Политика и економија

• Автор на оваа тема Beauty
  • Датум кога е започната темата

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Гасификација, железница и капитални инвестиции се кратат? Ама тоа значи се намалува од планираните расходи, така, и веројатно истата сума се префрла понатака, догодина, или до кога и да е? Веројатно се намалува со проценка дека 0 ден. сума би се потрошила за кризава преку инвестициите?

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Гасификација, железница и капитални инвестиции се кратат? Ама тоа значи се намалува од планираните расходи, така, и веројатно истата сума се префрла понатака, догодина, или до кога и да е? Веројатно се намалува со проценка дека 0 ден. сума би се потрошила за кризава преку инвестициите?
Треба да се причека колку ќе се скрати... Може 50% од предвиденото за гасификација, може и 100% да се скрати... Може ќе се предвиди за наредната година, а можеби и не... Се' зависи од креаторот на буџетот, т.е. Нина Групер или нејзината замена во следниот состав.
Современите економски теории повикуваат токму спротивно, наместо да се крати во време на криза, да се инвестира масовно... Може нема да ви се свиде примерот, но факт е дека Скопје 2014 ја спаси економијата и на Груевски мерките помогнаа да преживееме кризите во периодот пред 10на години. И да, не е само градежништвото тогаш, туку и 20-30 други гранки кои директно или индиректно преживеаа и добија пари.
Не зборам за изгледот или пак за висината на парите што беа потрошени, но зборувам како мерка што помогна долго време да не пропадне економијата.
А овие денес, дури и нивни поранешни членови и челници ги критикуваат со тоа што наместо да инвестираат, они кратат.

@Јефто работам за канадска фирма, на американски проект, празнувам само 3-4 американски празници во годината, па исто ми се фаќа, пак ќе морам на работа.
Тоа е друго, но се надевам дека фирмава ќе ти обезбеди дозвола за движење до работа и назад до дома. Оти ако не ти обезбеди, ќе донираш 2 илјади евра во државната каса.

Колку го сакав ова на времето... 334545

Што е ова? Ако е цртан, тогаш во тема Тв Времеплов.
Мојот пријател Марсупилами :904400:334545

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Еве го засега мини ребалансот, односно префрлањата на средства: http://www.slvesnik.com.mk/Issues/6f3c8bca303d42778ae8743ded0e449c.pdf
Би требало да следува уште едно поголемо кастрење на касата.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Се согласувам дека Скопје 2014 и ред други активности ја држеа економијата. Многумина не може да го сфатат тоа и гледаат само површно преку фасадите и спомениците, но таму се даваа пари на македонски фирми и парите се вртеа во македонска економија.

Aslan Turkey

Добро-Познат Член
4,249
1,736
113
Во четвртокот бев во стара турска чаршија и не работат златарите дали знае некој?
Во градски трговски центар си работат

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Треба и во чаршија да работат, отворено е. Само веројатно до кај 14 часот работат.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Па да не бил некој муслимански празник, од кај ги знам.
Нема причина од утре да не работат.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
Можеби видно намалена им е работата па не отвараат овој период сите златари. Еве јас работам бутик па не отварам скоро половина месец и повеќе.

Aslan Turkey

Добро-Познат Член
4,249
1,736
113

Направиле апликација за полесно откривање ако има неккој заразен до тебе од корона :off: :406389:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,743
6,104
113
На кој слушнав треба да уклучиш блутут за да функционира. Јас колку што знам батеријата се троши повеќе ако цел ден е уклучен блутут, wi fi, апликациите често ги работиш па дури и во позадина да се вклучени.

dallavera

Добро-Познат Член
3,664
4,308
113

Ај што ова е Капиштец, нема везе, ај што Капиштец е под Карпош, а не Центар, пак нема везе, ама не можеа да најдат посаглам начин да ги тргнат младиве од групирање?

Се изнасмеав ко ги видов клупиве умотани ко поклон. :smeenje:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93

Ај што ова е Капиштец, нема везе, ај што Капиштец е под Карпош, а не Центар, пак нема везе, ама не можеа да најдат посаглам начин да ги тргнат младиве од групирање?

Се изнасмеав ко ги видов клупиве умотани ко поклон. :smeenje:
Оф бреее... Капиштец е под општина Центар. Никогаш не било под општина Карпош.
Но за овој народ, и ова е изглеа чаре да се тргнат не толку младите, колку шо е старците што седат на клупи...

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Хахахха
Капиштец бил Карпош :haha:

dallavera

Добро-Познат Член
3,664
4,308
113
И ја би моето Топанско да е под општина Центар, ама јбг, под општина Чаир потпаѓа... :(:rolleyes:
Да, затоа на сметките од ЕВН и Водовод ми пишува Скопје - Карпош. Известувања пред зграда за собирање смет, дезинфекција на влез и слично добивам од општина Карпош, ни оставаат и КарпошИн, локалниот весник на Карпош, ваљда дека под Центар спаѓаме. :lilee:

И јас мислев дека е под Центар, додека не почнав да живеам тука.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Да, затоа на сметките од ЕВН и Водовод ми пишува Скопје - Карпош. Известувања пред зграда за собирање смет, дезинфекција на влез и слично добивам од општина Карпош, ни оставаат и КарпошИн, локалниот весник на Карпош, ваљда дека под Центар спаѓаме. :lilee:

И јас мислев дека е под Центар, додека не почнав да живеам тука.
А бе чоек, сега не ми кажувај под која општина е Капиштец да не вадам документи од ЗЕЛС хахах или урбанистичките планови да ги барам хахах.
Едноставно територијалната поделба на ЕВН или Водовод не е иста со фактичката поделба на населбите под кои општини спаѓаат...
Телеком на пример Бутел и Чучер-Сандево општините ги води уште под Телеком Чаир, па ти сега види...

Бај д веј, иако сакав на портал да пишам за таа Џингл ТВ или како и да е, ми рекоа никако да не пишувам за тој човек. Човекот бил психопат, така да не сакам Монаси во мојот живот. :smrk:
Ама ти реков бре и ја погоре, превише знам за детето и не е океј воопшто. Лоши искуства има и еден член од форумот што нема да го пингам во моментов.

Beauty

Администратор
49,883
61,902
113
  • Автор на оваа тема
Луѓе, во оваа земја реагира ли некој на дело со нешто? Постои ли свест и закон?
На што личи она сквернавење на Чаршијата.

NaEdenCovekBratMu

Добро-Познат Член
5,957
9,594
113
Луѓе, во оваа земја реагира ли некој на дело со нешто? Постои ли свест и закон?
На што личи она сквернавење на Чаршијата.
Башибозук, секој си прави како што си сака.

Карванот си врви, ама кучињата (народот) воопшто не лаат.