Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Е па Македонците испаднаа волтеристи од светска класа, молчат кога треба да врискаат, како што молчеа во 1993 година кога беше сменето знамето, во 1995 година кога Македонија стана полноправна членка на Организацијата на Обединетите Нации под името ФИРОМ, во 2001 година кога беше потпишан и изгласан охридски рамковен договор, во 2004 година кога беа воведени етнички граници на локалната самоуправа, во 2018 година кога беше преспански договор и беше изгласана двојазичност, во 2019 година кога беше сменето името на државата и почна бришењето на македонската нација и на македонската историја... но затоа Македонците до коска го бранат правото на рамковнистите да имаат се` што ќе посакаат.

Со други зборови кажано, Волтер и неговите идеи го сочинуваат јадрото на просечниот македонски гласач, што е уште еден добар аргумент зошто Македонците не се доволно зрели за демократија.
Да, молчиме буквално за се' што ни сервираат, а и кога има потенцијал за зборење(шарената револуција), успеавме во македонски стил да усер*еме се'.
И после океј било мнозинството од народот? лол

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Да, молчиме буквално за се' што ни сервираат, а и кога има потенцијал за зборење(шарената револуција), успеавме во македонски стил да усер*еме се'.
Јас никогаш не ги поддржав шареноликите идиоти, бидејќи уште на самиот почеток се разоткрија себеси како најобични лицемери - не можеш да се нарекуваш себеси револуционер, а истовремено да прифаќаш поддршка од анти-македонски елементи во општеството, без разлика дали тие анти-македонски елементи се пвеводбениците или се плавите жолтици.

Истовремено, револуција никогаш не се прави со балони или кондоми полни со боја и со песок.

Адолф Хитлер и нацистите говореле за нивната национал-социјалистичка револуција во Германија како една од најбезболните и најнекрвавите револуции кои некогаш се случиле, бидејќи не повредиле никого.

Статистиките од Втората Светска Војна и од Холокаустот говорат нешто поинакво за безболната и некрвавата нацистичка револуција, истото важи и за шареноликите идиоти и за нивното дело.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Е па Македонците испаднаа волтеристи од светска класа, молчат кога треба да врискаат, како што молчеа во 1993 година кога беше сменето знамето, во 1995 година кога Македонија стана полноправна членка на Организацијата на Обединетите Нации под името ФИРОМ, во 2001 година кога беше потпишан и изгласан охридски рамковен договор, во 2004 година кога беа воведени етнички граници на локалната самоуправа, во 2018 година кога беше потпишан и изгласан преспански договор и беше изгласана двојазичност, во 2019 година кога беше сменето името на државата и почна бришењето на македонската нација и на македонската историја... но затоа Македонците до коска го бранат правото на рамковнистите да имаат се` што ќе посакаат.

Со други зборови кажано, Волтер и неговите идеи го сочинуваат јадрото на просечниот македонски гласач, што е уште еден добар аргумент зошто Македонците не се доволно зрели за демократија.

https://off.net.mk/lokalno/razno/vinston-cherchil-megju-beschestie-i-vojna

Винстон Черчил: Меѓу бесчестие и војна

20 Октомври 2018 - 10:58

Брат ми, знаеш и сам дека не сме се сложувале за многу работи, но за ова: ПОТПИС! Ти симнувам капа и се сложувам од А до Ж, воа де, Ш...
Во целост кажа се' што треба околу македонскиот синдром на наведната глава, сабја не ја сече. :)

Колку што паметам снимките беа околу албанците, не за промена на името?

Не треба да си стручен, може да погледнеш сателитска снимка или да прошеташ еден круг во центарот(без да се воодушевуваш на револуционерите :) ) за да сфатиш дека нешто не е добро испланирано.
Да не барам низ архивите, си има доволно предупредувања.
Повторно ќе повторам, не сум стручен, затоа не сакам да коментирам... Да, има пропусти при изградбите и тие чуда, но тоа не ми дава за право да зборам ко да имам завршено градежен или архитектура... Моето скромно познавање е тоа.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Чисто информативно, не сум молчел кога требало... :)
Долга историја на одредени преземени чекори имам уште од средно... Некои ми се смееа, но јбг, тоа е... Токму тие чекори ме доведоа до тоа што сум денес, да ги оформам тие сфаќања и погледи и да си ги бранам своите лични ставови.

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Вие утопистичките оптимисти еден ден ќе умрете во соништата... :haha: :rolleyes:

Бидете малце повеќе од реални, гледајте ги работите... Не треба да завршите политички за да сфаќате одредени домашни, а да не речам и светски текови... Обидете се да го заштитите умот преку читање на различни информации, не само од провладините портали, туку и од опозициските сајтови. Читајте и стрчна литература објавена од релевантни извори.
Факт е дека нациите постојат од 19 век, факт е дека идејата за европска нација по примерот на САД е невозможна, факт е дека има војни ради природните ресурси, факт е дека и религијата игра огромна улога во источниот свет...
Но слободоумното граџанство е посебна сорта што не дозволува да се има различност и го напаѓа ко смртен непријател. :) И да, левичарските идеологии се во криза, не знаат кај тераат, затоа десницата во рамки на целиот свет се засилува... Е сеа радикалната е проблем, но таа умерената по на центар што фаќа, е таа ќе победува допрва и ќе владее со државите... Од обединување, ќе се оди кон концептот на разединување преку соработка...
Читам и размислувам многу добро, верувај ми. :namignuva:

Не знам, според мене светот e fucked up многу и не знам дали ќе стане океј и праведен додека ние сме живи.
Овие наши дискусии би биле бесмислени, доколку човекот не размислува само на себеси туку живее во хармонија со другите и со природата. Е сега прашањето е дали тоа не е во природата на човекот или така сме "научени" во изминатите стотици години?

dallavera

Добро-Познат Член
3,664
4,308
113
Добро кажа. Тој што не ја доживеал транзицијата на СДС, не може да е свесен што прави таа партија. Таа транзиција и приватизација уништија илјадници животи, и тоа илјадници со повеќе нули.
Е за ова браво. Мислам ретко се согласуваме, ама за ова сме согласни 100 посто. Во времето на СДС моите земаа 2000 денари плата, а многу родители на мои другари и роднини останаа без парче леб од страна на копитана. Мал сум бил, ама се сеќавам каква немаштија беше тогаш, така што никогаш не би ги гласал за тие стоки.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Читам и размислувам многу добро, верувај ми. :namignuva:

Не знам, според мене светот e fucked up многу и не знам дали ќе стане океј и праведен додека ние сме живи.
Овие наши дискусии би биле бесмислени, доколку човекот не размислува само на себеси туку живее во хармонија со другите и со природата. Е сега прашањето е дали тоа не е во природата на човекот или така сме "научени" во изминатите стотици години?
Ох зашто не можам да ти дадам во пдф неколку книги за меѓународните политички односи и меѓународното право... Ниту пак за мирното решавање на споровите.
Накусо, во политиката треба сите да се рамноправни, но тоа не е така... Тоа е како билијардко поле, во кое некои топчиња се поголеми, некои помали...
А за природата на човека, е тоа е „Човек на човека е волк“ (Хобс) и ниту еден општествен договор нема да се смени ништо од тоа... ООН ти е класичен пример.

Леле колку убава дискусија, драги мои 334545
... се надевам дека нема да добијам бан ради професионална деформација хахаха. Мислам дека држам до одредено ниво на дискусија шефице :lilee:
ps: dai sea od shopskata i toa rakii4eto domakjinke zada zamezime za politikata ofdeka hahahaha :haha:

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Ох зашто не можам да ти дадам во пдф неколку книги за меѓународните политички односи и меѓународното право... Ниту пак за мирното решавање на споровите.
Накусо, во политиката треба сите да се рамноправни, но тоа не е така... Тоа е како билијардко поле, во кое некои топчиња се поголеми, некои помали...
А за природата на човека, е тоа е „Човек на човека е волк“ (Хобс) и ниту еден општествен договор нема да се смени ништо од тоа... ООН ти е класичен пример.

... се надевам дека нема да добијам бан ради професионална деформација хахаха. Мислам дека држам до одредено ниво на дискусија шефице :lilee:
ps: dai sea od shopskata i toa rakii4eto domakjinke zada zamezime za politikata ofdeka hahahaha :haha:
Затоа кажав дека е утопија.
Не се согласуваш дека се би било поедноставно доколку не би се разговарало за нации и религии, односно барем не би биле во преден план?

Сакам да те прашам дали веруваш и читаш conspiracy theories?

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Затоа кажав дека е утопија.
Не се согласуваш дека се би било поедноставно доколку не би се разговарало за нации и религии, односно барем не би биле во преден план?

Сакам да те прашам дали веруваш и читаш conspiracy theories?
Па зошто да е поедноставно, кога може да е комплицирано за да е забавно... АХахха едноставно тоа е фактот, ја сум песимистички реалист, гледам какви се работите и не се надевам на подобро. Ете, ако некогаш се случи позитивна промена, ќе бидам изненаден позитивно. Но ако не се случи, нема да се разочарам.

Инаку не, не верувам во тие теории на заговори за рамна платена и Џи 5 или 5 гига (како што си ја викаат 5G мрежата) дека е штетна и дека преку тоалетот што масовно го купуваа ќе ни се всадат чипови во анусот за да станеме хомосексуалци и да не можеме да се размножуваме...
Едноставно мислам дека доволно следам и читам, се интересирам за разни работи, што не ми го одземале здравиот разум да верувам во голем дел од тие теории на заговор.

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
Па зошто да е поедноставно, кога може да е комплицирано за да е забавно... АХахха едноставно тоа е фактот, ја сум песимистички реалист, гледам какви се работите и не се надевам на подобро. Ете, ако некогаш се случи позитивна промена, ќе бидам изненаден позитивно. Но ако не се случи, нема да се разочарам.
same here:ziveli:

Инаку таман работа, и јас не верувам во тие работи, но 100% сум сигурен дека не е се така во светот како што ние мислиме.
Што мислиш за тоа дека светот и парите ги контролираат неколку вековни фамилии? Или за тоа дека еве на пример корона вирусот е измислен и намерно пуштен?

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
same here:ziveli:

Инаку таман работа, и јас не верувам во тие работи, но 100% сум сигурен дека не е се така во светот како што ние мислиме.
Што мислиш за тоа дека светот и парите ги контролираат неколку вековни фамилии? Или за тоа дека еве на пример корона вирусот е измислен и намерно пуштен?
О брат ми, баратам со разни информации хахах. Но да, не е сето тоа како што изгледа за обичниот човек што мисли како да преживее утре... Или за некоја бабичка или дедо на пазарче што се мачи да продаде нешто...
Факт е дека има одреден број на богати фамилии што ја држат светската економија, но дека Сорос сабајле кога ќе стане прво помислува како да го уништи овој пиреј од македонски народ, па после оди до тоалет и праи кафе... Има фамилии што не знаат колку пари имаат, имаат бизниси од кои зависат други, едноставно све е поврзано, но дека е до толку како на филмови, да бидеме малце реални сепак.
А за короната... Таа постоела, но да, има работи во пишани форми кои навестувале нешто вакво. Како и да е, короната е факт, дали природно мутирала или вештачки побегнала или пуштена од лабораторија, небитно е во моментов, едноставно постои и треба да се заштитиме колку што можеме повеќе, бидејќи не е играчка.

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Инаку не, не верувам во тие теории на заговори за рамна платена и Џи 5 или 5 гига (како што си ја викаат 5G мрежата) дека е штетна и дека преку тоалетот што масовно го купуваа ќе ни се всадат чипови во анусот за да станеме хомосексуалци и да не можеме да се размножуваме...
Едноставно мислам дека доволно следам и читам, се интересирам за разни работи, што не ми го одземале здравиот разум да верувам во голем дел од тие теории на заговор.
Озбилно постои ваква теорија? :religiozen:

Кој е тој "паметен" што ја дал? :smeenje:

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,248
113
Озбилно постои ваква теорија? :religiozen:

Кој е тој "паметен" што ја дал? :smeenje:
Ееее.... Да е само една, милијарда и една теорија за корона, 5г, сатанисти, рептили и кој знае што сѐ има.

Phillip

Добро-Познат Член
2,090
354
83
О брат ми, баратам со разни информации хахах. Но да, не е сето тоа како што изгледа за обичниот човек што мисли како да преживее утре... Или за некоја бабичка или дедо на пазарче што се мачи да продаде нешто...
Факт е дека има одреден број на богати фамилии што ја држат светската економија, но дека Сорос сабајле кога ќе стане прво помислува како да го уништи овој пиреј од македонски народ, па после оди до тоалет и праи кафе... Има фамилии што не знаат колку пари имаат, имаат бизниси од кои зависат други, едноставно све е поврзано, но дека е до толку како на филмови, да бидеме малце реални сепак.
А за короната... Таа постоела, но да, има работи во пишани форми кои навестувале нешто вакво. Како и да е, короната е факт, дали природно мутирала или вештачки побегнала или пуштена од лабораторија, небитно е во моментов, едноставно постои и треба да се заштитиме колку што можеме повеќе, бидејќи не е играчка.
A запознаен си со Бил Гејтс и ид2020?

Последниве месеци сум навлечен на Идиократија јутуб каналот. Отвори го, дечкото ми изгледа океј и паметен. :D

Нека ме извинат другите ако ги замарам лол, ама премногу интересни ми се сите овие работи. :D

Beauty

Администратор
49,891
61,907
113
  • Автор на оваа тема

Нека ме извинат другите ако ги замарам лол, ама премногу интересни ми се сите овие работи. :D
Чим ти се интересни, пишувај. Јас со задоволство ќе те читам и ќе се едуцирам.