Chat

• Автор на оваа тема Bobi!
  • Датум кога е започната темата

M@RKO

Добро-Познат Член
18,730
6,088
113
Гости во 21-ви век се најавуваат како што знам :neznam:
Епа за Велигден нема најавување. Обичајот е таков во Тетово седат жените дома со наместена трпеза и знаат тој ден мажите и деца идат на гости.

Мислам дека се помалку и помалку ќе се практикува ова. Се тоа се должи и на корона и многу други ситуации.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Мислам дека се помалку и помалку ќе се практикува ова. Се тоа се должи и на корона и многу други ситуации.
Короно, жива и здрава да си што ваквите глупости заглавени во камено доба ги искоренуваш. :haha:

M@RKO

Добро-Познат Член
18,730
6,088
113
Короно, жива и здрава да си што ваквите глупости заглавени во камено доба ги искоренуваш. :haha:
Стварно имаме некој обичаи заглавени во камено доба. Мене ми е глупост и ова со јајцава Фарбај јајца, па да станувај што викаат на изгрејсонце да се вапцааат јајцата први за здравје.. тешки глупости.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,730
6,088
113
Колку само ми фали Операција Триумф шоуто.

Би сакал да се врати ова шоу.

Beauty

Администратор
49,854
61,842
113
Ајде ваше мислење за ова што се случи денес во Србија.
ФБ и Инстаграм експертиве почнаа со вината дека била во сите, во институции, во риалити, во криминалци на тв, бла блааа..... Абе дајте ви се молам. Па убиства и масакри имаше и пред интернетот. Се работи за посебни случаи, психопати од деца.

Јас и да гледам риалити, да гледам цел ден на тв криминалци, да гледам цел ден на тв Долина на волците и слично, па пак никогаш нема да посегнам по оружје. Значи се работи за психологија поврзана со домашно воспитување и растење по мене.

Инаку језиво и жално за целиот случај.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Ајде ваше мислење за ова што се случи денес во Србија.
Немам збор да опишам колку сум гневен. Најголемата вина е во нефукнционалноста на институциите, мижење пред секој вид на насилство и низ други општествени проблеми. Само гледајте овие бедници од власта како се извлекуваат и фрлаат вина на таканаречените "западни вредности".

Значи ништо нема да се смени, детето нема да биде казнето, ниту родителите и тоа е тоа. Се надевам дека грешам, но ова е само вовед во масовните убивања. Каубојштина од држава.

Beauty

Администратор
49,854
61,842
113
Ќе биде казнето согласно закон, ако има закон за тоа? Мислам кај нас нема закон за малолетници, односно не одговраат, чинам ?

А што требало да направат институциите за да спречат? Од кај знаат они што му се мота во главата на лудак? Земал пиштоли од дома, бог да чува, испланирал и дошол со план. Ма ретард ретардосен, јас гледам вина во поединецот, не во општеството, државата.

А тие па од власта од кај знаат дали детето следело западни вредности или севернокорејски ? Глупости.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
јас гледам вина во поединецот, не во општеството, државата.
Има вина и во поединецот, секако, но вината е и до државата. Постојат психолози, педагози, мора да постои нешто што доведува до вакви ситуации, механизми со кои можат да бидат спречени вакви масовни убиства.

А да не одиме до тоа што мафијата управува со државата и корупција и криминал се на највисокото можно ниво, па сето тоа влијае врз секоја сфера на општеството.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Ај кога се заебаваме, заебаваме се, ама вакво нешто не е за заебанција.

Плус, едно нешто заборавив што е многу битно, денес професорите немаат никакви права, може децата на глава да им се попнат, не смеат да писнат.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Што се случило? Не сум во тек.

Beauty

Администратор
49,854
61,842
113
Ај кога се заебаваме, заебаваме се, ама вакво нешто не е за заебанција.

Плус, едно нешто заборавив што е многу битно, денес професорите немаат никакви права, може децата на глава да им се попнат, не смеат да писнат.
Да, да, тоа е најголем проблем во школството дефинитивно.
И не знам како да се среди, но мора. Во најлош случај, и стап да заигра.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,730
6,088
113
Oбразованието е канцер тежок. Фали секој ден да има час по ментално здравје покрај тоа што има еднаш неделно час физичко здравје, спорт.

Секое доаѓање во училиште да има детектор за метал и да се воведат строго обезбедување во училиштата. Посебен одел обезбедување во училишта.

Мора да се промени образовниот систем.

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Секое доаѓање во училиште да има детектор за метал и да се воведат строго обезбедување во училиштата. Посебен одел обезбедување во училишта.
Тоа е и најлошо од сѐ. Што во школо треба да се оди како во затвор и што родителите децата свои праќаат таму како на улица да се праќаат. Страшно.

M@RKO

Добро-Познат Член
18,730
6,088
113
Тоа е и најлошо од сѐ. Што во школо треба да се оди како во затвор и што родителите децата свои праќаат таму како на улица да се праќаат. Страшно.
Епа кога се случуваат вакви работи што друго да се прави. После ситуацијава испаѓа дека дете денес може и бомба да внесе во ранецот, да ја активира и да си излезе да рокне цело одделение со све професорка/наставник/учителка..

Steff

Добро-Познат Член
33,677
45,224
113
Епа кога се случуваат вакви работи што друго да се прави.
Па можеби некоја реформа на образование? Зголемување на психолози и педагози во школите пошто читам дека хиперинтелигентнава власт во текот на овие 10 години ги намали тие професионалци во школите.

И ред други работи, да не одиме во насока на нефукционалноста на сите институции поради ненормалната корупција и криминал и урнатост на сите цивилизациски норми и општествени вредности за да можат несметано уште повеќе да лапаат пари.

А за тие детектори ќе направат некој циркуз од тендер кој ќе добие некоја фирма поврзана со мафијата на Вучиќ.

Цркли дабогда.

Beauty

Администратор
49,854
61,842
113
Абе и да имало детектори вчера, пак тој ќе влегол. Школо е бре луѓе, не треба да биде некоја банка или затвор со најбезбедносни средства. Јас верувам дека секаде е исто во школи, дали Европа, дали Америка, за Азија да не зборувам.

Решение е строг закон за малолетнички криминал.

А педагози и психолози јас од кога памтам и кога учев , па и моите кога оделе на школо, секогаш било така, еден двајца и толку. И мислам дека ништо не работат.