Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,104
113
Во недела дома ќе седиме, нема да работи ништо. Ајде да видиме колку ова ќе се почитува.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,104
113
Уште не е законски но за 15 дена ќе се донесе решение.

Beauty

Администратор
49,891
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Не го сфаќам јас ова.
Зашто да не се работи недела, нормално си има организација и смени на работа. Конкретно кафичи, кафани, трговски центри...

За кого е воопшто ова? Фабриките зар ќе дозволат ова? :hehe: Ма немој.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Што не сфаќаш? Убаво си е напишано долниот пасус. Дај боже да го усвојат законот, дааааај боже!

Beauty

Администратор
49,891
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Фабрики, производствени капацитети: Зар странските бизниси ќе се согласат со ова? Секако дека не. Таму процесите течат непрекинато. Тоа не значи дека работниците се екплоатираат, постои сменска и организирана работа, но недела мора да се работи таму.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,745
6,104
113
Конкретно за кафе барови, ресторани, млечни ресторани, трговски центри, зоолошка не сум за да не работаат во недела но нека имаат работно време само прва смена и толку. Маркети да не работаат па за ручек во недела луѓето нека планираат од петок или сабота што да набават.

Beauty

Администратор
49,891
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Идејата е теоретски одлична. Но, во пракса во Македонија, и тоа Северна нели, тоа би имало лош ефект. Работодавците кои само зимаат, а не даваат, зар туку така ќе го прифатат ова? Ок ќе речат, но тоа ќе значи отпуштања, тоа значи сиромаштија, тоа значи пад на економија. Економијата и така е на најниско ниво од било кога со потенцијал за најлошите следни месеци и години во животот на народов тука, така да од тој аспект, вакво нешто не ми е сфатливо. Допрва треба да биде период кога максимално ќе се работи во секоја сфера, затоа што од секоја сфера ќе зависи зголемување на БДП, трговија, извоз итн.
И така долгот на земјава е на рекордно ниско ниво, во моментов. :smrk:

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
И да се изгласа, ќе биде само декларативно, т. е. „се препорачува недела да е неработен ден“.

Така што, во пракса нема ништо да се смени.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Не може бе другари да сте од една страна неолиберални капиталисти, а од друга страна да ми пропагирате левичарски социјализам...
Ако сакате да зимате пари, ќе си работите и недела.
На крај на краиштата, платено си е таа дневна и луѓе и се тепаат да работат за празници и викенди поради сиромаштијата.
Не може бре маркет да не ми работи во недела, кога можеби само тој ми е единствен ден да одам да пазарам ко човек...
Свашта, овој у недостаток на идеи и хаос што му следува (толку иам да кажам само), ќе се упикува кај не треба на сите...

anonimen

Добро-Познат Член
11,551
11,245
113
Не може бе другари да сте од една страна неолиберални капиталисти, а од друга страна да ми пропагирате левичарски социјализам...
Ако сакате да зимате пари, ќе си работите и недела.
На крај на краиштата, платено си е таа дневна и луѓе и се тепаат да работат за празници и викенди поради сиромаштијата.
Не може бре маркет да не ми работи во недела, кога можеби само тој ми е единствен ден да одам да пазарам ко човек...
Свашта, овој у недостаток на идеи и хаос што му следува (толку иам да кажам само), ќе се упикува кај не треба на сите...
Секако, повеќето што работат недела, си имаат слободен ден претходно во седмицата
Си треба да си работат продавниците и во недела, некои се слободни само недела и ќе одат во продавница да си испазаруваат

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Секако, повеќето што работат недела, си имаат слободен ден претходно во седмицата
Си треба да си работат продавниците и во недела, некои се слободни само недела и ќе одат во продавница да си испазаруваат
Моето слободно време малтене и да го нема.
Преку работна недела сум од сабајле до 6-7 дома кога ќе се приберам. Многу често и после 5-6 заглавувам во канцеларија. Викенд исто сум со фул активности. Едино сум послободен во сабота и недела после 4-5 саатот...
И по логика на нештата на овоа црпнативе, ја ќе треба да цркнам од глад оти ќе нема да можам да си пазарам на раат у недела за цела наредна недела, нешто што го практикувам најчесто.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Работете во недела за иста дневница па тогаш зборувајте! Океј? Работам во маркет и не е исто слободен ден да имаш во вторник, среда или четврток и слободен ден да имаш во недела кога цело друштво ти е слободно, пример.

За време на карантинот за викенд, се покажа дека СЕКОЈ можи да се снабди со намирници за два дена, секој! Така да, ќутете си.

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,248
113
Работете во недела за иста дневница па тогаш зборувајте!
Па и јас работев нешто помалку од година дена за иста дневница по 6 дена неделно, секоја втора недела. Некогаш прва, некогаш втора смена. И да се разбереме, не за милионски бројки, далеку од тоа.

Но убаво ти кажаа сите, невозможно е да биде недела слободна. Ете јас работев во пекара во администрација (да не кажеш ете лесна работа, не е лесно воопшто, а и не е платено многу) и таков е тип на производ кој мора да биде достапен буквално секој ден. Значи леб мора.

Друго, ние во сабота имавме таков хаос од работа со нараџби од купците за недела и понеделник да тоа едвај постигавме. А да не зборам на што би тоа личело да се сѐ работеше во петок наместо во сабота со дупли нараџби. Прво производња не би можела тоа да постигна, а не пак фактурно одделение.

Така да, идеја е убава теоретски, ама практично не е изводливо. Посебно не сега со криза и хаос кој тек треба да дојде.

anonimen

Добро-Познат Член
11,551
11,245
113
Работете во недела за иста дневница па тогаш зборувајте! Океј? Работам во маркет и не е исто слободен ден да имаш во вторник, среда или четврток и слободен ден да имаш во недела кога цело друштво ти е слободно, пример.

За време на карантинот за викенд, се покажа дека СЕКОЈ можи да се снабди со намирници за два дена, секој! Така да, ќутете си.
Еве така работам, па сепак сум против тоа

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Ете кај нас, во недела нема тазе леб. Сите си набавуваат во сабота па еве живи сме.

Јас бев пред некоја година Германија, па ниту еден маркет не работеше во недела.

А, ти anonimen, и таквите ко тебе, слободно работете си во недела. И од таквите ко вас, вака ќе си е.

anonimen

Добро-Познат Член
11,551
11,245
113
Ете кај нас, во недела нема тазе леб. Сите си набавуваат во сабота па еве живи сме.

Јас бев пред некоја година Германија, па ниту еден маркет не работеше во недела.

А, ти anonimen, и таквите ко тебе, слободно работете си во недела. И од таквите ко вас, вака ќе си е.
Некои се обидуваат да работат за викенд бидејќи преку недела учат, одат на факултет
Со самото укинување на недела како работен ден, тие остануваат без примања за викендите

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Тоа е друго. Ама три години да работиш секој божји ден и да не ти е доплатено тоа, има да скокаш од радост на ваква вест. Оти три години не знам што е Илинден, што е 11 октомври, што е Велики петок итн, итн...

Beauty

Администратор
49,891
61,907
113
  • Автор на оваа тема
Тоа е друго. Ама три години да работиш секој божји ден и да не ти е доплатено тоа, има да скокаш од радост на ваква вест. Оти три години не знам што е Илинден, што е 11 октомври, што е Велики петок итн, итн...
Епа тоа е лошото. Тоа е мојата главна забелешка - вината е во македонските работодавци, веројатно и секаде што искористуваат труд. Мизерни. Мизернииии!!!
И ако е недела неработен, истите тие искористувачи со полн џеб зар мислиш дека туку така лесно ќе прифатат? Одма ќе намалат на дневница, одма ќе направат некоја глупост. Тие алчни од пара друго не гледаат.

Инаку малку оф, ајде Стеф и Анонимен, постирајте некое печиво тука. Јас сум љубителка на тоа, па сакам да видам што ете се прави, продава....

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,248
113