Ин мемориам

• Автор на оваа тема Dexter26
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Денес, четврток, 5 март 2015, после долго боледување, во 57-та година од својот живот, почина музичката легенда на југословенскиот џез и рок, поранешниот член на бендовите Мерлин и Звук улице, водечкиот вокал на Маљчики и една од водечките фигури на југословенскиот Нов бран, Владимир "Влада" Дивљан.

http://www.mkd.mk/zabava/dzvezdi-i-film/pochina-vlada-divljan

Почина легендарниот Влада Дивљан

Објавено на
05 Март 2015 - 16:43

Некогашниот водач на бендот Идоли и истакнат музичар на југословенскиот нов бран починал денеска во Виена по долга и тешка болест на 56 години.

Владимир Дивљан е роден на 10 мај 1958 година. Кон крајот на седумдесеттите години беше член на џез-рок групите Мерлин и Звук улице, а од 1980 до 1984 година го водеше бендот што ја обележа југословенската рок-сцена во 80-тите и 90-тите години, Идоли.

Од 1985 година почна соло-кариера, во која продолжи со поп-рокот во исто време правејќи и филмска музика.

Од август 1991 до септември 1997 година, живееше во Сиднеј, по што се врати во Белград, а од 1999 година живееше и работеше во Виена.

Влада Дивљан беше еден од вистинските великани на југословенската музика, а Идоли се смета за еден од најголемите и највлијателни југословенски рок-бендови.

Нивниот албум од 1982, „Одбрана и последњи дани“, беше изгласан од критиката за најдобар југословенски рок-албум.

Владимир Влада Дивљан
10 мај 1958 - 5 март 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, недела, 8 март 2015, после 3 години борејќи се со ракот на дебелото црево, во 60-та година од својот живот, почина еден од креаторите на најдолготрајната анимирана серија на денешницата - Симпсонови, и освојувач на 9 Еми награди, Сем Симон.

http://variety.com/2015/tv/news/sam-simon-co-creator-of-the-simpsons-dies-at-59-1201448945/

Sam Simon, Co-Creator of ‘The Simpsons,’ Dies at 59

March 9, 2015 | 11:49AM PT

Carmel Dagan

Hollywood mogul and co-creator of The Simpsons, Sam Simon, last August.

Nine-time Emmy winner Sam Simon, who wrote episodes of “Taxi,” “Cheers” and “It’s Garry Shandling’s Show” before co-creating landmark animated series “The Simpsons” and eventually becoming a philanthropist, died Sunday of colorectal cancer at his home in Los Angeles, his reps confirmed. He was 59 and was diagnosed with terminal cancer in late 2012.

“Simpsons” showrunner Al Jean also confirmed the news with a tweet on Monday.

Simon shared seven Emmy Awards for “The Simpsons” and two for his work on “The Tracey Ullman Show.”

In 1989 he developed “The Simpsons” with Matt Groening and James L. Brooks, and he subsequently co-wrote nearly a dozen “Simpsons” episodes during his tenure on the animated comedy, also serving as co-showrunner, character designer, creative consultant, creative supervisor, developer, and writer. He left the show in 1993 while retaining an exec producer title.

The animated sitcom, he said, gave him more freedom than live action. “You can draw animals and sets but the animated characters also have freedom. The Simpsons sometimes do things that real people wouldn’t do.”

“Sam Simon taught me everything about animation writing, and even more about life,” “The Simpsons” exec producer Al Jean said.

When Simon “turned to writing animation, he helped to give birth to something which changed the landscape of television and has given him a legacy that will live forever,” said Craig Miller, chairman of the Animation Writers Caucus of the Writers Guild of America West, speaking in November 2013 upon the announcement that Simon would receive the AWC’s writing award that month. Al Jean presented the award.

While there is plenty of credit to go around, Ken Levine, a writer on the series, has written, “I’m here to tell you, the real creative force behind ‘The Simpsons’ was Sam Simon. The tone, the storytelling, the level of humor – that was all developed on Sam’s watch.”

Though Simon left “The Simpsons” in 1993 — the early years of the series were internally contentious — he was still credited as an executive producer as the show continued to generate hundreds of episodes over more than two decades, and his severance package ensured that he was a very wealthy man who could spend much of his time on philanthropy and on hobbies outside Hollywood.

Simon was profiled on “60 Minutes” in 2007, after which CBS correspondent Daniel Schorn wrote online that he is “the Renaissance man of the baffling, uncertain age we live in.”

As a writer, Simon also took a stab at the feature arena, penning the 1991 slumlord comedy “The Super,” starring Joe Pesci.

Most recently, he had served as an executive consultant for FX’s Charlie Sheen comedy “Anger Management” in 2012-13 and also directed an episode of the series in 2012.

Fourth-generation Californian Samuel Simon grew up in Beverly Hills and Malibu, then attended Stanford U. While at Stanford he was the cartoonist for the school paper and worked professionally as a sports cartoonist for the San Francisco Chronicle and the San Francisco Examiner. After graduating in 1977 (he majored in psychology), he worked at animation house Filmation Studios, first as a storyboard artist and then as a writer. He earned his first smallscreen credits there, on “Fat Albert and the Cosby Kids” and “The New Adventures of Mighty Mouse and Heckle and Jeckle,” both in 1979. (Decades later, he told Stanford magazine of “The Simpsons”: “It was largely based on what I didn’t like about the Saturday-morning cartoon shows I worked on. ‘The Simpsons’ would have been a great radio show. If you just listen to the sound track, it works.”)

By the mid-’80s he had long since turned his attention to primetime sitcoms, penning an episode of “Barney Miller”; writing and serving as executive story editor for “Taxi,” acting as showrunner in its final season in 1982-83; and writing and producing for “Cheers.” He wrote three episodes of “It’s Garry Shandling’s Show” and then served as exec producer of “The Tracy Ullman Show” in the late ’80s.

He was creator, exec producer and a writer on brief runner “The George Carlin Show” in 1994-95, and though he made a conscious decision to move away from television work after “Carlin,” he was consulting producer on “The Drew Carey Show” in 1998-2003 as well as a frequent director on that comedy.

Simon parlayed his very serious devotion to poker into the 2009 Playboy TV reality show “Sam’s Game,” and earlier, he had indulged an interest in boxing to the point of managing Lamon Brewster to the World Boxing Organization Heavyweight Championship in 2004. He was also a frequent contributor to “The Howard Stern Show.”

But Simon was also a devoted philanthropist. An animal lover, he funded the Sam Simon Foundation, which rescued dogs, funded a traveling animal surgery clinic assisting the ailing pets of those who otherwise could not afford medical attention for them and provided vegan food for hungry humans. He also supported PETA, which named its Norfolk, Va., HQ the Sam Simon Center; Save the Children; and global marine conservation organization the Sea Shepherd Conservation Society, which named one of its vessels after him.

After being diagnosed with colon cancer, Simon started buying zoos and circuses to free animals.

Simon received the WGA’s Valentine Davies Award for his humanitarian work.

Simon was married to actress Jennifer Tilly from 1984-91 and to Playboy Playmate Jami Ferrell from 2000-03.
Семјуел Мајкл Симон
6 јуни 1955 - 8 март 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

LucasScott

Нов Член
7,806
1
0

Денес, во својата 83та година, почина ветеранката Магда Гузман, позната од теленовелите La Usurpadora, Alborada, Tormenta en el Paraiso и ред други.

Нека почива во мир.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
^

Бог да ја прости.

Марија Магда Гузман Гарза
16 мај 1931 - 12 март 2015

Лесна и земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, среда, 1 април 2015, во 95-та година од својот живот, почина една од првите учесници и основоположниците на Македонската Опера и Балет, оперската солистка Фанка Икономова.

http://www.sitel.com.mk/pochina-operskata-solistka-fanka-ikonomova

Почина оперската солистка Фанка Икономова

1 април 2015 - 6:33pm

Во 95-тата година од животот денеска почина оперската солистка Фанка Икономова, уметник од првата генерација и еден од основоположниците на Македонската опера и балет.

- Трајно ќе остане во сеќавање по нејзиниот прекрасен сопран. Во својата долгогодишна кариера Фанка Икономова одигра многу ролји. За неа не беше важно дали е тоа главна, епизодна или споредна улога, таа со ист жар и ентузијазам, на сите им пристапуваше подеднакво. Ќе остане запаметена и како коректен соработник и колега. Колегите од Македонската опера и балет остануваат трајно благодарни за љубовта и ентузијазмот што ја красеше таа прва генерација оперски уметници, соопшти МОБ.

Во списокот на одиграни улоги на Фанка Икономова (1920-2015) се: Адела („Лилјакот“), Анжелика, Бјонда („Грабнување од сарајот“), Втора вештица („Дидона и Енеј“), Глас во обредот („Дон Карлос“), Госпоѓа Гобино („Медиум“), Деспина („Така прават сите“), Ѓула („Еро од оној свет“), Евридика („Орфеј и Евридика“), Елена („Никола Шубиќ Зрински“), Елизета („Таен брак“), Есмералда („Продадена невеста“), Луиза („Свршувачка во манастир“), Магда („Пајажина“), Марселина („Фиделио“), Мизета („Боеми“), Микаела („Кармен“), Мис Ивлин („Мала Флорами“), Мица („Аналфабет“), Неда („Палјачи“), Памина и Папагена („Волшебната флејта“), Фраскита („Кармен“), Цвеќарка („Фауст“), Џанета („Љубовен напиток“), Џулиет („Овчарчето Сејм“), Џулиета („Хофманови приказни“) и други.

Погребот на Фанка Икономова ќе биде извршен утре.
Фанка Икономова
6 мај 1920 - 1 април 2015

Лесна и земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Завчера, вторник, 14 април 2015, во 75-та година од својот живот, губејќи ја битката против ракот на црниот дроб, почина легендата на соул и ритам & блуз музиката од 1960-те години, незаборавниот Перси Слеџ.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=C954931BC8A1E249871B8021EB9C8A34

ВИДЕО: Почина Перси Слеџ

15.04.2015, 10:59

Кариерата ја започна во средината на шеесеттите години и набрзо стекна светска слава со безвременската „When a Man Loves a Woman“

Вистинскиот великан на соулот и аренби-музиката, славниот Перси Слеџ, почина вчера на 74-годишна возраст во својот дом во Батон Руж, во Лиуизијана. Кариерата ја започна во средината на шеесеттите години на минатиот век и набрзо стекна светска слава со безвременската балада " When a Man Loves a Woman". Никогаш веќе не го повтори успехот на оваа песна, иако ќе остане запаметен и по хитовите "Warm and Tender Love", "It Tears Me Up" и "Take Time to Know Her".

Интересно, песната "When a Man Loves a Woman" се искачи на највисоките позиции на топ-листите во Велика Британија и Америка дури два пати: во 1966 година, кога била изворно објавена, како и неколку децении подоцна, благодарение на реизданието за потребите на истоимениот филм.

Перси Тајрон Слеџ
25 ноември 1940 - 14 април 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Според известувањата во американските медиуми и една од првите 10 најбарани вести на Google News, вчера, четврток, 24 април 2015, на помалку од 1 месец од својот 20-ти роденден, се самоубил Сојер Свитен, млад актер кој им е познат само на тие кои ја имаат гледано американската серија Сите го сакаат Рејмонд, каде што Сојер Свитен, заедно со својот брат близнак Саливен Свитен и нивната 4 години постара сестра Медлин Свитен, ги толкуваа ликовите на децата на Рејмонд Бароун и Дебра Бароун, главниот пар од серијата, чии што ликови ги толкуваа Реј Романо и Патриша Хитон.

http://www.nytimes.com/2015/04/25/arts/television/sawyer-sweeten-everybody-loves-raymond-actor-dies-at-19.html

Sawyer Sweeten, ‘Everybody Loves Raymond’ Actor, Dies at 19

By THE ASSOCIATED PRESS APRIL 24, 2015

Sawyer Sweeten, who played one of Ray Romano’s twin sons on the CBS comedy “Everybody Loves Raymond,” died on Thursday in Texas. He was 19.

Mr. Sweeten committed suicide, his sister Madylin Sweeten said in a statement, providing no other details. CBS News said he was visiting family when he apparently shot himself on the front porch of the family home.

From left, Sawyer Sweeten, Madylin Sweeten and Sullivan Sweeten at the TV Land Awards in Culver City, Calif., in 2010. Credit Alberto E. Rodriguez/Getty Images North America

Madylin, Sawyer and his twin brother, Sullivan, played the children in the sitcom’s fictional Barone family. The comedy was broadcast for nine seasons, ending in 2005. Sawyer Sweeten, who portrayed Geoffrey Barone, was a toddler when the series began.

In a statement, Ms. Sweeten, who is four years older than her twin brothers, said the family was requesting privacy. “We beg of you to reach out to the ones that you love,” she said. “Let them have no doubt of what they mean to you.”

The comedy tended to focus on the fractured family dynamics of a sportswriter played by Mr. Romano, his parents and older brother.

Sawyer Sweeten’s other listed credits include a 2002 movie starring Randy Quaid and an appearance in an episode of the TV show “Even Stevens.”

Sawyer Storm Sweeten was born in Brownwood, Tex., on May 12, 1995, to Timothy Sweeten and the former Elizabeth Millsap and had other siblings, according to online biographies.
Сојер Сторм Свитен
12 мај 1995 - 24 април 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, четврток, 30 април 2015, во 80-та година од својот живот, почина еден од основачите на македонската кошарка, првиот македонски кошаркар кој играше во националниот кошаркарски дрес на СФР Југославија и поранешен кошаркарски судија, Цветан Петровски - Куко.

http://sportmedia.mk/tazhen-den-za-makedonskata-kosharka-pochina-legendarniot-tsvetan-petrovski-kuko/

Тажен ден за македонската кошарка: Почина легендарниот Цветан Петровски – Куко!

Објавено:
30 април, 2015 17:58 часот

Македонската кошарка остана без една од своите легенди, Цветан Петровски-Куко, кој почина денеска на 79-годишна возраст.

Станува збор за првиот македонски кошаркар кој заиграл во дресот на некогашната СФР Југославија и еден од пионерите на овој спорт кај нас. Својата кошаркарска кариера ја помина во Работнички и ОКК Беко од Белград, каде што настапуваше заедно со легендарниот Радивој Кораќ, остварувајќи бројни успеси и освојувајќи престижни трофеи и признанија во периодот на основањето на кошарката на овие простори. Одличните игри го носат до настап и за силната селекција на СФРЈ, а ќе остане забележано дека постигнал повеќе од 16.000 поени во дресот на овие два тима.

Куко (стои втор од лево) во дресот на Работнички

По завршувањето на играчката кариера, Петровски станува сојузен кошаркарски судија, а и по тоа продолжува да придонесува за развој и афирмација на кошарката. Станува збор за татко на поранешниот репрезентативец Слободан Петровски, а дедо на актуелниот член на МЗТ Скопје и еден од најталентираните македонски кошаркари во моментов, Лука Петровски.

Цветан Петровски-Куко

По завршувањето на играчката кариера, Петровски станува сојузен кошаркарски судија, а и по тоа продолжува да придонесува за развој и афирмација на кошарката. Станува збор за татко на поранешниот репрезентативец Слободан Петровски, а дедо на актуелниот член на МЗТ Скопје и еден од најталентираните македонски кошаркари во моментов, Лука Петровски.

Погребот на еден од основоположниците на македонската кошарка, кој најмногу беше познат по прекарот Куко, ќе се одржи задутре во 12 часот и тоа на скопските гробишта „Бутел“.
Цветан Петровски - Куко
17 март 1936 - 30 април 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, четврток, 30 април 2015, во 77-та година од животот, почина една од најголемите соул и ритам и блуз музички легенди на 20-от век, Бен Е. Кинг, познат како авторот и изведувачот на музичкиот хит од 1960-те и 1980-те години на 20-от век, Stand by Me.

http://plusinfo.mk/vest/24262/umre-soul-pejacot-ben-e-king-avtorot-na-legendarnata-stand-by-me-

Почина Бен Е. Кинг, авторот на легендарната песна „Stand By Me“

Објавено во 20:07 01 мај 2015

Сол пејачот Бен Е. Кинг, најпознат по легендарната песна „Stand By Me“, почина на 77 години, пренесува денеска „Би-би-си“.

Кинг ја започна кариерата кон крајот на педесеттите години од 20 век како член на групата „Дрифтерс“ (The Drifters) во која ги пееше, помеѓу останатите, хитовите „There Goes My Baby“ и „Save The Last Dance For Me“.

Откако ја започна соло кариерата, во 1961 година се искачи на врвот на топ-листата со легендарната песна „Stand By Me“.

На листата се врати во осумдесетите кога помина три недели на листата на хитови во Англија, откако таа песна беше користена во истоимениот филм и телевизиската реклама.

Бен Е. Кинг, кој живееше во Њу Џерси, почина во четвртокот, изјави неговиот издавач Фил Браун за „Би-би-си“.

Подготви: К. А.
Бенџамин Ерл Нелсон Кинг
28 септември 1938 - 30 април 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Денес, среда, 13 мај 2015, во 62-та година од својот живот, после неколкумесечна борба со ракот, почина македонскиот новинар Васил Мицковски, еден од основачите на Утрински весник, поранешен директор на Македонската Радио Телевизија и заменик главен уредник на неделникот Глобус.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=9FC3A9F41061BC408FA6CBEC59112E37

Почина Васил Мицковски, еден од основачите на „Утрински весник“

13.05.2015, 09:41

Професионалецот од редок ков и новинар каков што сега тешко се наоѓа на журналистичката сцена, Васил Мицковски (1953), почина утринава по неколкумесечна борба со тешката болест. Филозоф по вокација, Мицковски остави траги кои не можат да се избришат, не само во македонското новинарство, туку и во овдешната перцепција на стварноста, толкувањето на политиката, предизвиците на економијата и промените што се случуваа во Европа. Васил Мицковски, еден од петтемина основачи на „Утрински весник“, пишуваше остро како брич, но без никого да навреди, ја соголуваше политиката и нејзините скриени манифестации и пораки до најситни детали. Како врвен ерудит му беше сосем едноставно да користи цитати од Платон, Хобс или Хегел (ги знаеше напамет) за да ги елаборира промените што, на пример, политиката ги прави кај човекот, го трансформира општественото милје и ги менува приоритетите на една држава. Со еднаква леснотија ги толкуваше економските теми поврзани со развојот и промените (велеше дека до 30. година три пати го прочитал „Капитал“).

Неговите текстови беа јасни, прецизни, но не нападни, навредувачки или самопромотивни. Според традицијата на најдобриот македонски журнализам што го снемува, неговите текстови не беа политички активизам, туку трезвен поглед на промените што му се случуваа на ова општество и за големите предизвици на демократијата. Секогаш на страната на прогресот, правата на човекот и против национализмите, без оглед од каде доаѓаат, Васил Мицковски му даде огромен придонес на македонскиот журнализам со неговите текстови со кои правеше вистинска вивисекција на причините за распадот на Југославија и подемите и падовите на тогашните и подоцнежните популистички водачи. Едноставно, неговото знаење и способноста тоа да им го предочи на читателите во ова време речиси и не може да се надмине.

Новинарската кариера Васил Мицковски ја започна во 1983 година во „Нова Македонија“, тогашниот светилник на македонскиот журнализам. Таму ја помина стандардната обука што важеше за едни други, попрофесионални времиња - прво Скопска рубрика, а потоа Политичка. На почетокот од 1990-тите беше дел од редакцијата на неделникот „Пулс“, кога тој отвори нови страници во јавноста, заедно со независноста на државата. Беше и негов главен и одговорен уредник. Значењето на „Пулс“ од тоа време се' уште не може да се замени со ништо. Потоа неколку години беше директор на Македонската телевизија, се' до 1998 година, кога политичките промени предизвикаа големи промени и во раководството на јавниот сервис.

Во времето кога имаше почва, атмосфера и средства за нови големи потфати, во 1999 година, Мицковски заедно со уште четворица негови искусни колеги го формираа „Утрински весник“, чие појавување на македонската медиумска сцена беше сензационално. Не само според квалитетот на новинарскиот кадар во редакцијата, туку и по изгледот на весникот, кој ги презеде италијанските искуства во преломот на страниците. До денеска се сеќаваме дека главниот наслов на првата страница во првиот број беше негов. Ден претходно, каква случајност, во Скопје дојде тогашниот американски претседател Бил Клинтон да и' оддаде почит на Македонија за се' што стори за косовските бегалци во војната на НАТО со СР Југославија. Насловот беше едноставен, но со огромна порака која има значење и денес: „Клинтон: Благодарам, Македонијо!“.

Потоа дел од екипата на „Утрински весник“, во рамките на МПМ, го создаде и го издаваше магазинот „Глобус“. Мицковски таму беше заменик-главен уредник. Колумните што во тоа време ги објавуваше во „Глобус“ беа врвот на неговата професионална кариера, на ниедна речиси не можеше да и' се најде забелешка, па макар и да не се согласувате со она што е напишано. Тие ќе останат запишани во книгата каде што се одбрани најквалитетните четива на македонскиот журнализам. „Глобус“ потоа се осамостои, па по година-две престана да излегува во печатено издание, туку само во електронска форма. Смртта го затече Васил Мицковски како дел од редакцијата „Глобус“. (Љ.П.)
Васил Мицковски
? ? 1953 - 13 мај 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, четврток, 14 мај 2015, поради отежната здравствена состојба предизвикана од дијабететсот и високиот притисок, во 90-та година од својот живот, почина легендата на блузот Рајли Б. Кинг, познат како Би Би Кинг.

http://www.on.net.mk/on-info/8839/pocina-kralot-na-bluzot

Почина кралот на блузот

15-мај-2015 8:48

The Thrill Is Gone

Легендата на блузот, Рајли Б. Кинг, познат по сценското име Би Би Кинг, почина во Лас Вегас на 89 години, соопштил неговиот адвокат.

Гитаристот и пејач, Би Би Кинг, кој беше познат по неговите хитови Lucille, Sweet Black Angel и Rock Me Baby, починал во сон. Последниве месеци не бил во добра здравствена состојба.

Влијаеше врз генерации на музичари, работејќи со Ерик Клептон и U2.

Беше прогласен од магазинот Ролинг Стоун за трет најдобар гитарист на сите времиња. Својата 15-та Греми награда ја доби во 2009-та за албумот One Kind Favor.

Стана дел и од Blues Foundation Hall of Fame и Rock and Roll Hall of Fame. Продаде милиони албуми во текот на неговата феноменална кариера.

Ќе остане запаметен по неуморните настапи во текот на цела музичка кариера. До 70-те години од животот настапуваше и по 300 пати годишно. Во 1956-та имал 342 настапа.

Рајли Б. Кинг
16 септември 1925 - 14 мај 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Минатата сабота, 23 мај 2015, во 78 година од својот живот, почина еден од најголемите доајени и основоположници на македонската забавна музика, автор на првата детска песна на македонски јазик Рингишпил, како и на бројни други музички дела, композиторот и музичкиот продуцент Димитар Масевски.

http://www.telegraf.mk/zabava/estrada/276062-pocina-dimitar-masevski-eden-od-doajenite-na-makedonskata-zabavna-muzika

Почина Димитар Масевски, еден од доајените на македонската забавна музика

24/05/2015 - 18:03

Во текот на својата музичка активност, Масевски има продуцирано околу 2.000 композиции

(Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски)

Синоќа во Скопје на 78. годишна возраст почина познатиот композитор и музички продуцент Димитар Масевски, кој важеше за еден од основоположниците на македонската забавна музика.

Во текот на својата музичка активност, Масевски има продуцирано околу 2.000 композиции. Притоа, тој е авторот на композицијата „Последна солза“, која ја пеела Блага Видец и која претставува првата забавна мелодија испеана на македонски јазик.

Масевски е автор на првата детска песна на македонски јазик „Рингишпил“, а компонирал и музика за тв-серии и театарски претстави. Во 21 век, Масевски започнал да компонира новосоздадена фолклорна музика. Тој бил еден од организаторите на обновениот „Скопски фестивал“, кој во знак на неговото творештво, во 2014 година му ја доделил наградата за животно дело.

Неговиот син Александар Масевски, исто така, е еден од нашите најистакнати композитори и продуценти на поп-музика.

Слушнете едно од многуте негови дела:

(Телеграф.мк)
Димитар Масевски
? ? 1937 - 23 мај 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Денес, четврток, 28 мај 2015, после долго и тешко боледување, во 59 година од животот, почина македонската музичка легенда, кантавторот Драган Каранфиловски Бојс.

http://kajgana.com/pochina-muzicharot-dragan-karanfilovski-bojs

Почина музичарот Драган Каранфиловски – Бојс

28. мај 2015 - 13:41 | Макфакс

По долго и тешко боледување на 59-годишна возраст почина македонската музичка легенда и кантавтор Драган Каранфиловски - Бојс.

Тој својата музичката кариера ја почнал во 1973 година, формирајќи ја музичката група „Македонија". Најголемите успеси како автор ги постигнал како член на култната битолска група „Мадригали", подоцна преименувана во „Трн во око". Со овие две групи, тој ги снимил своите најпознати рок песни, а на гитаријадата во Заечар, во 1977 година, со групата „Мадригали" ја освоил првата награда од публиката и првата награда од музичкото списание „Џубокс".

Подоцна, Драган Каранфиловски - Бојс започнал успешна кариера како кантавтор, пишувајќи поп песни и песни за деца. Од неговите песни, најпознати се: „Опасно сум вљубен во тебе", „Валерија", „Лулај ме нежно", „Парижанка", „Весела романтика", „Афричко лето" итн.

Тој е автор на бројни хитови кои ги пееле други пејачи, како што се: „Јануарска ноќ", во изведба на Зафир Хаџиманов, „На минус 23", испеана од Трајче Манев, „Искро моја" на Игор Џамбазов, „Заведи ме", во изведба на неговата ќерка Верица Каранфиловска итн.

Тој е автор и на рефренот на песната „100% те љубам" на групата "XXL", која во 2000 година ја претставуваше Македонија на Евросонг. Драган Каранфиловски - Бојс има компонирано музика за неколку ТВ-серии.

Како признание на неговото долгогодишно творештво, во 2014 година, Драган Каранфиловски - Бојс ја доби наградата на манифестацијата „Златна бубамара" за животно дело.
Драган Каранфиловски Бојс
? ? 1956 - 28 мај 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Денес, четврток, 11 јуни 2015, во 69-та година од својот живот, во родниот Прилеп почина еден од најголемите доајени на прилепскиот театар Војдан Чернодрински и на Македонскиот Народен Театар, познат по повеќе улоги, но несомнено најпознат по неговата улога на Итар Пејо во Солунски патрдии, македонскиот актер Благоја Спиркоски Џумерко.

http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/1003620/index.html

Почина актерот Благоја Спиркоски-Џумерко

Објавена на 11 06 2015 12:29:23

На 69-годишна возраст претпладнево во Прилеп почина доајенот на прилепското и македонското глумиште, актерот Благоја Спиркоски-Џумерко.

Тој беше роден во Прилеп во 1946 година и преку 45 години е на театарската сцена, прво на матичниот, прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“. Има остварено бројни актерски улоги, но најпознат е по улогата на Итар Пејо од „Солунски патрдии“.

- Иако неговиот актерски опус опфаќа широк спектар на ролји од најразличен жанр во дела од светската класика и современа драматургија, сепак најзабележителни се неговите остварувања во делата од домашната драмска продукција. Некои од неговите најзначајни ролји се токму во дела на автори, како што се: Ристо Крле, Јордан Плевнеш, Миле Попоски, Благоја Ристески-Платнар, Блаже Миневски, Блаже Алексоски и др. Показателни за неговата актерска сензибилност и афинитет се и неговите креации во камерните театарски форми (Ибро Јаране), а неодминлив е и неговиот потфат за опробување на теренот на лизгавиот жанр на монодрамата, стои во образложението на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ кој во 2011 година му ја додели наградата за животно дело.

Прилепскиот народен театар информира дека Благоја Спиркоски-Џумерко останува во историјата на македонскиот театарски израз како актер кој секогаш го привлекуваше вниманието на публиката.

- Џумерко останува во нашата меморија со неговиот длабок актерски сензибилитет, но и како човек кој духовноста и духовитоста ја пренесуваше и надвор од сцената. Прилепскиот и македонскиот театар загуби еден од своите доајени, рече Стојан Дамчески, раководител на Прилепскиот театар.

Во театарот ќе се одржи комеморација по повод смртта на Благоја Спиркоски Џумерко. За терминот ќе има дополнително исвестување.

Извор: МИА
Благоја Спиркоски Џумерко
? ? 1946 - 11 јуни 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, среда, 17 јуни 2015, во 86-та година од својот живот, после долго боледување почина една од најголемите актерски легенди на поранешните југословенски простори, Властимир Ѓуза Стоиљковиќ.

http://reporter.mk/2015/06/17/видео-почина-властимир-џуза/

(ВИДЕО) Почина Властимир Ѓуза Стоиљковиќ

Jun 17, 2015

Познатиот српски актер Ѓуза Стоиљковиќ почина денеска на 85 години во Клиниката за инфективни болести во Србија. Тој долго време боледуваше од континуирана дијареа предизвикана од бактеријата клостридија.

Стоиљковиќ завршил гимназија во Крушевац, а со глума се заминавал уште од средношколските денови.

Професионалната кариера ја започнал во 1951 година во Белградското драмско позориште каде работел до 1968 од каде се префрлил во Ателје 212.

Тој има глумено во над 130 улоги. Во октомври 1983 година доби Октомвриска награда, во 2001 година доби Доброчин прстен, а во 2009 доби Статуа златна мисирка за животно дело.

На филмското платно дебитираше во 1957 во „Туѓа земја“, а голема популарност доживеа во „Љубов и мода“ за која ја испеа популарната „Девојко мала“.

На крајот од осумдессетите водеше радиопрограма на Радио Београд „ Забавник“, а учествувал и во други забавни емисии.

Стоиљковиќ исто така го зајмеше гласот за Пепе творот, Леонардо од Нинџа желки и уште многу други.

Властимир Ѓуза Стоиљковиќ
30 јуни 1929 - 17 јуни 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, среда, 1 јули 2015, во 107-та година од својот живот, почина британскиот хуманитарец и спасител на 669 еврејски детски животи од Холокаустот во тогашна Чехословачка, сер Николас Винтон, познат како британскиот Оскар Шиндлер.

http://duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=16843:-------106-&catid=24:info&Itemid=34

Почина британскиот Шиндлер, сер Николас Винтон, на 106 години

Четврток, 02 Јули 2015 09:25

Спасителот на над 650 еврејски деца за време на холокаустот – Сер Николас Винтон, почина на 106 години. Тоа гo соопштија од семејството на заслужниот маж, нарекуван “британскиот Шиндлер”, соопштува “Дејли Меил”.

За време на Втората светска војна Николас Винтон успеал со бирократски канџи да ги изигра нацистите и со воз да превезе над 650 деца кои се наоѓале во нацистичките концентрациони логори, од Прага до Велика Британија. Речиси половина век спасителот на стотици животи го чувал подвигот во тајност, до 1988 година, кога неговата сопруга Грета ја открила актовката со листа на децата чии што животи ги спасил, како и имињата на нивните родители и семејствата во кои биле сместени. Истата година британскиот телевизиски сервис БиБиСи организирал неверојатно изненадување на Винтон и ги собрал на едно место преживеаните благодарение на него, деца кои станале големи луѓе кои му се заблагодариле за тоа што им дал шанса да пораснат и да имаат свои деца.

Винтон починал тивко во сон во болницата на градот Слоун. Околу него биле неговата ќерка Барбара и неговите двајца внуци, соопшти неговиот зет Стивен Вотсон. Минатата година и Чешка го удостои Винтон со награда, во знак на почит кон стореното од него. Во 1938 година тој организирал 8 евакуации на деца од земјата, загрозени од испраќање во нацистичките концентрациони логори. По долга преписка во британското Министерство за надворешни работи, кое требало да ја реши имиграцијата на толку голем број луѓе, Винтон успеал да ги убеди нацистите да ги пуштат децата. Потоа работел за наоѓање на британски семејства кои би сакале да ги прифатат еврејските деца, и обезбедувал пари за да може на секое домаќинство да му биде платена помош за издржување за тој период во износ од 50 фунти. Вкупно во месеците пред избувнувањето на Втората Светска Војна Винтон успеал да ги спаси животите на 669 деца. Неговата голема болка, сепак, бил фактот дека последниот воз организиран од негова страна, кој превезувал 250 деца во септември 1939 година, не успеал да тргне поради инвазијата на Нацистичка Германија врз Полска. Се смета дека тие деца станале дел од ужасната бројка од над 1 милион загинати чешки Евреи во Аушвиц.

Во 2003 година Винтон бил прогласен за витез од страна на кралицата за “служба на хуманоста”. “Одлично е што сте можеле да спасите толку многу деца”, му рекла тогаш Елизабета II. Во 2010 бил награден со медал “Херојот од холокаустот” на британската влада. Чешката Влада пак постојано го номинирала за Нобеловата награда за мир. Во 2014 година Винтон се вратил во Прага, каде што беше награден со чешкиот Орден на белиот лав.

Николас Џорџ Вертхајм Винтон
19 мај 1909 - 1 јули 2015

Лесна му земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,128
450
83
  • Автор на оваа тема
Вчера, вторник, 7 јули 2015, во 51-та година од својот живот, во сообраќајна несреќа во Скопје, загина македонската новинарка Сузана Тодоровска Павловска, новинар во Македонското Радио, која своевремено работеше и како главен и одговорен уредник на Радио 2.

http://a1on.mk/wordpress/archives/509332

Во сообраќајката кај ТЦ „Зебра“ загина новинарката Сузана Тодоровска Павловска

Објавено: 11:34, 08/07/2015

Во сообраќајна несреќа синоќа загина Сузана Тодоровска Павловска, новинар во Македонското радио.

Таа го загуби животот пред ТЦ „Зебра“, откако во неа удри патничко моторно возило „опел корса“ со скопски регистарски таблички, управувано од возач од Скопје (1978). Во несреќата возилото излегло надвор од коловозот, удрило во метална ограда, скали и во излог од еден од локалите на улицата „Народен фронт“. Како последица на несреќата, Тодоровска Павловска им подлегнала на повредите, а возачот и сопатникот на патничкото моторно возило се здобиле со полесни повреди.

Од страна на увидна екипа на СВР Скопје раководена од јавен обвинител извршен е увид на кој присуствуваа и овластено лице од судска медицина и вешто лице по сообраќајни незгоди. Од самото место, покрај увидот, земени се траги, материјали и возилото за вештачење заради утврдување на причините поради кои е дојдено до сообраќајната незгода.

Тодоровска Павловска е родена на 30 март 1965 година во Скопје. Дипломирала на Филозофскиот факултет, Институт за психологија, а од 1991 година редовно е вработена во вториот програмски сервис на Македонското Радио.

Со нејзиниот професионален новинарски ангажман, посветеност и одговорност, во 1998 година доаѓа на местото уредник во редакција. Десет години подоцна е назначена за главен и одговорен уредник за вториот програмски сервис – Радио 2, функција која успешно ја извршуваше во следните три години.

Во центарот на нејзиниот богат новинарски опус беа културните настани, а главен интерес и беа филмската уметност и подвижните слики на кои им го посвети најголемиот дел од својата кариера.

Погребот ќе биде извршен утре, на гробиштата во Ѓорче Петров.
Сузана Тодоровска Павловска
30 март 1965 - 7 јули 2015

Лесна и земја
нека почива во мир