Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,746
6,111
113
Амиотрофична латерална склероза
Доаѓа до парализирање на некој делови од телото (раце, нозе ...) и не може да се движат.

Еве вака пишуваше во Вест

Што е Амиотрофична латерална склероза (АЛС)?

АЛС прв пат е откриена во 1868 година од францускиот невролог Жан-Мартен Шарко, но дури во 1939 година со случајот на Лу Гериг болеста доби национално и меѓународно внимание.
Болеста, која стави крај на кариерата на еден од најсакните безбол играчи на сите времиња, сè уште е најтесно поврзана со неговото име.
АЛС е прогресивна невродегенеративна болест која ги напаѓа нервните клетки во мозокот и 'рбетниот мозок.
Моторните нервни клетки стигнуваат од мозокот до 'рбетниот мозок и од 'рбетниот мозок до мускулите на телото.
Прогресивното дегенереирање на моторните нервни клетки кај АЛС на крај води до нивно уништување.
Кога моторните неврони умираат, мозокот ја губи способноста да го иницира и контролира движењето на мускулите.
Со прогресивно зафаќање на доброволното движење на мускулите, пациентите во подоцните стадиуми на болеста можат целосно да се парализираат.
Најчесто АЛС ги напаѓа луѓето од 40 до 70-годишна возраст и околу 30.000 Американци се заболени од болеста во кое било време.
http://www.vest.mk/?ItemID=6697338772F0 ... AC010B996E

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Вчера, недела, 24 август 2014, во 64-та година од својот живот, ненадејно почина една од најголемите македонски музички легенди, Јанко Узунов.

http://www.alfa.mk/News.aspx?id=81468

Почина легендарниот музичар Јанко Узунов

24.08.2014 21:22:02

Во 64-та година од животот денеска почина познатиот македонски фолк и поп пејач, легендата на македонската музика Јанко Узунов

Во 64-та година од животот денеска почина познатиот македонски фолк и поп пејач, легендата на македонската музика Јанко Узунов, објави порталот „Музика 24“. Тој заедно со својата сопруга Жаклина бил на одмор во Берово од каде во текот на утрешниот ден требало да заминат за Дојран. И покрај брзата интервенција на медицинската помош, сепак не успеале да го спасат познатот музичар, кој најверојатно починал од срцев удар.

Тој во текот на сета своја богата музичка кариера во македонската јавност беше доживуван како „момчето со мандолината“, според хитот што во 1976 година го испеа со Цветанка Ласкова на Фестивалот во Опатија.
Јанко Узунов
15 февруари 1951 - 24 август 2014

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

M@RKO

Добро-Познат Член
18,746
6,111
113
Лесна му земја
нека почива во мир

Секогаш кога ќе ми текне на Узунов ми текнува и на легендарната реклама за неговата школа за гитара.
https://www.youtube.com/watch?v=R21-B8KwlvA

Јануарски уписи

Missy

Активен Член
3,198
2
38

Потребна ми е сребрена трака еластична како на сликата. Дали знаете која е цената во Џамбо или пак доколку некој од вас оди натаму да праша?

Можи и Битпазар или на други места.

hakuna_matata

Активен Член
840
77
28
Погледнете го мојот НОВ краткометражен анимиран филм, а притоа ГЛАСАЈТЕ за него, бидејќи јас сум единствен претставник од Македонија на овој меѓународен натпревар во Франција.

За да ГЛАСАТЕ притиснете на Vote веднаш под видеото.
Ви благодарам
http://www.dailymotion.com/contest/evsf ... eo=x24ggc7

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Вчера, недела, 31 август 2014, на само 7 дена откако го прослави својот 89-ти роденден, почина една од првите актерки на Македонскиот Народен Театар, Вера Вучкова - Жежељ.

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=ACF778AC877A894A93506A34E7BAE8FE

Почина една од првите македонски актерки Вера Вучкова - Жежељ

Датум: 01.09.2014, 10:44

На 31 август, во 90-та година од животот, во Скопје почина актерката Вера Вучкова - Жежељ, една од членките на иницијалниот ансамбл на МНТ кој на 3 април 1945 ја одиграл својата прва претстава „Платон Кречет“. Во таа историска претстава, Вучкова ја изговори митската реплика „Сонцето! Колку е блиску сонцето!“

Родена на 24 август 1925 во Кнежа, Република Бугарија, Вучкова својата актерска дарба ја искажувала уште на училишните години. По матурирањето во Битолската гимназија (1944), и се приклучила на легендарната партизанска театарска група на АГИТПРОП, со која, во ноември 1944, стасала во штотуку ослободеното Скопје. Како и Петре Прличко, Илија Милчин, Тодор Николовски, Василие Поповиќ-Цицо, Димитар Ќостаров, Тома Владимирски, Крум Стојанов..., таа „природно“ влегла во Македонски народен театар, станувајќи една од неговите први актерки.

Со Милчин и Стојанов, Вучкова исполнила на уште една историска театарска мисија: во јуни 1947, учествувала во основањето на Областен македонски народен театар во Горна Џумаја/Благоевград. Играла носечки ролји во сите пет претстави што овој театар ги изиграл во својата единствена сезона 1947-1948.
​Кариерата ја продолжила во Бугарија, каде како првенка на театрите во Благоевград, Димитровград и Бургас, играла полни 16 години.

Во 1964 се врати во Македонија, во ансамблот на МНТ, со кој настапувала и по пензионирањето во 1982. Својата последна МНТ-овска премиера ја одиграла на 3 април 1987, како Цонка во обновената постановка на „Чорбаџи Теодос“.

Во 2005 година, Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ на Вера Вучкова - Жежељ и додела награда за животно дело.

Денеска во 11 часот во Македонскиот народен театар ќе се одржи комеморација.
Последното испраќање ќе биде на градските гробишта Бутел, во капела 12:30 а погребот ќе биде во 13:30 часот.

Вера Вучкова - Жежељ
24 август 1925 - 31 август 2014

Лесна и земја
нека почива во мир

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
^

Бог да ја прости.

Џоан Риверс
8 јуни 1933 - 4 септември 2014

Лесна и земја
нека почива во мир

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Лесна и земја. :((

Јовица, оваа актерка не гостуваше во Hot in Cleveland при крајот на четвртата сезона?

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
На денешен ден, четврток, 4 септември 2014, на неполни месец дена после неговиот 55-ти роденден и во 4-та година откако претрпе мозочен удар непосредно после својот последен музички настап во мај 2010 во Венецуела и во својот живот, по што падна во кома, почина една од најголемите аргентински музички легенди, Густаво Серати.

Густаво Серати беше основач и лидер на аргентинскиот рок бенд Сода Стерео, кој се прослави низ аргентинските музички анали од 1980-те години, па се до денешен ден, а соработуваше со бројни аргентински музички легенди како што се Чарли Гарсија, Фито Паез, Фабијана Кантило, Рикардо Мољо, покојниот Луис Алберто Спинета, но и со странски музички ѕвезди како Шакира.

Хитовите на Сода Стерео остануваат незаборавни во Аргентина до денешен ден, а еден од нивните хитови, Corazón delator, беше љубовната песна на Андрес "Анди" Гоцер и Марија Лаура "Лоли" Фалсини - главниот пар во аргентинската телекомедија Graduados од 2012 година, која освои најмногу Мартин Фиеро награди за 2012 година, вклучувајќи ги и наградите за најдобра дневна фикција и златната статуетка Martín Fierro de Oro.

Во 2006 година, Густаво Серати ги освои Греми Латино наградите за најдобар солистички рок албум со албумот Ahí Vamos и за најдобра рок песна со песната Crimen, а беше и еден од продуцентите на албумот Fijación Oral Vol. 1 на Шакира, кој ја освои Греми Латино наградата за најдобар албум на годината 2006.

После повеќе од 4 години поминати во кома, болницата Алкла во Буенос Аирес каде што Серати беше хоспитализиран, на денешен ден, 4 септември 2014, ја објави веста дека Серати починал денес поради респираторен застој, оставајќи ги без татко својот 21 годишен син Бенито и својата 18 годишна ќерка Лиса.

http://www.reuters.com/article/2014/09/04/us-music-argentina-cerati-idUSKBN0GZ28B20140904

Argentina's Grammy-winning Gustavo Cerati dead at 55

Thu Sep 4, 2014 3:54pm EDT

By Jorge A. Otaola

A woman writes a phrase on a giant picture of Argentine singer Gustavo Cerati fixed on a wall in front of the clinic where Cerati died today at the age of 55, in Buenos Aires September 4, 2014.
Credit: REUTERS/Enrique Marcarian

(Reuters) - Argentine musician Gustavo Cerati, a flamboyant showman who brought stadium rock to Latin America with his band Soda Stereo, died on Thursday at age 55.

Grammy-winning Cerati had been in a coma since suffering a stroke in May 2010, after a show in Venezuela.

"This morning, patient Gustavo Cerati passed away," said a statement from the Buenos Aires hospital where he was receiving care.

Soda, as most fans call the group, shot to fame across Latin America and in Spain in the 1980s with a distinctive, harmonious rock-pop sound and a slick image that set them apart from other Latin rock acts and set the stage for future Latin American stars.

Colombian pop idol Shakira said on Facebook: "Gustavo, our most important song of all has yet to be written. I love you, my friend. And I know you love me. As you taught me, 'I will use love as a bridge' which will keep us together forever."

Guitarist and vocalist Cerati formed Soda with bass player Zeta Bosio and drummer Charly Alberti in 1982, just as Argentina's military dictatorship started to crumble following a brief war in the British-ruled Falkland Islands.

During a career that spanned three decades, he received a string of musical accolades including Latin Grammys and MTV awards, both with Soda Stereo and for his numerous solo projects.

Sony Music signed Soda and the band went on to record seven albums between 1984 and 1995, including Signos (Signs), which propelled them to regional fame, and Cancion Animal (Animal Song), perhaps their most popular record.

As a youngster, Cerati was a fan of Pink Floyd, The Beatles and David Bowie, but the Soda Stereo sound is more often compared with The Police.

Buenos Aires-born Cerati was 9 years old when he started playing guitar and joined his first band at 12.

Soda split up in 1997 as creative and personal differences became irreconcilable after 15 years together, although they reunited in 2007 for a farewell tour.

"Few things have been as important in my life as Soda Stereo," Cerati wrote in a letter published in the newspaper Clarin after the split. "It's a delicate balance of clashing ideas."

In an interview with Rolling Stone magazine in 2006, he described cocaine binges in his Soda days and how he quit a heavy smoking habit after suffering a stroke.

"After you reach 40, these situations force you to change your way of life," he said, but he showed no signs of retiring from the music scene.

"I don't feel age, or something that says 'it's caught up with me'."

Cerati's solo career brought him international awards in 2006 when he won two Latin Grammys for best rock album "Ahi Vamos" (There We Go) and best rock song "Crimen" (Crime), a single that gained huge popularity in Latin America and Spain.

He released his last album Fuerza Natural (Force of Nature) in 2009, which earned him three more Grammys in 2010.

(Additional reporting by Maximilian Heath and Alejandro Lifschitz; editing by Matthew Lewis and Gunna Dickson)
Густаво Адријан Серати
11 август 1959 - 4 септември 2014

Лесна му земја
нека почива во мир

Bibliophile

Член
459
1
18
Како фан на Сода Стерео, смртта на Серати навистина ме погоди. Нека почиваат во мир и тој и Џоан Риверс. :(

Taki252

Активен Член
2,629
0
36
Нека почиваат во мир. Посебно веста за Џоан ме потресе супер комичарка беше ќе недостига.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Десетици илјадници обожаватели од Колумбија, Венецуела и други држави, поминаа илјадници километри за да присуствуваат на погребот на аргентинската музичка легенда Густаво Серати.

Дождот не ги спречи да го наполнат Мајскиот плоштад пред Палатата на Градскиот Совет на Буенос Аирес, каде што беше изложен ковчегот со безживотното тело на легендарниот пејач и композитор.

Кога Лилијан Кларк, мајката на сега веќе покојниот Густаво Серати, излезе од Палатата на Градскиот Совет на Буенос Аирес, беше поздравена како национална хероина од страна на обожавателите на Серати, кои и заблагодарија бидејќи го родила.

Познатата изрека за благодарност на Серати - Gracias Totales, беше присутна насекаде низ Буенос Аирес, почнувајќи од електронските дисплеи во градските автобуси, трамваите и градското метро.

hakuna_matata

Активен Член
840
77
28
Дечки, ми треба ваша помош, дали некој добро го владее англискиот, потребно е да ми преведен еден пасус од македонски на англиски?