Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
И за кого ќе гласате? Јас искрен ќе бидам и ќе кажам или за Левица Апасиев или за Грчева Глас за Македонија. Знам дека нема шанси да победат ама се надевам на повеќе гласови за да влезе некој од овие две во собрание. Сепак повеќе шанси мисам се на Левица.

Треба освежување да има со трета опција во собрание. Досадно и веќе само да ги слушаме СДСМ, ВМРО и некој од албанскиве партии во собранието.

• Ми се допаѓа
Реакции: alek

Beauty

Администратор
49,886
61,906
113
  • Автор на оваа тема
Со ваков изборен модел, ни Апасиев ни Грчева немаат шанса.
Затоа не планирам да гласам за џабе за нив.

Blagojche

Добро-Познат Член
4,280
715
113
Не чувствувам ама баш никаква „потреба“ да гласам за било кој! И онака никој не се грижи за потребите на народот, а тие вака или онака ќе крадат и ќе се богатат како и секогаш.

Beauty

Администратор
49,886
61,906
113
  • Автор на оваа тема
Не чувствувам ама баш никаква „потреба“ да гласам за било кој! И онака никој не се грижи за потребите на народот, а тие вака или онака ќе крадат и ќе се богатат како и секогаш.
А ти ќе се помириш со тоа?
Гласот е во моментов единствен демократски знак на протест.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Најверојатно нема да гласам бидејќи, поради одредени процедури што не сум ги средил навреме, гласачкото место ми е на некои 30-ина километри од местото на живеење. :406389:

Ама, ако гласам, дефинитивно би избрал Левица. Мислам (или барем се надевам) дека ако влезе во парламентот (макар и со еден пратеник) може да потегне некои закони што не им одговараат на големиве. Ако ништо друго, со тоа барем ќе се обидат да придобијат гласачи за следните избори да имаат повеќе пратеници. Така што, реално верувам дека ако влезат ќе пробаат да променат нешто.

Beauty

Администратор
49,886
61,906
113
  • Автор на оваа тема
Jaс кажав, ништо не може да направат малите партии, невозможно е со ваков модел на изборни единици.
Затоа изборот е меѓу две.

Beauty

Администратор
49,886
61,906
113
  • Автор на оваа тема
Стеф од Дедиње, што не кажуваш ти дека твојон вовел полициски час денес? Цццц
Значи лажеле за бројки, само за пусти избори.

Очекувам и тука да не затворат на плус 40 степени, после избори :smrk:

Луѓе сакам да заврши коронава. Ја мразам, ја презирам , крај нема. Што е ова :((

Steff

Добро-Познат Член
33,695
45,247
113
Стеф од Дедиње, што не кажуваш ти дека твојон вовел полициски час денес? Цццц
Значи лажеле за бројки, само за пусти избори.
Па нормално. Беа избори, беа циркузи во изборни штабови, трубачи им свиреа на Вучиќ и други гомна, натпревари се играа на стадиони, работеа клубови, не се почитуваше ништо и на им за сѐ беа виновни студенти, како што им беа гастарбајтери виновни во март. МРШ!

Полициски е за Белград. Гледам исто ќе биде како во Скопје кога Скопјаните бегаа, така сега и Београѓани исто ќе прават. Но, мислам дека е сето ова само "пипање на пулс" на граѓаните и да се чека реакција како што студенти реагираа пред некој ден за затворање на домови па се експресно повлече одлука.

Очекувам и тука да не затворат на плус 40 степени, после избори :smrk:
Ќе видиме како Хрватска ќе помине во следни денови и недели, и таму колку видов се правеа секакви глупости во штаб на ХДЗ кога прогласуваа победа како нашиве ретарди. Ако и таму биде хаос како што е сега кај нас, и ако и кај вас победниците има да се глупираат, очекувајте и вас да ве затворат.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Со ваков изборен модел, ни Апасиев ни Грчева немаат шанса.
Затоа не планирам да гласам за џабе за нив.
Апасиев има ;)

Инаку дечки, мило ми е, ја сум терориста ИО „Атлантик“ ахаха. Палчо пукаше денеска бомби, докажа дека сме следени, прислушкувани и оперативно обработени добар дел од активисти и членови на македонското движење Бојкотирам.
А баш со едно другарче се мислевме како ни беше рецептот за торти по телефон шо го разменувавме, па еве сега може да си бараме да ни дадат хахаха.
ps: која будала верува дека преку отворена линија ќе разменува доверливи информации... Зашто поранешната УБК е толку проста, не слушнала ли за Телеграм и Сигнал и заштитен разговор ахаха.

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Па се знаеше дека за изборите се' се отвори. После нив, се' ќе си се врати по старо.

Мој совет, наредните денови бидете повеќе на отворено, не се знае кога пак ќе не затворат.

SomebodyUnique

Добро-Познат Член
6,400
3,140
113
Во врска со неизлегвањето на гласање, јас би ставил ЗАДОЛЖИТЕЛНО гласање за секој еден кој има право на глас. Не можи да не гласаш кога уживаш одредени права во една земја.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Во врска со неизлегвањето на гласање, јас би ставил ЗАДОЛЖИТЕЛНО гласање за секој еден кој има право на глас. Не можи да не гласаш кога уживаш одредени права во една земја.
Или тоа или секој што сака да гласа да се пријавува и потоа задолжително да гласа,
а останатите што нема да гласаат после да не смеат да се бунат ако нешто не им е погодено. :406389:

TVman

Добро-Познат Член
16,698
13,079
113
Јас искрено не знам дали и да излегувам, а ако излезам секако нема да заокружам некоја од овие две што не крадеа со години. Трета опција, не е важно која.

Beauty

Администратор
49,886
61,906
113
  • Автор на оваа тема
Протест кон тоа што не ти се допаѓа, јас така го сфаќам гласањево. Минатиот пат, демек проевропските протестираа против Груевски гласајќи за Заев, сега незадоволните од Заев (читај Македонци) гласаат контра. А контра може само со масовно гласање.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Истражете за задолжителното гласање низ развиените европски демократски земји. :)
Ја сум за воведување на такво нешто, задолжително си гласаш... Ако неќеш за никој, поништуваш ливчето.
Ако не искочиш да гласаш, укинвуање на одредени бенефиции на одреден период, да речеме три месеци немаш здравство, два месеци намалена социјална помош, итн итн.
Задолжителната партиципацивна демократија ми се допаѓа, колку и да звучи диктаторски, истата е низ цела Европа распространета.

Со задолжително гласање би била поинаква сликата, сегашните главни играчи би имале помалце гласови, наспроти можеби нови сили кои би правеле шаренило (и проблеми) во идните собраниски состави и Влади.