЕР,БУДАЛА,УМРИ... ќе му отиднат на концертов само за да фаќаат сеир

Missy

Активен Член
3,198
2
38
Нешто слабо активни по форумов :)

Сеќавате нешто од земјотресиве што постојано ги кажуваат? Јас апсолутно ништо ни утрово ни вчера не сетив

Стефан

Нов Член
1,302
0
0
Missy напиша:
Нешто слабо активни по форумов :)

Сеќавате нешто од земјотресиве што постојано ги кажуваат? Јас апсолутно ништо ни утрово ни вчера не сетив
Јас денеска незнам што ми стана во 5 и 30 бев 100% со енергија, и неможев да заспијам. И оп, нешто накај 5 и 45 кога здрма малку посилно, викам ај ако е пишано да се руши, нека се руши, ако не, ќе продолжам да лежам. А за тој што викаат после овој во 5и45 не го осетив.

Bobi!

Глобален модератор
6,601
0
0
Јас при крај сум со учењето за матура. Утре полагам македонски.
Ќе ме нема деновиве. Во вторник полагам англиски.
Поздрав! :)

хејтер

Активен Член
2,064
0
36
Свадбата на Елена Рситеска
Од сликите што можев да ги видам на сајтовите, обична селска свадба како што прават сите во Македонија, дури и Елена личеше на обична селска невеста.