Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Луѓе, што мислите, ќе има полициски час цел ден во недела или нема да изгласаат?
Според дневен ред што читав имаше таква точка за дискусија, сеа ќе треба да видам дали изгласаа официјално. Јас сум ЗА.

Во Тетово од како знам за Албанците и пред коронава е така. Повеќето од нив кога излегуваат да пазаруваат по дуќани мора да се фамилијарно излезени маж, жена, деца, свекрвата од невестата. Исто сум заприметил постарите албанки забулени им се повеќето дебели кој одвај се движат на ова топлово летно време.
Да скратиме, они се движат у чопор... Да не им ја глеа некој жената... :off: И не само беливе орли, него и другиве авакари тапучафте тераат така...

anonimen

Добро-Познат Член
11,551
11,245
113
Полицискиот час почнува сабота во 19 и трае до вторник до 5

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Според дневен ред што читав имаше таква точка за дискусија, сеа ќе треба да видам дали изгласаа официјално. Јас сум ЗА.
А седницата е сега?
Албанциве одма ќе известат како телевизии и портали, они први знаат :406389:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Полицискиот час почнува сабота во 19 и трае до вторник до 5
Така беше предлогот.

А седницата е сега?
Албанциве одма ќе известат како телевизии и портали, они први знаат :406389:
Ма вечно они угнетени, денеска баш у врска со нив нешо ми пукна филмот ама ај...

Some Special

Добро-Познат Член
15,184
21,630
113
Водејќи се според последните случувања, ме плаши дека ова може да се случи. Плус, ова не го пишува било кој, па да речеме дека се рекла-казала муабети.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Јефто, а и секој кој сака. Ај оди на ФБ Boban Nonkovik.

Во пост ја објаснува прогнозата за девалвација на денарот на есен и последиците :okokoren:
Мислење ?

Едит
Еве го постот
Водејќи се според последните случувања, ме плаши дека ова може да се случи. Плус, ова не го пишува било кој, па да речеме дека се рекла-казала муабети.
Денарот е фиксна валута, чија што вредност е директно врзана за еврото, или со други зборови кажано, неговата вредност зависи од трговската и економската размена со државите членки на евро-зоната, од кои најголем партнер ни е` Германија, а и Гејлада игра голема улога во трговската и економската размена со евро-зоната. Економскиот дефицит не е никаква новост, Македонија нема индустрија од 1990-те години - по заслуга на денешните животоносци - поради што било каков економски колапс секогаш е прашање на време за држава која е презадолжена.

Како и да е, дури и да се случи ваквото економско сценарио, рајава повторно ќе вели "нас никој не не` прашува, се` е одлучено одозгора" и најмудро ќе си молчи. Вистинските револуции секогаш ги прават празните стомаци, а не балони и/или кондоми полни со боја и песок, а додека нема празни стомаци во Македонија, нема да има ниту револуција.

Доколку се случи такво економско сценарио до крајот на 2020 година, без разлика кој ќе биде власт или опозиција, се знае кое решение ќе го спроведува државата - нови задолжувања и нови зголемувања на даноците, кучињата си лаат, а караванот си врви.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Јефто, а и секој кој сака. Ај оди на ФБ Boban Nonkovik.

Во пост ја објаснува прогнозата за девалвација на денарот на есен и последиците :okokoren:
Мислење ?

Едит
Еве го постот
Кажав погоре. Да не се повторувам, денарот е стабилен. Нема место за ширење на паника и дезинформации. Да било критично, ќе сум дошол до документ со таква проценка.

Бобан одамна не е релевантен извор за мене.

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Фала ти. Ју мејк мај најт.
Е вакви ликови сакам, што не се за едни или други само и што не тераат со глава во ѕид, туку рационално размислуваат!

Луѓе што се случи со полицискиов час? Каков циркус е земјава значи. Од секој предлог и одлука се прави циркус. Уште ништо не се знае ццц.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Фала ти. Ју мејк мај најт.
Е вакви ликови сакам, што не се за едни или други само и што не тераат со глава во ѕид, туку рационално размислуваат!

Луѓе што се случи со полицискиов час? Каков циркус е земјава значи. Од секој предлог и одлука се прави циркус. Уште ништо не се знае ццц.
Пак ќе речам, објективен сум колку што можам. Признавам дека сум конзервативен десничар, признавам дека не ми се баш најомилени СДС на нашата земја, ама кога е нешто право - право е...
Секакви документи читам, гледам, следам, ама со овакви спинувања и ширење дезинформации креирајќи паники за денарот, не се потребни. Истото го правеше и СДС неколкупати досега, посебно пред избори... Сега се праи перјаницата што беше дел од ДПМНЕ, но сегашното раководство ја тргна од игра.

За одлуката, ќе се одлучува утре на Влада. Јас сум за да се затвори, но и да се следи состојбата со повеќе полиција во одредени околини. Остајте сеа Наќе што лови ситни поени чоекот со тоа дека бил против... Кога една Турција затвора 4-5 дена, нашиве овде може да истрпат... Иронијата е тоа што брачава се поголеми муслимани од тие што им го дадоа исламот (турците).

И да, освен немање поддршка за избори од страна на меѓународната (Брнс свирна ако ви текнува), денеска и Беса (коалициониот партнер на СДС) ретерираше и не е веќе за толку брзи избори час поскоро. А со денешниве 40на новозаразени, но и трендот на зголемување, ич не им иде во корист на зајко и компанија да одат на избори.
И да, објавив пред извесно време неколку поста поназад дека требаше да се смири ситуацијата во Јуни. Е сега ревидираниот извор вели дека сепак нема да може да се очекува смирување на бројката до тогаш. Сакам да кажам, не сум ја тој што пишал лажна вест или измислувал датуми, некој друг погрешно проценил и пресметал изгледа. :/

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Одличен пост на Мери Јордановска. Беше новинарка во А1, потоа не знам кај беше и кај е сега, но со постов кажува се'.

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Срам на векот.
Срамота што направија со полицискиот. И некој ќе каже ова не е политичка одлука ? Цццц срамота.
И треба да верувам утре на Венко и остали? Никако никогаш.

Transporter

Активен Член
521
222
43
Требаше на Саки да му дадат тоа што барал, сеа вака преку Телма им прави јадови на владава. Да го исплатеа човекот сеа ќе си беше мирно, у вести ќе се збореше за цената на оризот и не ќе може да критикуваме дека БРАКО на Анѓушев, Систина и ЗК Пелагонија на Камчев, како и сите можни казина и обложувалници во Р.М. добиле стотици илјади евра државни пари помош за справување со последиците од КоВид-19. Бизниси кои и онака беа најбогати, со богати газди и екстра профити... Од економската криза на крајот сепак ќе го јадат само оние за кого требаше да биде помошта, малите фирми и претпријатија.

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Да, тоа е јавна тајна за Телма дека доколку ги подмачкаа, немаше вака да зборуваат. Само што друго време дојде. И да им се фрлат пари на Телма, одма ќе се дознае и ќе рипнат опозицијата и јавноста.

Што се однесува до фирмиве, и јас се зачудив :okokoren:
Па ова се фирмите на најбогатите Македонци. Казината и кладилниците нели се на Мијалков?
Како тоа фирмиве на најбогатите добиле субвенции? Не ми е јасно. Ако тие треба да се крпат, што останува за малите бизниси?

Transporter

Активен Член
521
222
43
Што се однесува до фирмиве, и јас се зачудив :okokoren:
Па ова се фирмите на најбогатите Македонци. Казината и кладилниците нели се на Мијалков?
Како тоа фирмиве на најбогатите добиле субвенции? Не ми е јасно. Ако тие треба да се крпат, што останува за малите бизниси?
На крајот ќе се сведе дека во оваа држава најисплатливо е да се занимаваш со активности кои (основано се сомневам) се незаконски, така да се збогатиш, да подмачкаш целокупен државен апарат да постапува методично (некој би рекол темелно, ја би рекол не постапува) и така да избегнеш секаква одговорност, кокетирајќи со секоја власт така трошејќи и уживајќи во плодовите од твојата „работа“.

Beauty

Администратор
49,894
61,917
113
  • Автор на оваа тема
Се стишија СДС за избори, ми изгледа дека вонредна ќе се продолжува уште 15 дена, натака ми мириса работава.