Пародија на Дирлада Ваксајн едишн
Ако не го отвара тука видеото побарајте го на странава https://www.facebook.com/remetMK/
Ако не го отвара тука видеото побарајте го на странава https://www.facebook.com/remetMK/
Па и не мораш да памтиш дека сме ги спомнале Чарлс Дарвин и неговата теорија на еволуцијата, историјата им се повторува на тие кои не си ја знаат, а повторувањето е мајка на знаењето, без разлика дали памтиш или не.Ма каква историја, ми притребала, па и ти.
Дaj нешто како Ендош, Естрамботика... историја па и ти
Се шалам, ама стварно немам ни време ни живци за да памтам дека сме дискутирале за еволуцијата на Чарлс Дарвин.
Второто ќе да е - задруга.
Од Чарлс Дарвин па наваму, современата наука се темели врз општо прифатениот став дека сите живи организми мутираат, односно еволуираат.
Општо е познат фактот дека вирусите - кои исто така се живи организми - исто така мутираат, односно еволуираат. Токму како последица на ваквата еволуција, вакцина против грип од пред 10 години нема да помогне нешто многу против денешниот грип, бидејќи како што човечкиот организам се прилагодува на околностите и по пат на еволуција стекнува до некаде ограничен имунитет против грипот, така и грипот се прилагодува на околностите и по пат на еволуција стекнува имунитет против одредени вакцини.
Истото важи за сите живи организми, вклучувајќи ги и сите вируси.
Но во балканската задруга, министер за здравство отворено и јавно изјавува дека пандемиски вирус мутирал - еволуирал - и како последица на тоа ослабел, односно повеќе не предизвикува иста штета врз човечкиот организам како што предизвикувал кога за прв пат се појави и кога беше прогласена пандемија од истиот вирус.
Научната заедница под мутација подразбира природни промени кои предизвикуваат еволуција, а не де-еволуција. Природна промена е преминувањето од зима во пролет, кога грипот не слабее, туку нема услови за да продолжи да се шири, што не значи дека му се случила де-еволуција, туку запрело неговото ширење, што не значи дека не живее во некој друг организам кој му служи како домаќин и ја чека наредната зима за да се пренесе повторно во нечиј човечки организам за повторно да почне да се шири.
Во нормална држава научната заедница веднаш јавно би реагирала со цел да ги оспори ваквите тврдења на министерот за здравство, нешто слично како што во САД научната заедница редовно ги оспорува приказните на Доналд Трамп од типот "станува збор за обичен грип", "лек за маларија помага против корона вирус", "треба да се обидеме да изнајдеме начин да им пружиме терапија со средства за дезинфекција на заболените од корона вирус" и слични бисери. Но во балканската задруга научната заедница или молчи - а како што знаеме, молчењето значи одобрување - или глуми лудило велејќи дека не се согласуваат со министерот за здравство, но сепак ги прифаќаат неговите одлуки.
Патем, има ли научна заедница во балканската задруга ?
Викни ме мене да ти правам друштво. Ќе донесам и негативен тест.Ma и преку недела. Што ако работат кафичите кога не е тоа тоа. Некогаш сама си седам во кафич, зошто некои не сакат да идат уште во кафичи.
Нити лажам нити крадам, за што да се срамам ?Викни ме мене да ти правам друштво. Ќе донесам и негативен тест.
Сама бе, сама си седела во кафиќ
А ти зошто не си почитувал полициски час?Во Чаир пак не се почитува полицискиот час. Синоќа во 23.00 часот си се шетав низ јаја паша улицата
Досадно ми бешеА ти зошто не си почитувал полициски час?
А зашто си се шетал ?
А зошто во 23.00 часот?А ти зошто не си почитувал полициски час?
Елај кај мене у Топанско, у комшии сум ти... Ќе пиеме заедно кафе на клупа...Во Чаир пак не се почитува полицискиот час. Синоќа во 23.00 часот си се шетав низ јаја паша улицата
Зашто е глупо да одиш сам во кафана. Што би рекол Зз опшествено правило.А зашто си се шетал ?
Нити лажам нити крадам, за што да се срамам ?
Искрено и јас си одам сам некогаш во кафуле.Зашто е глупо да одиш сам во кафана. Што би рекол Зз опшествено правило.
Ама кој тоа вика така ? Какво правило? Во Северна Кореја или Кина да не сум па да имам такви правила ?Зашто е глупо да одиш сам во кафана. Што би рекол Зз опшествено правило.
Па ете те викам на кафе, Аслан ете ти посочува сам одел на кафе, мислејќи дека ќе ти текне да го викнеш, ама ти не јас сама идам. Оукеј.А кај виде ти дека пребирам ?
И тоа е премногу, ќе полудиш сама, не си играј, викај друштво.А ти мислиш ја секој ден идам сама на кафе?
Кажувам дека се погодило, не знам, два три пати во пандемијава