Цензурирање на интернетот

• Автор на оваа тема M@RKO
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
Re: Chat

Бугарија го одлага ратификувањето на ACTA, односно гласањето за ACTA во бугарскиот парламент е одложено.

Немојте да се збуните и да дојдете до заклучок дека Бугарија се повлекла од ACTA, бидејќи тоа не е вистина.

Исто како што и SOPA и PIPA не се повлечени од американскиот Конгрес, туку дискусијата и гласањето за истите беа одложени за февруари 2012, само што сеуште не е соопштен конкретен датум, така и дискусијата и гласањето за ACTA во бугарскиот парламент се одложени на неодредено време, но немојте да се двоумите - ACTA и понатаму е на дневниот ред во бугарскиот парламент и еден ден дискусијата и гласањето за ACTA ќе се одржат.

ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ за проблемите наречени SOPA, PIPA, ACTA, TPP, а и неодамна најавениот PCFIPA е НИВНО ЦЕЛОСНО ПОВЛЕКУВАЊЕ, А ЗА ЖАЛ, ТОА ЗАСЕГА СЕ НЕМА СЛУЧЕНО !!!

http://www.sofiaecho.com/2012/02/14/1766173_bulgaria-to-suspend-acta-ratification-minister

Bulgaria to suspend ACTA ratification - minister

Bulgaria will suspend the ratification of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement international treaty (ACTA), Economy Minister Traicho Traikov told a news conference in Sofia on February 14.

ACTA's remit to is to strengthen international co-operation to fight counterfeit goods and it equates digital copyrights infringement to the counterfeiting of physical goods, which, online freedom groups say, opens the door to strict policing of online content.

Among its strongest supporters are companies from the entertainment industry and the pharmaceutical sector, since ACTA would also tighten controls on generic drugs trade, but is opposed by technology companies, who say that the treaty will stifle innovation, and civil society groups.

Traikov said that Bulgaria's Cabinet will vote on a motion to suspend ACTA ratification at its next meeting on February 15. Asked whether Bulgaria would withdraw from ACTA altogether, Traikov said that a decision in that sense would be taken once the European Union reaches a consensus opinion on the matter.
Во меѓувреме, во Европскиот Парламент, британскиот европратеник Џерард Батен од Партијата за Независност на Обединетото Кралство (United Kingdom Independence Party - UKIP) објаснува зошто UKIP ќе гласа против усвојувањето на ACTA.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

Американците си ги имаат SOPA и PIPA, а Британците си ја имаат SOCA (Serious Organised Crime Agency), која отворено ви вели:

Ако сте симнувале музика од овој веб сајт, ви следува казна до 10 години затвор.

Конкретно, веб сајтот RnBXclusive го посетувале отприлика 250 000 луѓе, баш ме интересира дали ќе има место за сите нив во британските затвори, или ќе екстрадираат некои од нив за да ги излежуваат своите казни во странство.

http://torrentfreak.com/uk-seize-popular-music-blog-arrest-operators-and-threaten-readers-120214/

UK Seize Popular Music Blog, Arrest Operators and Threaten Readers

As part of a criminal investigation the UK Government has shut down the popular blog RnBXclusive which posted news, commentary and links to music. Authorities have arrested the owners of the site for allegedly defrauding the music industry. In addition, the Serious Organised Crime Agency is threatening users of RnBXclusive that they face 10 years in prison if they downloaded music through the site.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

Не знам колку сте запознаени со овој веб сајт Ars Technica, јас лично ама воопшто не сум запознаен со истиот, но бидете сигурни дека ваквите негирања на негативните последици кои следуваат од ACTA ги имам прочитано на повеќе веб сајтови и не им верувам ама ни 0.01%.

Треба да се земе во предвид фактот дека овој текст не е официјален став на Он.нет, барем засега, туку е само превод на официјалниот став на Ars Technica.

А што се однесува до мојот личен став за ACTA, истиот останува непроменет - ACTA е опасен меѓународен договор за трговија чија што цел е укинување на Интернет приватноста и единствено решение за ваквиот проблем е - целосно повлекување од ACTA на сите држави кои досега преговарале за пристапување или веќе го потпишале ACTA.

http://on.net.mk/vesti/internet/mitovi-i-zabludi-za-acta

Митови и заблуди за ACTA

Да се разбереме, ACTA е сериозно опасен документ, но дури и веб сајтот Ars Technica (кој ја поттикна анти-SOPA кампањата), почувствува обврска да ги урне сите митови околу договорот, што почнаа да циркулираат по социјалните медиуми.
Не, не станува збор за никакви митови и заблуди, станува збор за сурова вистина која може да стане пеколна реалност доколку ACTA биде ратификуван од страна на САД и државите членки на ЕУ, а потоа и од страна на останатите држави, вклучувајќи ја и Република Македонија.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

На секоја личност со здрав ум и разум и препорачувам убаво да го прочита текстов од IDIVIDI од почеток до крај, по можност 2 (ДВА) пати прочитајте го, за да се запознаете само делумно со гнасотиите кои ни следуваат доколку меѓународниот договор ACTA биде ратификуван и стапи на сила.

http://www.idividi.com.mk/futurama/tehnologija/749818/index.html

ACTA

За ова Гебелс е мало дете

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) гледано површно претставува само уште еден меѓународен договор кој предлага меѓународни стандарди за заштита на интелектуалната сопственост. Ах, да беше само тоа...

Anti-Counterfeiting Trade Agreemen во превод би било Трговски договор против фалсификувањето и како таков би требало едногласно да биде поздравен од сите оние кои нешто творат и создаваат, кои трошат знаење, средства и време и не сакат некој утре тоа да го украде, фалсификува и прогласи за свое. Преговорите за овој договор започнаа уште во 2006 година помеѓу САД и Јапонија, а во 2007 им се приклучија и Европската унија и Швајцарија. Нешто подоцна пристапија и Австралија, Јужна Кореја, Нов Зеланд, Мексико, Мароко, Јордан, Сингапур, Канада и Обединетите арапски емирати. Со тоа се создаде глобален конзорциум составен од едни од најмоќните држави во светот кои беа решени да стават крај на фалсификувањето и злоупотребата на интелектуалната сопственост.

Но дека не е нешто во ред се гледаше уште од почеток, Досега во историјата на меѓународните трговски договори не постои друг за кој се преговарало во толкава тајност. Наместо да се оди како претходно преку меѓународните организации креирани за таа намена (како Светската трговска организација на пример), државите кои го креираа тоа го правеа зад грбот на сите, а деталите и покрај сите притисоци и ангажмани на поединци и организации од цел свет, се уште не се познати. Кога конечно се објави текстот на договорот, се виде и зошто.

Доколку се донесе ACTA во овој формат, можеме да заборавиме на интернетот кој што го знаеме, да заборавиме на слободата на изразување и размена на идеи и документи, да заборавиме на можноста да сурфаме без да бидеме мониторирани и да патуваме без да ни биде темелно прегледан лаптопот и сите електронски уреди. Звучи страшно? Епа и пострашно е од што звучи. Нема да навлегуваме во детали, само ќе споделиме неколку реални примери во врска со тоа што ќе се случува и како ќе изгледа светот со ACTA во сила.

Членот 27 од ACTA вели дека се забранува секоја широкопојасана дистрибуција на материјали заштитени со закон за авторски права и секоја таква акција ќе се санкционира. Според David Meyer, автор на текстови во светски познатиот ИТ портал ZDNet кој што го следи развојот и настаните поврзани со овој договор, под широкопојасна дистрибуција единствено може да се препознае само интернет, бидејќи тоа е и дефиниција за него. Ако си помисливте, па добро, јас не преземам филмови и музика од торент, не сум „пират“ мене тоа не ме засега, еве неколку примери како сите ќе станеме „тешки криминалци на интернет“. Сурфате и гледате некоја многу смешна слика и инстинктивно ја поставувате на вашиот Facebook профил со коментар. Еве ви казна затоа што вие немате право да дистрибуирате туѓо дело без лиценца или согласност на авторот. Одиме понатаму, сте купиле најновиот албум од вашиот омилен пејач (внимавајте, сте го купиле, не сте го симнале од торент) и една песна и праќате на девојка ви (дечко ви) преку Skype. Стоп, не може забрането е. Сакате уште поекстремно? Купувате е-книга која што сакате да ја подарите на некој ваш близок. Доколку во нарачката не сте нагласиле дека се работи за подарок со детали за тоа на кој се подарува вие законски (според ACTA) не смеете да ја дистрибуирате и делите таа книга. И уште милион други примери. А бидејќи се работи за закон кој не е наменет исклучиво за интернет, тогаш неговата примена може да стане широка и да се применува во целокупниот живот. Во видеото кое го објавија Anonymous во кое тие ја објаснуваат ACTA е даден можеби најдобриот пример за тоа колку бесмислен и истовремено ригорозен може да биде овој договор. Сценариото е следно – вие сте на курс за готвење и сте научиле како да зготвите неверојатно добро пилешко месо. Го изненадувате партнерот со вкусна вечера, тој/таа е воодушевен и ви ја бара рецептата. Внимавајте! Не смеете да ја споделите бидејќи тој или таа не платиле за да бидат на курсот, па следствено со тоа „немаат лиценца“ да ја поседуваат и користат таа рецепта. Звучи глупаво и апсурдно? Епа можеби затоа што е така.

За слободата на интернетот и изразувањето исто така важен е и Член 8 од овој договор. Со него седава право на државите да воведат цензура, односно го обврзува да ги пронаоѓаат и исклучуваат страниците на кои има и траг до некоја заштитена содржина (линк до истата која е хостирана на трето место). Тоа е можно само преку постојано мониторирање и следење на активностите на сите страници, а единствени опремени за тоа би биле интернет провајдерите кои ако се донесе ACTA ќе треба да се претворат во дежурни полицајци и постојано да скенираат страни, да следат комуникации и да пријавуваат ако наидат на некое прекршување. Потоа, не само оној кој го направил тоа , туку и сопственикот на страната на која е вршена „оваа илигална активност“ ќе бидат санкционирани парично, апа дури се споменуваат и затворски казни. Замислете што ќе значи тоа за YouTube, Facebook но и за вашиот форум каде што во име на слобода на говорот сте дозволиле корисниците да поставуваат и линкови. Зарем може некој да ги следи проверува и на време отстранува сите тие работи?

Последна препрека која може да го запре појавувањето и стапувањето на сила на ACTA е Европскиот парламент кој ратификацијата ќе ја гласа во јуни оваа година. Токму затоа голем број луѓе излегоа насекаде во Европа да протестираат и да извршат притисок врз европските пратеници кои тие ги избрале да се спротивстават на ратификацијата на овој договор и да ја оневозможат неговата примена. Најмногубројни беа демонстрантите во Германија каде што вкупно излегле 41.000 луѓе од кои дел ги носеа познатите маски на Anonymous.И тоа почна да вродува со плод. Во полскиот парламент група пратеници се појавија со овие маски на лице, со тоа испраќајќи силна порака до нивните колеги во Европскиот парламент. Голема победа беше извојувана кога официјалниот известувач за ACTA на Европскиот парламент Кадер Ариф, после церемонијата во Токио на која голем дел од европските држави го потпишаа пристапувањето кон овој договор, поднесе оставка на функцијата поради „недостаток на учество на цивилниот сектор во дефинирањето на овој договор, нетранспарентност од самиот почеток и неприфаќање на предлозите на Европскиот парламент“.

Време за чекање нема. Европа е мобилизирана и притисокот врз оние што ќе одлучуваат само ќе се зголемува. Пример треба да бидат жителите на САД кои се изборија за недонесување на слични закони SOPA и PIPA кои споредени со ACTA се „мачкина кашлица“. Истовремено , пратениците треба да знаат дека со позитивно гласање за ACTA ќе придонесат кон згаснување на интернетот каков што го знаеме и негово претворање во строго контролиран и цензуриран медиум кој ќе пласира само проверени информации и податоци.

А тогаш, само Бог нека ни е на помош.
Значи ако ACTA биде ратификуван и стапи на сила, сите ние кои досега сме закачиле па макар и 1 (ЕДЕН) линк на Фејсбук, Твитер или некоја друга социјална мрежа, па дури и овде на овој форум, доколку и после ратификувањето и стапувањето на ACTA на сила продолжиме со истата таква секојдневна пракса, стануваме криминалци.

Прашање до сите членови на форумов кои досега БАРЕМ ЕДНАШ закачиле линк на форумов:

Какво е чувството да се биде иден криминалец според ACTA ?

На мене лично ми доаѓа ептен чудно, се занимавам со информатичка технологија повеќе од 10 години и од кога за прв пат го искусив Интернетот во 2001 дојдов до заклучок дека Интернетот ќе успее да стане дел од секојдневниот живот на луѓето (иако да признаам, не очекував да стане толку масовно секојдневие како што е денес) бидејќи е ОТВОРЕН И СЛОБОДЕН, а сега таа отвореност и слобода ќе бидат укинати доколку ACTA биде ратификуван и стапи на сила, па ако јас продолжам да постапувам како да и понатаму ги уживам таа отвореност и слобода на Интернетот и откако истите ќе бидат укинати, преку ноќ станувам криминалец, навистина чудно.

Ова е дефинитивно прохибицијата на 21-от век.

Пред 100 години ова време, алкохолните пијалоци биле забранети на територијата на САД, период уште попознат како Прохибицијата на алкохолот.

Крајот на прохибицијата започнал со доаѓањето на власт на 32-от претседател на САД, Франклин Делано Рузвелт, во 1933 година, кој ги легализирал производството, дистрибуцијата, продажбата и консумирањето на алкохолните пијалоци во САД, иако прохибицијата останала на сила во повеќе сојузни американски држави, до крајот на 1960-те години прохибицијата во целост била укината на целата територија на САД.

Но мафијата на дебело профитирала од прохибицијата, бидејќи луѓето сепак продолжиле да купуваат и да консумираат алкохолни пијалоци, а луѓето како Ал Капоне, Лаки Лучијано и Мајер Лански кои шверцувале и продавале алкохолни пијалоци на дебело се збогатиле за време на прохибицијата.

Воопшто не се сомневам дека мафијата трие раце доколку ACTA биде ратификуван и стапи на сила, бидејќи верувам дека и понатаму ќе сакаме да ги гледаме нашите омилени филмови и серии на ДВД, наместо да чекаме на милост и немилост на телевизиите, а особено за македонските телевизии па да не правиме муабет, тие се посебен случај, а повеќе од очигледно е дека мафијата на дебело ќе профитира од ова.

А да, и да не заборавиме, ако ACTA беше ратификуван и на сила во моментов, само од овој пост на овој форум ќотек ќе кркавме и јас и администраторите на форумов, бидејќи закачив линк и текст од IDIVIDI, кои ќе можеа да не тужат поради објавување на нивни информации БЕЗ НИВНА ДОЗВОЛА.

Па замислете си само како ќе ни биде доколку ACTA навистина биде ратификуван и стапи на сила.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

Еве ја пораката на хакерската група Anonymous за ACTA и на македонски јазик.

А еве и пример за тоа како функционира ѓубрето наречено цензура и за последиците од истото тоа ѓубре.

http://on.net.mk/zabava/televizija/obratnata-logika-na-kineskata-cenzura

Обратната логика на кинеската цензура

По серијата забрани на реклами, реални и талент шоуа, кинеските телевизии сега се соочуваат со рестрикции на странски програми. Опонентите предупредуваат: Пекинг не сфаќа дека гушењето на популарната култура, може да ја убие целата култура.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

Европската Унија ја стопира ратификацијата на ACTA, се додека Европскиот Суд на Правдата не пресуди дали ACTA ги крши основните човекови права или не.

Но немојте да се залажувате, доколку Европскиот Суд на Правдата пресуди дека ACTA не ги крши основните човекови права (а огромна е веројатноста да пресуди во корист на ACTA), тогаш ќе продолжи ратификацијата на ACTA со гласањето во Европскиот Парламент закажано за јуни 2012.

Ако Европската Комисија успеа да го наметне, односно да го подметне антидемократскиот Лисабонски Договор преку кој денес им диктираат на држави како Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија како да ги менаџираат сопствените економии, тогаш наметнувањето, односно подметнувањето на ACTA нема да им претставува никаков проблем, барем во Европскиот Суд на Правдата.

Но дури и ако Европскиот Суд на Правдата пресуди дека ACTA ги крши основните човекови права, сепак Европската Комисија ќе може да издејствува промени во текстот на ACTA и со истите тие промени да го ратификува ACTA во Европскиот Парламент, но суштинскиот текст да остане ист.

Таков беше случајот со Европскиот Устав, кој беше отфрлен на референдум во Франција, Холандија и Ирска, само за да подоцна биде подметнат под ново име - Лисабонски Договор, со уште подолг текст и уште повеќе антидемократски карактеристики на истиот.

Со други зборови кажано, доколку Европскиот Суд на Правдата пресуди дека ACTA ги крши основните човекови права, Европската Комисија ќе може да издејствува промени во текстот на ACTA со кои ќе го направи договорот уште поопасен, уште потаен и како таков да го протне низ Европскиот Парламент.

Останува да се надеваме дека протестите низ државите членки на ЕУ ќе продолжат и ќе добијат на уште поголема масовност и излезеност, со цел државите членки на ЕУ во целост да се повлечат од ACTA, тоа е единственото решение за ваквото ѓубре од меѓународен договор со кој се предвидува не само цензура на Интернетот, туку и општа цензура на секојдневниот начин на живеење кој го практикуваме секојдневно.

http://on.net.mk/vesti/internet/eu-ja-stopira-ratifikacijata-na-acta

ЕУ ја стопира ратификацијата на ACTA

Соочена со силната опозиција, Европската Комисија се откажа од обидот за ратифицирање на анти-пиратскиот договор, ACTA и побара од Европскиот суд на правдата да провери дали договорот ги крши основните права.

Европскиот пратеник за трговија, Карел де Гухт изјавил дека мислењето на Европскиот суд ќе ги разјасни сите нејаснотии околу ACTA.
А во втората половина од оваа статија на БиБиСи, ќе прочитате што велат ѓубрињата кои го поддржуваат ACTA.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-17125469

Acta: EU court to rule on anti-piracy agreement

The European Union's highest court has been asked to rule on the legality of a controversial anti-piracy agreement.
Но на крајот на статијата на БиБиСи, ја имате вистината црно на бело, кратко и јасно.

What is Acta?

The Anti-Counterfeiting Trade Agreement is an international treaty aiming to standardise copyright protection measures.

It seeks to curb trade of counterfeited physical goods, including copyrighted material online.

Preventative measures include possible imprisonment and fines.

Critics argue that it will stifle freedom of expression on the internet, and it has been likened to the controversial Stop Online Piracy Act (Sopa).

Acta has been signed by 22 EU members, including the UK, but is yet to be ratified by the European Parliament.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113

Како што веќе спомнав, замрзнувањето на ратификацијата на ACTA не значи и повлекување од договорот, како што потврдуваат и Словенците кои и понатаму протестираат со цел целосно повлекување на Словенија од ACTA.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/balkan/novi-protesti-vo-slovenija-protiv-akta

Нови протести во Словенија против АКТА

Продолжува кампањата против трговскиот договор за борба против пиратеријата (АКТА) во Словенија, каде во сабота се најавени нови демонстрации.

Истовремено, словенечкиот огранок на хакерската група „Анонимните“ испрати предупредување до словенечката влада и католичката црква.

Организаторите на протестите против АКТА на „Фејсбук“ објавија дека со досегашните протести организирани во Словенија е постигната првата цел, бидејќи словенечките власти се ангажирале за „замрзнување“ на постапката за ратификација на контроверзниот договор.

Сепак, според нив ветувањето на словенечката влада нема големо значење бидејќи, нема гаранции дека договорот ќе биде целосно повлечен.

Минатата недела словенечкиот министер за економија Радован Жерав изјави дека владата ќе го „замрзне“ договорот што е можно побрзо.

Демонстрантите, сепак остануваат скептични. Доколку договорот биде прифатен на европско ниво, тогаш Словенија без сомнение ќе го ратификува, предупредуваат демонстрантите на „Фејсбук“.

Тие повикуваат за масовно учество во демоснртациите во Љубљана во сабота. Ветивте „занрзнување“ на договорот, сега очекуваме тоа и да се случи, не пролонгирајте, се наведува во предупредувањето на хакерската група „Анонимните“ до словенечката влада.

M@RKO

Добро-Познат Член
22,285
8,599
113
  • Автор на оваа тема

Да се надврзам на оние постови на Dexter26 за ACTA, и Србија е против нив

Bobi!

Глобален модератор
6,600
0
0
Не се замарам многу со АКТА, знам горе-долу што значи, но сум доста против! И се надевам ќе згасне оваа нивна фама наскоро :mhhh:

Крис

Администратор
4,812
11
38
И јас не се замарам затоа што мислам дека е моментално лудило!

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
Точно, лудило е, но едно е кога една будала како Ламар Смит, пратеник во американскиот Конгрес од редовите на Републиканската Партија во САД, предлага закони за Интернет шпионажа и Интернет цензура како SOPA, PIPA и PCFIPA, тоа слободно можеме да го квалификуваме како лудило, а и згора на се, мнозинството пратеници во американскиот Конгрес не се баш пријателски настроени кон ваквото лудило.

Но кога над половина од сите држави на северната полутопка на планетата ќе потпишат едно ѓубре од меѓународен договор како ACTA, тогаш е веќе лудило кое излегло од контрола и не смее да се дреме со скрстени раце во односот кон таквото лудило.

Благодарам Chris, затоа што ја отвори темава и ги префрли постовите од темата Chat поврзани со Интернет цензурата и посакувам и ти и DarkShadow да сте во право и ова да остане само моментално лудило и никогаш да не стане реалност :semolam:

Од ваши усти во Божји уши !!!

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
Ирците први ќе ги вкусат гнасотиите на Интернет цензурата во Европа.

Во Ирска, ирската верзија на SOPA и официјално станува закон.

Ѓубрето од министер за истражувања и иновации на Ирска, Шон Шерлок од Лабуристичката Партија на Ирска, која е во коалиција со владејачката партија Фине Гаел, ја потпиша ирската верзија на SOPA со што истата и официјално станува закон во Ирска.

Со ирската верзија на SOPA, секој Интернет провајдер во Ирска, како и секоја фирма која се занимава со дизајн на веб сајтови и со хостирање на датотеки на Интернет, може да биде предмет на тужба од страна на физичко или правно лице од Ирска или надвор од Ирска.

По ова, останува на ирските Интернет провајдери и на ирските фирми кои се занимаваат со веб дизајн и со хостирање на веб содржини, да бидат 100% претпазливи, бидејќи било какви дигитални содржини чиишто автори ги задржале и заштитиле своите авторски права, доколку станат дел од дизајнот на било кој ирски веб сајт или доколку бидат хостирани од било кој ирски сервер, конкретниот Интернет провајдер или конкретната фирма за веб дизајн или за веб хостинг, ќе се соочи со тужба која може да ја чини дебело, не само на финансиски план, туку може да ја чини и забрана за работа, а можеби дури и затворска казна за одговорните лица.

Сега следува допрва Ирците да откријат што е тоа Интернет цензура, а на нас останува да научиме од нивните грешки и глупости.

http://www.thejournal.ie/sherlock-confirms-that-‘irish-sopa’-has-been-signed-into-law-369634-Feb2012/

Sherlock confirms that ‘Irish SOPA’ has been signed into law

JUNIOR MINISTER SEÁN Sherlock has this afternoon confirmed that the controversial statutory instrument that reinforces online copyright laws in Ireland has been signed into law.

The controversial ‘Irish SOPA’ legislation was the subject of much debate last month amid concerns it would limit internet freedom. Today Sherlock confirmed that the European Union (Copyright and Related Rights) Regulations 2012 has been signed into law.

The statutory instrument will make it possible for copyright holders to seek court injunctions against companies such as internet service providers or social networks whose systems are hosting copyright-infringing material.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
И официјално започнува ловот на пирати во Белгија.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/zivot/belgiec-osuden-da-plati-nad-70000-evra-za-simnuvanje-muzika-i-filmovi-od-internet

Белгиец осуден да плати над 70.000 евра за симнување музика и филмови од Интернет

Белгиец е осуден да плати над 70.000 евра за симнување музика и филмови од Интернет, соопшти медиумската група Ер Те Ел.

Пресудата е конечна и во посочената сума се вклучени обештетувањето за нарушување на авторските права од 65.651 евра и парична казна од 5.500 евра.

Осудениот, кој е на возраст од 48 години, поседувал 1.127 незаконски фајлови, од кои 409 филмови.

Против него биле поднесени тужеби барања од над 50 асоцијации, кои се појавиле како странка во граѓанскиот спор. Тие барале отштета од 100.000 евра.

Истрагата почнала по поднесување на жалба од адвокатите на британска група, чиј албум се лиферувал низ мрежата пред неговата официјална премиера.

Властите во Белгија утврдиле дека осудениот ги поседувал фајловите и дека слободно ги лиферувал од својот компјутер.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
Основачот и сопственик на неодамна покојниот Megaupload, Ким Шмиц, уште попознат како Ким Дотком, објаснува каде лежат корените на пиратеријата и зошто на Холивуд и на американската законска регулатива им се потребни реформи.

http://on.net.mk/vesti/tehnologija/filmadzhiite-ne-teraat-na-piraterija

Филмската индустрија нè прави пирати

„Правилата во филмската индустрија сами по себе ја наметнаа пиратеријата, а не јас“, се брани сопственикот на Megaupload.com, Ким Дотком.

Дотком вели дека пиратеријата се појавува затоа што луѓето во Европа веднаш немаат пристап до филмовите што се појавуваат во САД и мора да чекаат неколку месеци за да ги гледаат.

„Овој проблем настана со моделот на лиценцирање и стариот бизнис модел на Холивуд, со кој еден филм прво се појавува само во една земја, а трејлерите се пуштаат низ цел свет“, изјави Дотком.

Според Дотком, ако бизнис моделот се промени и луѓето од сите земји имаат пристап до филмовите истовремено, нема да има проблем со пиратеријата.

„Владата на САД штити застарен монополски бизнис модел што повеќе не функционира во интернет ерата“, нагласи Ким Дотком.

Дотком беше уапсен поради обвинување дека на Megaupload.com овозможувал нелегално споделување фајлови, но излезе со кауција на 22-ри февруари, иако обвинителите се плашеа од можно бегство.

Bobi!

Глобален модератор
6,600
0
0
Dexter26 напиша:
Белгиец осуден да плати над 70.000 евра за симнување музика и филмови од Интернет
Имате ли некаква замисла што би се случило доколку ова стане реалност насекаде? Јас мислам дека треба доживотна робија да нѝ дадат, нема кауција за нас :haha: :haha: :haha: :haha:

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
^

И да ни дадат кауција, тешко дека ќе можеме да ја платиме.

Еве јас конкретно, сега да ми пресудат да платам 70000 евра казна, ги немам тие пари во готовина, не сум вработен, а со тоа немам ни кредитен рејтинг, односно, не можам да земам заеми од банки или од легални лихвари (бидејќи слушам дека ќе ги легализирале лихварите во Македонија наскоро :haha: ), ќе ми дојдат со извршители и ќе ми изнасоберат се што можат да ми изнасоберат се додека конфискуваната роба не ја достигне вредноста од 70000 евра плус дополнително плаќање извршителска такса, која исто така е отров висока.

На крајот ќе завршам или на улица или зад решетки, само ме интересира колку време ќе мораме да чекаме додека да се освестат западните европјани кои не се соочуваат со невработеност и сиромаштија како македонската, па затоа ич не им е гајле за последиците од ваквите закони и од ваквите казни.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,206
537
113
Значи, ако во Велика Британија, или Обединетото Кралство, сеедно, ве фатат на дело како симнувате дигитални содржини од неовластен сервис за дистрибуција на истите (или кратко и јасно, ако ве фатат на дело како симнувате пиратерија), ви следува затворска казна до 10 години, ставајќи ве во ист кош со сексуални злоставувачи, силувачи и убијци, бидејќи токму таквите злосторници во Велика Британија заработуваат такви затворски казни.

Бреееј, што паметна нација биле Британциве.

А да, да не заборавиме да додадеме дека Ричард О'Двајер, 23 годишен студент од Велика Британија го чека екстрадиција во САД, каде што ќе му се суди само затоа што на свој приватен веб сајт објавувал линкови за симнување на филмови и ТВ серии од трети сајтови како RapidShare, Hotfile и други, што теоретски и не е баш криминал, едно е на својот приватен сајт неовластено да закачуваш дигитални содржини кои не се твои, а друго е на својот приватен сајт да закачуваш линкови до трети веб сајтови од кои може да се симнат дигитални содржини кои не се твои.

Ако го осудат батката во САД, го чека затворска казна од 5 до 10 години.

Ова е исто како да те осудуваат за продажба на наркотици, иако ти само си му кажал на некого од каде може да купи наркотоци, а не си му продал.

А на нас останува да му ја мислиме што допрва не чека доколку дозволиме ACTA да стане реалност во Европа и во САД.

http://rt.com/news/acta-uk-illegal-downloading-jail-753/

ACTA in UK: 10 years in jail for 'illegal downloads'

...

“A 10-year prison sentence you’d expect to be handed down for very serious offenses, sexual assaults and rape, manslaughter,” Andrew Pierson from the Howard League for Penal Reform told RT. “You would not normally expect it to be handed down for downloading music illegally.”

...

Bobi!

Глобален модератор
6,600
0
0
Овие закони нема да се дозволат на Балканот, ако е така, тогаш сите треба да добиеме казни. Нема шанси да се случи ова, друго е Велика Британија друго сме ние, таму и ретко кој симнува, сите имаат можности да купуваат оригинали. :)