Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

TVman

Добро-Познат Член
16,699
13,080
113
Искрено, ни заебанции веќе не ме интересираат :406389:
Одследив страни каде се појавуваат вакви вести, блокирав фаци кои лајкуваат политичари итн.

И да... поубаво е.
Јас така има едно 4 години. Сега ете на форумот што пишувате па повеќе сум во тек, инаку минатите години само главните настани, другото врска немам што се случуваше. Само редовно гледав Фчерашни и се крстев колку се ненормални. Во фазон бев: Дали ова навистина се случило?

Beauty

Администратор
49,894
61,916
113
  • Автор на оваа тема

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,107
113
Сите, Тимчо, Костадинов, Апасиев, Жугиќ, Сашо Тасевски, Ванковска, Солза Грчева, Вишка, Бујар Османи, Мухамед Зекири, СИТЕ !
Ти сите си ги следела политичариве :okokoren:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Знам дека го барате вашиот омилен политички форумаџија, но бидејќи имав превише работа и обврски, не можам да посветам внимание...
Само ќе кажам нешто со едно емоџи и сами ќе ве оставам да толкувате што се случи и што ќе се случува: ;)

А идната влада, ќе биде најдоцна до март наредната година или до септември наредна година т.е. 2021 со локалните заедно.

Во некои подобри времиња, ќе споделам повеќе инфо.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
@JeftoMKD, пошто се разбираш од ова, според објавените гласови, може ли да се промени бројот на мандати на партиите или џабе ќе приговараат?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Знам дека го барате вашиот омилен политички форумаџија, но бидејќи имав превише работа и обврски, не можам да посветам внимание...
Само ќе кажам нешто со едно емоџи и сами ќе ве оставам да толкувате што се случи и што ќе се случува: ;)

А идната влада, ќе биде најдоцна до март наредната година или до септември наредна година т.е. 2021 со локалните заедно.

Во некои подобри времиња, ќе споделам повеќе инфо.
Те молам немој погрешно да ме разбереш, одлично знаеш дека те почитувам и вообичаено 99.99% од случаите се согласувам со тебе, но најсериозно и најдобронамерно ти велам: најди си нови извори на информации.

Од муабетот дека Калето не планира да им излезе во пресрет на плавите жолтици, а истовремено планира да ги пензионира амнестираните терористи, испадна дека всушност Калето изведе спектакуларен изборен фалсификат во Македонија на 15 јули 2020.

Освен ако има пребројување на гласовите или прегласување - ова второво и ти самиот го отпиша како можна опција - возобновувањето на љубовните завети помеѓу плавите жолтици и амнестираните терористи се сведува само на чиста формалност која ќе биде потврдена од новиот анти-македонски парламентарен состав.

Затоа ти велам: најди си нови извори на информации.

Beauty

Администратор
49,894
61,916
113
  • Автор на оваа тема
Jefto
Извини али на сите ни е јасно се' веќе. Вмро изгуби кредибилитет со нивниот нејасен став за Преспанскиот и договорот со Бугарија така да сега само Левица има потенцијал. Вмро ќе паѓа уште повеќе, тоа е.
Албанците искористија и свака им част. Искрено, свака им част.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Што е така - така е. Си изиграа паметно и сега и ВМРО и СДСМ се во незавидна позиција да прифаќаат Албанец премиер ако сакаат власт, инаку нови избори. :406389:

Нормално, ако не ги притиснат ДУИ од горе да не трубат многу.

TVman

Добро-Познат Член
16,699
13,080
113
Jefto
Вмро изгуби кредибилитет со нивниот нејасен став за Преспанскиот и договорот со Бугарија така да сега само Левица има потенцијал.
Токму поради ова не гласав за Вмро и својот глас го дадов за Левица.

Beauty

Администратор
49,894
61,916
113
  • Автор на оваа тема
ВМРО е хаос. Мене стварно не ми се јасни и народот тоа го процени.
Освен ако Западот не ги направи втори СДС, друго нема.
Или нека оформат став или нека го прифатат фактот дека без Груевски се слаби.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
@JeftoMKD, пошто се разбираш од ова, според објавените гласови, може ли да се промени бројот на мандати на партиите или џабе ќе приговараат?
Може. Премногу може... Во ИЕ2 може дури 2 мандати на ДУИ да се земат на конто на Алијанса.
За Левица ѝ се спорни 2 до 3 мандати што ѝ се земени...
Многу превари има, затоа неќам да зборам, се работи за многу посериозен инженеринг отколку што се мисли.
А тоа со хакерските напади дека се од Русија... Нека биде поздравен дечкото што сите сумљаат дека е... :)

Те молам немој погрешно да ме разбереш, одлично знаеш дека те почитувам и вообичаено 99.99% од случаите се согласувам со тебе, но најсериозно и најдобронамерно ти велам: најди си нови извори на информации.

Од муабетот дека Калето не планира да им излезе во пресрет на плавите жолтици, а истовремено планира да ги пензионира амнестираните терористи, испадна дека всушност Калето изведе спектакуларен изборен фалсификат во Македонија на 15 јули 2020.

Освен ако има пребројување на гласовите или прегласување - ова второво и ти самиот го отпиша како можна опција - возобновувањето на љубовните завети помеѓу плавите жолтици и амнестираните терористи се сведува само на чиста формалност која ќе биде потврдена од новиот анти-македонски парламентарен состав.

Затоа ти велам: најди си нови извори на информации.
Брат ми, не те сфаќам погрешно, но изворите се премногу директни и добри, за да ги мењам за некои од втора рака.
Од најмалку две амбасади се вртени броеви бидејќи не се задоволни од ситуацијата... Неќам да коментирам повеќе, но до крај ќе биде неизвесно...

Jefto
Извини али на сите ни е јасно се' веќе. Вмро изгуби кредибилитет со нивниот нејасен став за Преспанскиот и договорот со Бугарија така да сега само Левица има потенцијал. Вмро ќе паѓа уште повеќе, тоа е.
Не ми се извинувај. Ако ме прашуваш мене, цело раководство топтан од Мицко и ИК и ЦК и УМС и УЖ и све живо треба да се самораспушти, нов вонреден конгрес и како им иде тоа...
Но еве ќе се причека уште некое време, но ако не биде како што треба, дефинитивно треба Хидрожмицко да си иде...
Не знам дал тука реков, за еден носител на листа, се имаше материјали, знаеа, па го турија да биде носител... За друг носител, ни во населба не го сакаа, го турија, па не помина славно... За еден носител, имаше поддршка од народ, ама беше политички неподготвен, а тимот изглеа не изработи за да му помогне. Креирањето на лажна перцепција во самата партија исто така помогна да мислат дека лесно ќе победат и да не се работи на терен.
И да, немањето јасен став за Преспа, Софиски и Тирански, ги чинеше премногу.
Чисто информативно, како дел од Бојкотирам (за рефенрендумот, не избори), до последно немаше став од Мицко, тактизираше, иако јадниот гракаше за нас дека сме лажичка со вода ставени во фекалии или како му беше тоа...
А за Левица, уште не влезена е трн во око... А ви реков дека најмалце 1 пратеник ќе добие, за 2 е така така, а третиот е несигурен и точно е, на Левица според одредени извори на терен им скратиле 2 до 3 пратеника, со поништување на ливчиња... Со што може ќе имаше 4 до 5 пратеника (5 за пратеничка група дури).

А за брачата, да, секогаш кога двајца се караат, третиот користи... Требаше партијата да се испрати у истѕорија, но јбг, македончето ќе бојкотирало, седело дома, итн итн... Е па затоа у 1, 2 и 6ка го јадеше македончето...

Што е така - така е. Си изиграа паметно и сега и ВМРО и СДСМ се во незавидна позиција да прифаќаат Албанец премиер ако сакаат власт, инаку нови избори. :406389:

Нормално, ако не ги притиснат ДУИ од горе да не трубат многу.
Да ви кажам нешто околу премиерот рамковен... Нема да е Зибери... Еден поранешен министер за одбрана, амбасадор што го ставија, па сега го разрешија... Нешто со животни му е презимето. :) Он е во игра, но ќе видиме кој ќе формира влада и како ќе се одвиваат работите...

Beauty

Администратор
49,894
61,916
113
  • Автор на оваа тема
Мразете ме но јас сум за Албанец премиер за овој народ да се свести!

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Во Кратово ниту еден Албанец нема, а 42 гласа за ДУИ..ете колку се регуларни.
Некако и не е за чудење. :406389:

Знам некои ликови што од заебанција може стварно да гласале за некоја од нив. :406389:

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Може. Премногу може... Во ИЕ2 може дури 2 мандати на ДУИ да се земат на конто на Алијанса.
За Левица ѝ се спорни 2 до 3 мандати што ѝ се земени...
Многу превари има, затоа неќам да зборам, се работи за многу посериозен инженеринг отколку што се мисли.
А тоа со хакерските напади дека се од Русија... Нека биде поздравен дечкото што сите сумљаат дека е... :)
Конкретно мислев, со конкретниве бројки и гласови (без разлика дали имало малверзации или не) што се објавени денеска, дали е можно според формулата на ДИК за распределување мандати да има некои минимални промени.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Мразете ме но јас сум за Албанец премиер за овој народ да се свести!
Овој народ не се свестува. :)
И како курдите да станеме, без држава, пак ќе биде исто... Чудна психологија има народов...

Во Кратово ниту еден Албанец нема, а 42 гласа за ДУИ..ете колку се регуларни.
Струмичко Ново село, Вевчани, Кисела Вода, Македонски Брод... Да редам кај све рамковни партии имаа појќе гласови од македонските? :)
Ја сум свесен дека секогаш се крадело, ама овој пат без усул чоече... Да се крадело гласови на конто на македонски партии немаше да се примети, ама на рамковни да тураш таму кај шо нема такви, мислам ептен очигледно е... :)

Некако и не е за чудење. :406389:

Знам некои ликови што од заебанција може стварно да гласале за некоја од нив. :406389:
Ја сум убеден дека Интегра има добиено неколку илјади гласа на зафрканција ахаха. Не е могуче 12 илјади да добие ради членство ахха...

Конкретно мислев, со конкретниве бројки и гласови (без разлика дали имало малверзации или не) што се објавени денеска, дали е можно според формулата на ДИК за распределување мандати да има некои минимални промени.
Одговорив. Да, може и неколку гласа да променат многу... Така е креирана формулата на Донтовиот метод. Бидејќи е комплексна за објаснување, изуглај... Најкусо е следното: редиш која партија има најмногу гласови и по ред така до 20тата која има најмалце гласови... И после то се пресметува кој колку добива... Среќа па има електронски и полесно иде, направи симулации, ако една изборна единица е, кој колку би добил. Направи еве и со изборен праг да се има, па ќе видиш кој како ќе добие.
Во која општина или во ИЕ беше, разликата била ептен ситна, во стотина гласа, што ако биле на едната или другата, многу би смениле... А тек па на трета да оделе...

Да се ослободам малце со време, ќе искуцам еден предлог што го имам думано како политиколог, во однос на измени на изборниот законик и изборниот модел, што можеби би донеле промени.