Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Денес рекорд, над 150 случаи, пишуваат медиумиве.

Е значи, немам веќе коментар. Рестарт на земјава ако може.
Ќе да се 178... Во Скопје 108 ако не грешам.
Чекам потврда за бројкава, така што неофицијални се.

Beauty

Администратор
49,883
61,901
113
  • Автор на оваа тема
Ќе да се 178... Во Скопје 108 ако не грешам.
Чекам потврда за бројкава, така што неофицијални се.
И ти како телевизииве со тие паники кога ќе почнат со неофицијалните бројки. :406389:
Точно дека на крај толку или отприлика толку испаѓа, ама сто пати се кажа медиумите да не објавуваат неофицијални бројки. Ама џабе - Алсат, Сител и Канал 5 абе цело време со тоа бројките :smeenje:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
И ти како телевизииве со тие паники кога ќе почнат со неофицијалните бројки. :406389:
Точно дека на крај толку или отприлика толку испаѓа, ама сто пати се кажа медиумите да не објавуваат неофицијални бројки. Ама џабе - Алсат, Сител и Канал 5 абе цело време со тоа бројките :smeenje:
Да, неќам да ширам паника, но сепак тоа е... Бројките се неофицијални, па чекаме да ги официјализираат...

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
А бе едно тик-токче ќе изиграш и ќе средиме, ова комисијата нешто проблем ми праи за да те пикнам хахаха
Абе, каков премиер си ти ако уште сега дозволиш комисии да ти наредуваат? :406389:

Треба да ги ставиш во ред. :406389:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Абе, каков премиер си ти ако уште сега дозволиш комисии да ти наредуваат? :406389:

Треба да ги ставиш во ред. :406389:
А бе и тоа што викаш, ај ти ко шеф на безбедност дај напраи по грешка кочниците не работат или двапати да се самоубиваат луѓево да не речам да се дават у канче од кисело млеко аххахаха. :haha:

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
А бе и тоа што викаш, ај ти ко шеф на безбедност дај напраи по грешка кочниците не работат или двапати да се самоубиваат луѓево да не речам да се дават у канче од кисело млеко аххахаха. :haha:
Мене како што ме бива за автомеханика, по грешка ќе направам кочниците повеќе да кочат нагло и да се активираат перничињата посилно од што треба и така да погинат. :406389::406389:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Мене како што ме бива за автомеханика, по грешка ќе направам кочниците повеќе да кочат нагло и да се активираат перничињата посилно од што треба и така да погинат. :406389::406389:
Мајке ми прФ безбедњак ќе те турам дефинитивно шефе хахахаа

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Ако веќе сакате вака да лупаме, еве нешто:

Едниот Р.Ќ е началник на интерпол во МВР, а другот Ш.Р. е началник за екстремизам во АР. Има и други...
Така што, Љубчето не е интересен толку...

Beauty

Администратор
49,883
61,901
113
  • Автор на оваа тема
Дали овие слики/постови се шеруваат и објавуваат по портали или поминуваат само кај вас и вашите френдови?
Ме интересира дали постои некој медиум што ова го пренесува. Секако не очекувам од телевизиите - кои откако добија пари од пред некој ден со уредбата, се стишија и се вратија по старо, конкретно Телма. :povraka:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Дали овие слики/постови се шеруваат и објавуваат по портали или поминуваат само кај вас и вашите френдови?
Ме интересира дали постои некој медиум што ова го пренесува. Секако не очекувам од телевизиите - кои откако добија пари од пред некој ден со уредбата, се стишија и се вратија по старо, конкретно Телма. :povraka:
Има, има...
Освен на твитер, а потоа и на фб и инста, се споделуваат и на порталите од типот: Експес, Лидер, Курир, Република и низа други...
Сега дали баш од овој мој профил или од на други се споделуваат, секогаш е различно.
Но да, целта се постигнува со вакви објави кои потоа имаат одреден ефект.

А да, заборавив, Алфа секако. 8-) Не за џабе имаме гости таму често ахаха. Од анонимни вработени, до анонимни експерти за... Па дури и веќе вдомени да не ги именувам кои се...
ps: имаме и прашања што некој ги склопува и се доста скокотливи за одредени гости ;):smeker::rolleye:

Some Special

Добро-Познат Член
15,181
21,625
113
А да, заборавив, Алфа секако. 8-) Не за џабе имаме гости таму често ахаха.
Се погоди еднаш фатив навечер Заспиј ако можеш и гостин беше еден твитерџија, баш кажа дека и тој бил еден во првите луѓе на #Бојкотирам, само не му запамтив ни име, ни профил на Твитер. Беше тивок, смирен, сталожен, цело време даваше кратки одговори, се гледаше дека му е прво гостување во една емисија. Ме заинтересира тоа што го зборуваше, околу Твитер и целата кампања #Бојкотирам, само штета што даваше кратки одговори, јас сакав повеќе работи да кажи :406389:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Се погоди еднаш фатив навечер Заспиј ако можеш и гостин беше еден твитерџија, баш кажа дека и тој бил еден во првите луѓе на #Бојкотирам, само не му запамтив ни име, ни профил на Твитер. Беше тивок, смирен, сталожен, цело време даваше кратки одговори, се гледаше дека му е прво гостување во една емисија. Ме заинтересира тоа што го зборуваше, околу Твитер и целата кампања #Бојкотирам, само штета што даваше кратки одговори, јас сакав повеќе работи да кажи :406389:
За него зборам. 8-) Добро чоече е, ама ај нема да го именувам сега овде, беше гостин два-три пати.
Но имавме пратено и други преку јавување и не ми текнува сега точно.

Да се разбереме, не сум јас шефот (иако на твитер ќе прочитате Јефто е шеф), но факт е дека сум еден од неколкуте што сме најактивни и најупатени во работите. Факт е дека и за денот на референдумот го струшив твитер и сите статистики говореа за мојата активност дента... Едноставно се гордеам и за тогаш и за денес...

А за работи што те интересираат, посебно за на твитер и посебно за Бојкотирам, слободно прашај, ако можам ќе ти одговорам.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Ќе пишам повторно пост врз пост, ама се надевам дека службата ќе ми прогледа низ прсти... :lilee:

Најпрво ќе се цитирам себеси со пост 4.921 во темата Chat.

Малце во врска со корона ситуацијата...
Верувам а и лично мислам дека е неопходно да се зголеми полицискиот час, бидејќи сегашното од 21 до 5 е смешка, играчка работа... У најмала рака треба од 18 часот да се воведе полициски час. МВР нема доволно капацитет, затоа мора да се активираат резервните состави... Исто е и со АРМ, наместо да чува Собрание и Влада, да се ангажира на терен и таа со дополнителен резервен состав.
Ако ескалира состојбата, тек тогаш ќе е хаос по улици поради неконтролираната паника кај народов. Во случајов со короната има неколку клучни аспекти: најпрво економскиот кој е пред апсолутен колапс, вториот е медицинскиот кој у моментов колку толку се труди да опстои но и тој ќе пукне, а на крај е безбедностиот за кој што говорам погоре... Не дај Боже да тргне напливот на мигрантите, тек тогаш ќе имаме и четврти аспект во земјава, а тоа е хуманитарниот за кој реално немаме некоја поголема помош од странство, освен странска полиција на границата, но економска донација шипки варени.
Ќе речете дека медицинскиот аспект треба да е прво место, но грешите. Економскиот, од проста причина што ќе испоумрат луѓе од глад... Како? Е па кога ќе се врати нашата дијаспора и гастабајтерите од странство, ќе нема кој да праќа пари за да купуваат луѓево овде. Да не се лажеме, девизите ни ја крепат економијата, а без нив ќе бидеме и те како во колапс допрва. Да не зборувам што дојденциве од странство се голема здравствена закана поради можно пренесување на заразите. Враќањето на нашинциве, ќе е предизвикано од најмалце две работи: прво од немање работа таму, второ немање имот таму за да останат а можеби и како трета опција е: бркање од страна на земјите кај што престојуваат со цел да си се самозаштитат.
Економската борба допрва претстои, можеби у наредни 3-4 години... Да, најбрзо што може да се осетат некои подобрувања у најдобар случај се во месеците октомври-ноември т.е. четвртиот квартал. Но целокупно гледано на подолг рок, дури за некоја година.
Од здравствен аспект, не сум најстручен, но ако успееме да се справиме со вирусов до кај јули-август, ќе биде одлично.
Да не ме сфатите погрешно, неќам да се шири паника, едноставно полека да се спремаме дека работите се менуваат... Економијата е цикличка, се очекуваше криза, но не и со вирус... Но се' ќе се врати на старо, само треба подолго време од утопистичките размислувања. Но за да се врати на старо, треба да се има кадарни личности, што според мене лично, субјективно можеби, немаме премногу во моментов.
А сега една интересна статија од важен човек: https://expres.mk/makedonija-kovid19-posledici-i-scenarija-pishuva-prof-zoran-ivanov/ и извадени поенти од истата.

Економска криза и можни внатрешно безбедносни турбуленции за Македонија ќе се случуваат во наредните 6 до 12 месеци.

Клучно е да се земе во предвид и дополнителниот економски терет што ќе се појави како резултат на вратени лица од странство кои претходно биле вработени во странски држави и како резултат на кризата ја изгубиле работата таму. Потенцијалната штета може да се разгледува од два аспекти: намалување на приливот на странски девизи (пари кои овие лица ги испраќале на семесјставата во Македонија); и дополнително зголемување на бројот на невработени во државата. Притисок од оваа категорија на граѓани би можел да се очекува токму во временски интервал од 6 до 12 месеци.

Проблемите предизивикани од сиромаштија, затварањето на малите и средните претпријатија, губењето на средната класа во општеството, ќе се случат многу побрзо и ќе имаат директни последици врз безбедноста, бидејќи не станува збор за намалување на економската пита поради рецесија, туку за огромна бројка на луѓе кои остануваат без работа односно не можат да ги задоволат основните животни потреби за себе и своето семејство на неодредено време.

Неизвесноста и зголемувањето на сиромаштијата можат да резултираат со бран на општествено незадоволство, кое може де прерасне во внатрешно безбедносен проблем.

Тоа би преставувала дополнителен безбедносен и особено здравствен проблем во иднина.
И сега споредете го тоа моето со ова на поранешниот директор на Агенцијата за разузнавање, многу важна институција во сенка. :)
На крајот на статијата има кратка биографија на поранешниот прв разузнавач во земјата. И не, не сум јас Зоки ахахха.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Не можам да го најдам постот каде што споменав дека Алијанса се крсти во својата рамковна дијаспора за гласови, а ДУИ сака побрзо ради тоа. Ако не грешам, напоменав дека џабе се крстат у нивната дијаспора, пак ќе има голем бојкот кај самите нив во албанскиот табор.

Како и да е, истото што го имав јас кажано пред извесно време, го изнесуваат од опозициската ДПМНЕ: https://republika.mk/vesti/makedonija/dui-stravuva-od-albanskata-dijaspora-zatoa-posakuva-izbori-na-5-juli/

... но она што е точно е дека ДУИ посакува избори на 5 јули, а не во средината или на крајот од месецот, бидејќи стравува од волјата на албанската дијаспора, која масовно се враќа во Македонија во тој непосакуван период за ДУИ.
Сакам да речам, тоа што сум го рекол, предвидел, анализирал, истото се покажало како доста точно. Нека, нека де, не мора одма медалата да ми ја дадете... А не, не предвидувам судбина, жалам, тоа кај Клеопатра или како ја викавте...

ps: поприлично сум убеден дека тука искуцав за ситуацијата со изборите и датумите и партиите и причините за брзи и нетолку брзи избори, но да ме утепате, не можев да најдам кај е постот...
pps: ја се извинувам по стоти пат што е пост врз пост, ама што да ви правам кога не пишувате ахахах

Beauty

Администратор
49,883
61,901
113
  • Автор на оваа тема
И што викаат твои извори, кога избори?
Ако не продолжат вонредна, значи следуваат легендарни избори на 5 јули со рекордно ниска излезност?

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Па мислам и дека е дозволен пост врз пост, само да не е во ист ден.

Изборите на 5-ти јули се чиста глупост. Мислам дека треба нова вонредна. Кога има најмногу заболени, све и свашта работи. За разлика од периодот кога немаше оволкави бројки..

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
И што викаат твои извори, кога избори?
Ако не продолжат вонредна, значи следуваат легендарни избори на 5 јули со рекордно ниска излезност?
Малку подоцна ќе бидат, тоа е засега првичната информација што јас ја имам периодов.

Па мислам и дека е дозволен пост врз пост, само да не е во ист ден.

Изборите на 5-ти јули се чиста глупост. Мислам дека треба нова вонредна. Кога има најмногу заболени, све и свашта работи. За разлика од периодот кога немаше оволкави бројки..
Со вакви бројки, а и според анкети, народот македонски сака крај на август почеток септември. Брачата сакаат сега во Јули.

Иначе до толку се очајни од Влада, што Управата за финансиска полиција да се активирала... Нема никакви надлежности што може да ги спроведува за коронава, ама ај...
Бараат дури и министерството за одбрана да дало кадар на Државниот санитарен и здравствен инспекторат... Што кадар ќе даде да ми е знати...
Да не спомнувам што се задолжи ДСЗИ да дава наредба да инсталирам СтопКорона на мој телефон... То на Уставен како радо би го дал да го бутнат... Противуставно е :)
Иначе ќе се прават протоколи за базени, сали, вежбални, трибини... Се чека протоко за тоа.