Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Зошто мора свечено отварање на бензинска пумпа, маркет и кафетерија митрополит и попови да ја благословуваат?

А зошто па да не ?

Особено бидејќи станува збор за приватна инвестиција, инвеститорот може/инвеститорите можат слободно да прави/прават што сака(ат) со сопствениот имот и кого сака(ат) да го покани/поканат на отворање.

Можеби сопственикот е верник/сопствениците се верници, или па е/се во долгови кон владиците/поповите/црквата, можеби е/се во блиски односи со владиците/поповите/црквата, можеби некој близок до владиците/поповите/црквата ги рекетира, или па можеби владиците/поповите/црквата е/се инвеститор(и) во сенка.

Сосема во ред е да се дискутира што бараат попови, оџи, рабини и други лица претставници на религиозни организации при изградба или пуштање во употреба на државни/јавни патишта, мостови, тунели, канали, објекти, но кога станува збор за приватна инвестиција тоа си е целосно право на избор на приватниот инвеститор/приватните инвеститори.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Непотребно е за се нешто што ќе се отвара да доаѓа поп да благословува и тоа јавно да биде или на телевизија или на интернет.

Вакво нешто пред неколку години имаше на интеретов и за обложувалница во некоја држава на балканов.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Непотребно е за се нешто што ќе се отвара да доаѓа поп да благословува.

Вакво нешто пред неколку години имаше на интеретов и за обложувалница во некоја држава на балканов.
Кога ти ќе отвораш твоја бензиска пумпа, твоја обложувалница или било што твое, ти ќе си одлучиш чие присуство е потребно или непотребно на отворањето.

За останатите приватни сопственици/инвеститори, останува на нив да си одлучат чие присуство е потребно или непотребно на отворањето на нивен приватен имот.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
Сега СДСМ не инвестира во државата на градење и на канти, чешми и не излегува Заев како Груевски на времето
Затос ќе рипаат долгови, кредити, камати... Кај да е, народ ќе почне да го враќа ова неработење, непродуктивност и трошење.
Порано имаше обрт на пари, сега нема.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Затос ќе рипаат долгови, кредити, камати... Кај да е, народ ќе почне да го враќа ова неработење, непродуктивност и трошење.
Порано имаше обрт на пари, сега нема.
Историски револуциите секогаш ги прават празните стомаци, а не вандали со кондоми и балони полни со боја и песок.

Така да, колку поголеми станат долговите, кредитите и каматите, толку поголеми ќе станат и даноците, казните и останатите обврски на обичниот смртник кон државата.

Бидејќи името, историјата, јазикот, националниот идентитет и останатите темели кои го сочинуваат јадрото на една нација, не носат леб на трпезата и покрив над главата, останува празните џебови и празните стомаци да и` ги поматат сметките на рајава за да почне да ги боли и за да се создадат услови за вистинска револуција.

До тогаш си останува на сила реалноста која гласи дека се` додека има овци за стрижење ќе има волна за продавање.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
Точно,но имаш ли впечаток дека на народов му смета нешто сега?

Јас имам впечаток дека ништо не му смета, државно приватно се тера некако, ништо не се прави во земјава, пари колку толку има, и така се тера.... и сите си се навикнаа. Тоа ме чуди ... затоа велам не може ваква ситуација долго да трае, зошто вештачки мислам дека се одржува со кредити, камати, долгови.

Dexter26

Добро-Познат Член
4,074
406
83
Точно,но имаш ли впечаток дека на народов му смета нешто сега?

Јас имам впечаток дека ништо не му смета, државно приватно се тера некако, ништо не се прави во земјава, пари колку толку има, и така се тера.... и сите си се навикнаа. Тоа ме чуди ... затоа велам не може ваква ситуација долго да трае, зошто вештачки мислам дека се одржува со кредити, камати, долгови.
Е па значи се разбравме, на рајата не и` смета бришењето на името, историјата, јазикот, идентитетот, но ќе почнат да и` сметаат празните стомаци кога ќе почнат да пристигнуваат каматите за плаќање.

Југославија се распадна на таков начин, но во случај на распаѓање на Македонија, ниту Голема Албанија, ниту Санстефанска Бугарија нема да ги спаси од мизеријата која допрва следува.

Затоа убаво реков дека револуциите секогаш ги прават празните стомаци, а не вандали со кондоми и балони полни со боја и песок.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Процедурално...
А да беше оџа наместо поп што осветува приватна работа, ќе крекавте? :)

Убаво си кажа Декстер, се' додека е приватно, може од било која религиозна организација или секта да се викне...
Кога станува збор за државен односно јавен објект и интерес, тогаш би било проблем поради секуларноста според Устав... Но од друга страна, во пракса, во западна Европа односно на Балканов, тоа е само теорија за секуларноста, бидејќи премногу тесно се поврзани црквите и државите... :) Затоа и знамињата на многу држави, па и на Вселенската патријаршија е со двоглав орел...

Во однос на резолуции, пред неколку месеци реков, имаме многу аспекти со короната, а тоа е и безбедносниот :) Со празен стомак што вика Декстер, следуваат проблеми... Да не се повторувам, кажано е погоре...
Освен со делот за националниот идентитет и слично... Пречи на добар дел од народот, но проблемот е што е уплашен засега со закани од типот на апсењето на учесниците од 27ми Април... Да се разбереме, не навлегувам во тематиката на настанот, иако искрено поддржувам и штета што не паднаа одреден број на жртви за да не се случува ова денес... Ем одредено малцинство би било мирно, ем одредени црпнатини не би менувале имиња... :) И да, за крај, да се оградам од настанот, не сум бил учесник иако бев во еден хотел во близина на стотина метри од Собранието и следев што се случува... Оти знам што би си помислиле луѓето и знам дека ќе има обвинувања како за едно другарче :D

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
Веќе кружи инфо кое гледам денес Бојаџи го имал истакнато - дека власта во МК држи 4 национални телевизии, две национални радија и три весника, како и тоа дека го контролираат пазарот и агенциите што се рекламираат преку НИЛСЕН со 50% ШЕР, сопственици се на кабловски оператори со преку 30% опфат во земјата, имаат Влада со 4 милијарди евра буџет, 20 Министерства, мнозинство со Собрание, ги контролираат двата најголеми телеоператори со акции и инсталации, поседуваат неколку деловни банки, ги имаат сите јавни претпријатија и Градоначалници и власт во преку 60 општини во цела Македонија.

Ете ја таа објективност на рекламирање, рејтинзи, и објективни телевизии :off: Ова испаѓа полошо од Груевски времето.

Кои се радијата, ги знае некој?

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Eдно од радијата јас мислам можно да е Канал 77 а за другото не знам кое би можело да е.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
Идам на аеробик навечер, затоа не можам да стасам. Не дека во кафичи одам :406389: Затоа не ми одговара ништо до 21.30 часот, но потоа како и да е, ќе морам да трчам по улици.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Идам на аеробик навечер, затоа не можам да стасам. Не дека во кафичи одам :406389: Затоа не ми одговара ништо до 21.30 часот, но потоа како и да е, ќе морам да трчам по улици.
Е, па, идеш во кафич, шеташ низ град, доаѓа време за Шахика и набрзина аеробик до дома и стигнуваш навреме. :406389:

Ем пари за аеробик не трошиш во корона време. :406389:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113

Aslan Turkey

Добро-Познат Член
4,249
1,736
113
Вака имам помош од државава 6000 денари купувам домашно . Ми се блокирани сметките можам да ги искористам и до кога може да се искористат тие пари и за ит опрема може да се искористат

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Јас зедов првиот пат кога даваа посебно картички за купувам домашно. Искористив изнакупив дома за јадење од маркети и месара.

Колку е точно не знам ама за вториов пат помош за куппување домашни производи слушнав дека ќе ги пуштаат парите на твоја сметка картичка. Не знам така дали ќе може да имаат контрола воопшто луѓево дека ќе ги искоистат тие пари за купување домашни производи.

Ако парите ги пуштаат на твоја сметка картичка тогаш мора барем една сметка да не ти е блокирана. Друго не знам дали воопшто во државава има ИТ производи што се македонски производ.