Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

dallavera

Добро-Познат Член
3,664
4,308
113
Затоа се предлага да се усогласи работното време и капацитетите. Но да, се сложувам дека е тежок период и не дај Боже да доаѓа до отпуштања ради тие втора и трета смена што се :/
Договорот ми истекува на 31ви месецов, ми немаат понудено нов договор, немам добар upload на нетов за работата што ја имам, а Американциве си мислат прво на нивните таму, така што мало тешко дека ќе работам уште долго, ама ок.

А ако беше сериозни владава, ќе ги пуштеше полицајциве во патроли и тие што се ослободени од работа а шетаа деновиве ќе ги казнеше драконски, наместо да го ограничува движењето на сите.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Не знам колку е изводливо за компаниите, ама за да нема отпуштања, како идеја ми паѓа ротирање на вработените.
На пример, ако се намали работното време и ако се работи само прва смена, еден ден да работат тие што треба да одат прва смена, наредниот ден да работат тие што треба да бидат втора, наредниот - тие што треба да се трета итн.
Не се разбирам многу во бизнис, ама мислам дека би било изводливо: ќе нема отпуштања, работниците ќе имаат помало работно време и повеќе ќе бидат дома, а со оглед на намаленото работно време привремено би било нормално да имаат и помали плати што верувам ќе им олесни на компаниите финансиски.

Не знам зошто, ама имам впечаток дека имаш контакти таму каде што треба, па затоа конкретно тебе те цитирам, може ќе пренесеш идеи таму за евентуална доработка. :406389:
Да, ротирање и слично е океј предлог, ама пак е до компаниите. Скратено работно време исто е океј ко идеја на пример. Но отпуштања не би смеело да има ни под разно, ако ме прашуваат мене. :/

Иначе и едно од важните министерства е со најмалце тројца заразени, утре дезинфекција ќе се врши.

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Јефто, фала на информации. Со Господ напред само.
Ништо, тоа што можам да го споделам, ќе го споделувам. Само треба да се земаат со доза на свесност и да не се прави премногу паника и да не не' надвладее паника во овие моменти, губејќи го разумот.

Дополнително, се' што се храни од државни пари од премиер и претседател до најнизок вработен во администрација, ќе биде на минималната плата најверојатно, 14.500, се очекува да помине на влада. Одредени членови на управни и надзорни одбори и општинските совети ќе работат про-боно, за 0 денари.

Beauty

Администратор
49,881
61,899
113
Да, Заев кажа, и очигледно ќе помине на влада. За месеци април и мај. Само се плашам дека и јуни може тоа да дојде.
Ако ставаат минимална плата за цела администрација, тогаш веројатно сметки за струја, вода и парно, како и кредити ќе бидат одложени, или отпишани.
Се надевам отпишани!

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Аналнава 5ка со предлог да се бележат луѓето во изолација, ко евреите со давидова ѕвезда...

Не се здрави мајке ми, треба да се укинат ко медиум овие...

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
ЦЦццццццццццц

Неофицијално, барале и нивните прашања како најрелевантни да се стават приоритетни на прес.
Не бе, не, треба да ги затвори некој овие, мајке ми... Све шо е таму у телевизијана, избркај и нека бара надвор од земјава работа, јер не е способно ништо... На чело со оној гнојот како им се викаше Мирчевски...

Beauty

Администратор
49,881
61,899
113
Но, како и да е, мислам дека целиот концепт на Вестите и начинот на информирање сега им е доста подобар од порано, и моментално се едни од подобрите во тоа. Не знам зошто, но деновиве имам навика првенствено да чекам вести на Канал 5 :neznam:

Aslan Turkey

Добро-Познат Член
4,249
1,736
113
Луѓе, мене ми скисна веќе од Венко и неговиве пресови. Најискрено.
Камо само да е проблем венко и пресовите. Мене ми се смачи од тоа затворен да сум ннеможам да претрчам до турција да си ги видам моите луѓе.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,740
6,102
113
Првиот вика сакам да идам на гости ќе ме застане полиција
Нема корона политичка работа и си го натегна пивцето си ужива лабаво :off:

JeftoMKD

Добро-Познат Член
724
1,545
93
Дали тоа министерството крие мн заболени па дури и починати..
Можам да потврдам дека се кријат бројот на заболени, а да не зборувам за бројот на тестирани. За смртни случаи, чекам потврда поради наводно втор смртен случај, повторно во Куманово, овој пат медицинска сестра. Но бидејќи немам втор извор, неќев прееска да го пишам, така што, да се земе со голема доза на резерва за ова.

Исто така МВР и Наќе треба да поработат малце со кривични, поради една фб објава кај што има список со лица што патувале од некаде и се во домашен карантин.